Det danske magasin i Spanien
Virksomhedsprofil, BioNatura – pionerer i økologiens verden

Virksomhedsprofil, BioNatura – pionerer i økologiens verden

IMG 7496
Det økologiske supermarked BioNatura, med ejerne Pernille Krøyer Dynesen og Miguel Moreno, fejrer 21 år i branchen med at flytte deres Fuengirola-afdeling til nye, flotte lokaler i Los Boliches. Foruden denne, har de også en afdeling i Marbella centrum, og sammen udgør de to butikker flagskibet i deres økologiske virksomhed, som også består af import og eksport af økologiske varer. Begge butikker er certificerede økologiske, hvilket sikrer, at produkterne, der kommer ind i butikken, har samme høje standard, som dem Miguel og Pernille dyrker på egne marker.
 

Kæmpe åbningsfest

Den nye butik i Los Boliches blev indviet med en festlig reception, hvor den ellers rummelige butik var fyldt til randen med glade gæster, alt imens Pernille og Miguel sammen med resten af personalet, sprang rundt for at sikre sig, at de mange besøgende fik smagt på de økologiske smagsprøver, der i rigt mål blev serveret til lejligheden. Nysgerrige og forventningsfulde naboer, stamkunder og turister lagde vejen forbi receptionen, men også flere producenter og leverandører kom ind for at se de lækre nye lokaler, deres varer nu skal præsenteres i.
Rigtig mange spaniere kiggede også forbi – men sådan har det ikke altid været. I dag er en stor del af spanierne ganske vist blevet bevidste om økologi og fairtrade, og kunderne er nu ligeligt fordelt mellem spaniere og udlændinge, men da Pernille og Miguel startede deres foretagende for mere end to årtier siden, var det mest udlændingene, der interesserede sig for økologiske varer.

Historien bag

BioNatura åbnede i 1995 som den første autoriserede økologiske butik i Andalusien og nr. 2 i hele Spanien. Det hele begyndte med, at en ven af Miguel fik kræft. Det sted i USA, hvor vennen fik behandling, anbefalede ham kun at spise økologisk frugt og grønt som en del af kuren. Miguel, hvis marker aldrig var blevet sprøjtet, tilbød ham produkter herfra. Men det var ikke alle produkter, Miguel kunne skaffe fra egne marker, og i sin søgen efter andre økologiske varer, gik det op for ham, hvor svært dette egentlig var at skaffe i Spanien i begyndelsen af 90’erne. Det var starten på det, der nogle år senere skulle blive til Andalusiens første økologiske supermarked. Miguel ønskede at åbne en butik, hvor man som kunde kunne være helt sikker på, at alt, der fandtes på hylderne, var 100% økologisk. Mange af de kunder, der handler i BioNatura i dag er netop cancerpatienter, som vil undgå gifte, pesticider og andre ubehagelige ingredienser, fortæller Miguel. Resten er raske mennesker, der ikke vil udsætte sig selv eller deres børn for unødige sprøjtegifte og konserveringsmidler.

Fantastisk flotte lokaler

Der er ikke sparet på noget i den nye butik i Los Boliches, hvor de store lyse vinduespartier gør det til en eksklusiv og behagelig oplevelse at shoppe i det, der med rette kan betegnes som et øko-supermarked. Her finder man i køledisken alt, hvad hjertet kan begære af frisk økologisk ost, kød, mælkeprodukter og pålæg. I akkompagnement til de lækre madvarer har BioNatura et imponerende udvalg af økologisk øl og vin. Bekymrer man sig om, hvilke kemikalier, der kommer i kontakt med ens hud og krop, har de også en kosmetikafdeling med økologisk makeup, hudplejeprodukter og hårfarve, der er fri for skadelige kemikalier, og som ikke er testet på dyr. Der er faktisk tænkt på alles behov i det økologiske supermarked, hvor man også finder økologisk babymad, rengøringsmidler og foder til de firbenede venner. De lækre parketgulve og de solide træreoler gør det til en fornøjelse at gå på opdagelse i butikken, der inviterer til at tage på eventyr i økologiens verden.
På hylderne i BioNatura finder man mere end 5000 forskellige produkter, og når man går rundt imellem reolerne, bliver der ved med at dukke nye spændende ting op, som giver lyst til at være kreativ og nyskabende i køkkenet. Har man en sød tand, kan den på alle måder blive tilfredsstillet i det økologiske supermarked, som har et overvældende udvalg af øko-godter fri for E-numre og farvestoffer. Som noget helt nyt har butikken fået en isbar, hvor man kan nyde økologiske, veganske varianter af gamle kendinge og nye spændende himmerigsmundfulde som f.eks. chokolade, jordbær, mynte, mango, æble, vanilje og kaffe. Sorbetisene er producerede af økologiske frugter, og ’flødeisene’ er lavet på havremælk, så de er veganske og velegnede til laktoseintolerante kunder. De smagfulde iskugler kan nydes udenfor på BioNaturas lille hyggelige caféområde sammen med en kop økologisk fairtrade kaffe.

Fra jord til butik på 10 minutter

Hvad man ikke kan se, når man bevæger sig rundt imellem trækasserne fyldt med grøntsager, er, at BioNatura faktisk producerer en stor del af deres egen frugt og grønt selv, især bladgrønt som spinat, kål, porer og løg, men også courgetter, græskar, auberginer og kartofler høstes fra egne marker. For at dyrke et bredere sortiment i de koldere måneder, har Miguel bygget et drivhus hvor bl.a. tomater og jordbær får lov at boltre sig sammen med krydderurterne. Et lille hjørne af marken er afsat til kartofler – danske kartofler.
”De er på prøve lige nu – og hvis de bliver en succes, høster vi dem til læggekartofler og går så i gang med en egentlig produktion.” forklarer Miguel, der, via sin danske kone, har lært at holde af retter som brunede kartofler.
Markerne har været i Miguels familie i generationer, og det er med stolthed, at han viser sine jorde frem. Miguel og generationerne før ham har aldrig brugt kunstgødning eller gift på marken, og i 2013 blev gartneriet godkendt som økologisk, hvilket er en noget langvarig proces – fire år tager det.
I et andet hjørne af gartneriet ligger en stor overdækket bunke, hvis dunst afslører, at markerne bliver gødet med dyregødning. Miguel modtager gødningen fra en fåreavler, der også har hestebrug. ”Det skal være økologisk, men det skal også være bæredygtigt – derfor får jeg kørt et læs naturlig gødning over en gang i mellem. Ganske ligesom man i generationer før mig har gjort det”, siger Miguel om den naturlige proces.
Markerne ligger i Los Pacos, kun et stenkast fra butikken i Los Boliches, og det vil altså sige, at de friske produkter kommer fra jord til butik på 10 minutter. Mere lokalt kan det vist ikke blive.
Af Louise Mercedes Frank

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.