Det danske magasin i Spanien
Lærer dine børn dansk?

shutterstock 130517294

At bevare sit danske sprog, når man er barn i udlandet, kræver en ekstra indsats – både af børn og forældre. Og her kan Danes Worldwide hjælpe. Vi tilbyder nemlig Online Danskundervisning på niveau fra 0. til 9. klasse.

Når familien slår sig ned uden for Danmarks grænser i kortere eller længere tid, sker der en række forandringer i hverdagen. Ikke mindst for børnene, som pludselig skal begå sig på to eller flere sprog: Derhjemme, i skolen og blandt kammeraterne.

Nogle steder har børnene mulighed for at lære dansk i lokalområdet, men det er mere undtagelsen end reglen. Men der er heldigvis andre muligheder.

Online Danskundervisning
Danes Worldwide tilbyder danskundervisning til børn og unge, der bor i udlandet. Undervisningen er på samme niveau som i den danske folkeskole fra 0. til 9. klasse og er støttet af Undervisningsministeriet”, fortæller lærer Frederik Markussen, der tager sig af undervisningen af eleverne i 5.-7. klasse. Frederik er én af Danes Worldwides i alt fem lærere.
”Alt undervisningsmateriale er udviklet særligt til udlandsdanske børn af os lærere. Bl.a. producerer vi til hvert skoleår i alt seks film til brug i undervisningen. Eleverne lærer om dansk kultur og historie, og vi ved af erfaring fra vores medlemmer, at filmene bliver et fast samlingspunkt for familien: En hyggelig stund for både børn og forældre,” siger Frederik Markussen og fortsætter:
”Vi har tilrettelagt undervisningen, så den kan passes ind i børnenes daglige skolegang, der hvor de bor. Men det kræver naturligvis en ekstra indsats af børnene – og ikke mindst, at forældre bakker aktivt op, så lektierne bliver lavet og kontakten til os danske lærere holdes. Det vil typisk være ca. 1½ – 2 timer om ugen,” fortæller Frederik.
Danes Worldwide har tilbudt fjernundervisning til børn i udlandet siden 1990. I begyndelsen blev undervisningsmaterialet distribueret via videobånd, siden på cd og i dag henter eleverne film og opgaver på internettet.

Gruppeundervisning
Online Danskundervisning er imidlertid ikke det eneste undervisningstilbud, Danes Worldwide har, fortæller Frederik Markussen videre: ”Det er også muligt at arrangere gruppeundervisning, der hvor I bor. Undervisningen foregår typisk en gang om ugen og kan være en god løsning, hvis I har en dansklærer i lokalområdet, og hvis I ønsker, at danskundervisningen får en fast plads i en travl hverdag, da gruppen typisk samles én gang om ugen for at tale, læse og skrive dansk.
Det eneste, det kræver, er, at I som minimum er fire elever, og at alle, der deltager i gruppeundervisningen og modtager materiale, er medlem af Danes Worldwide. I modtager den samme undervisningspakke, som vi benytter i Online Danskundervisning, og pakken danner grundlag for gruppeundervisningen med den lokale dansklærer, som til en hver tid har adgang til sparring med Danes Worldwides lærerteam. Den lokale lærer får desuden adgang til supplerende undervisningsmateriale,” uddyber han.

Dansk for begyndere
Nogle børn har ikke lært dansk fra begyndelsen. Måske fordi de er født i udlandet, eller fordi de var ganske små, da familien flyttede fra Danmark. Også dem kan Danes Worldwide tilbyde danskundervisning. Frederik Markussen:
”Vores nyeste undervisningstilbud er Dansk for begyndere, som er et online læringsprogram udviklet til danske børn, der bor i udlandet og skal lære dansk for første gang. Programmet er udviklet i tæt samarbejde mellem eksperter inden for sprogpædagogik og Danes Worldwides egne lærere. Programmet er både underholdende og intuitivt, så børnene lærer hurtigt at bruge det selv.”

Andre muligheder
Har børnene ikke mulighed for at passe danskundervisningen ind i hverdagen, er der en fjerde mulighed. Siden 1981 har Danes Worldwide arrangeret tre ugers sommerskole i Danmark for udlandsdanske børn og unge i alderen 9 til 17 år. Her fokuserer vi på dansk sprog, kultur og historie, men også på de venskaber, som eleverne knytter på tværs af landegrænserne. I 2016 deltager 465 børn og unge på Sommerskolen.
Du kan læse mere om Danes Worldwides undervisningstilbud og Sommerskolen via linket her: (LINK). Du er også velkommen til at kontakte skolesekretær Tina Andersen på tina@danes.dk eller på +45 3332 0913.

Af Tina Andersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.