Det danske magasin i Spanien

Galdeblæren er et helt unikt og vigtigt lille organ, som vi normalt kun skænker opmærksomhed, hvis vi er plaget af galdesten. Nogle mennesker danner galdesten, der kiler sig fast i galdegangene, hvilket kan give anledning til megen smerte
Galden dannes i leveren. Galden føres fra leveren via galdegangene til galdeblæren. Den består af de galdesure salte, galdefarvestoffer samt fedtstofferne kolesterol og lecitin, mens hovedbestanddelen er vand – ca. 95%. Galden er ganske let basisk. Det er galdefarvestofferne, der gør vores afføring brun, så får du pludselig en afføring, der er kitfarvet eller hvid, kan det være et tegn på, at galdetilførslen er blokeret. Galdefarvestoffernes nedbrydningsprodukter er det, vi hører omtalt som bilirubin. Bilirubin stammer fra nedbrydning af de røde blodlegemer. De udskilles via galden, hvilket farver afføringen brun.
Galdeblæren er som en lille pæreformet sæk, der ligger fæstnet til leverens underside Den er ca. 9 cm lang og 4 cm bred, og kan indeholde ca. 50 ml galde.
Dens opgave er at opbevare den galde, der bliver dannet i leveren og frigøre galden i den nødvendige mængde ud i tolvfingertarmen. Den deltager i fedtfordøjelsen og medvirker til at slå fedtstofferne i stykker, så fordøjelsesenzymet lipase kan komme til og gøre fordøjelsesarbejdet færdigt.
Det er særdeles vigtigt at passe godt på sin galdeblære og holde den i god form. Det er, efter min mening, desværre blevet alt for almindeligt at fjerne galdeblæren. Man kan sagtens leve uden galdeblære, men det har vist sig ofte at give mange problemer i årene efter. Jeg tror, fjernelsen af galdeblæren mange gange kan undgås, hvis vi ændrer vores kost m.m.
Kineserne har opdelt kroppen i et antal meridianer. Det er energibaner, der er fordelt over kroppen og har enorm betydning for vores velbefindende og helbred.
Vi har 12 meridianer i hver kropshalvdel. Hver meridian har navn efter det vigtigste organ, den er forbundet med. Hvis du har en smertetilstand eller irritation, du ikke kan relatere til noget bestemt, kan det måske være interessant, at undersøge, hvilken meridian, der løber gennem det pågældende område og så gøre noget den vej enten via zoneterapi, akupunktur, massage, kosttilskud, kostændring eller en kombination af det hele.
Årsagen til denne artikel var, at jeg begyndte at have smerter på ydersiden af mit højre knæ. Jeg er lidt panikagtig over mine knæ, da en stor del af min daglige motion kommer fra gåture. Så derfor greb jeg fat i min bog om meridianlære og fandt ud af, at det sandsynligvis stammede fra uorden i min galdeblæremeridian. Galdeblæremeridianen løber på vores højre side. Den starter ved yderste øjenkrog, løber op over tindingen, siden af hovedet ned over nakken, skulderen, brystet og hele siden af kroppen bl.a. ydersiden af knæet for at slutte på ydersiden af 4. tå. Andre lidelser, der kan have indflydelse fra en lidende galdeblære, er f.eks. helvedesild, halvsidig hovedpine, nakkesmerter, hofte – og knæsmerter, øresusen m.m.

Kosten
For at tage hånd om din galdeblære er det vigtig med en galdeblærevenlig kost. Alle bitre fødemidler er godt for galdeafsondringen.
Det er en god ide at starte dagen med et krus varmt vand med citron. Det stimulerer både lever og galdeblære.
Vær desuden opmærksom på at drikke nok vand dagen igennem.
Sørg for at få gode kvalitetsolier i løbet af dagen. Olierne skal indeholde godt med fosfolipider f.eks. olivenolie, hørfrøolie, sesamolie, tidselolie, kokosolie. Nogen forskning siger, at kokosolien kan opløse galdesten m.m. Det menes, at kokosolien optages på en anden måde end de almindelige fedtstoffer. Brug olierne i dine smoothies, over dine kogte grønsager, over morgengrøden, salaten mm.
Har du ikke én juicepresser, så anskaf dig en af god kvalitet og lav dig en grøntsagsjuice hver dag. Det er godt at blande selleri, persille, artiskok, rødbede, gulerødder og æbler – ja, alle grønsager, du har i dit køleskab. Især har rødbederne en gunstig virkning på fedtstofskiftet. Til juicen er det godt at tilføje ½ kop aloe vera juice, hvedegræs eller lignende. Det medvirker til at afgifte din galdeblære og lever.
Spis friske frugter, især er grapefrugt godt til din galdeblære.
Lyt efter din krop! I øjeblikket kræver min krop grønkål – en grønsag, jeg ikke har skænket megen opmærksom før. Grønkål, artiskok, sorte bær og pærer er særdeles gode for galdeblæren.
Andre gode lever- og galdeblærevenlige grønsager er artiskok, selleri, rucola, rødbeder og andre bitre grønsager. Alle er gode at bruge i dagligdagens grønsagsvalg. Fuldkorn, bønner og linser er også med til at understøtte din galdeblærefunktion. Brug din fantasi og kreativitet, når du tilbereder disse fødeemner.
Mange forskellige planter f.eks. gurkemeje, mælkebøtte og pebermynte bør også bruges flittigt i din madlavning, da de alle understøtter galden på forskellige måder.
Hvis du ved, du har en svag galdeblære, så pas på med alt for mange avocadoer, selvom de er meget sunde, men for mange af dem kan være en udfordring for galdeblæren.
Pas også på med for meget rødt kød, stegt mad og undgå fuldfede mælkeprodukter. Pas især på den smeltede ost, der er så lækker ovenpå mange af vores retter, men desværre ikke særligt sund.
Vær også forsigtig med for megen alkohol og kaffe og andre koffeinholdige drikke. Det er en belastning for galdeblæren. Hold dig fra slik kager, hvidt brød, pasta, som du generelt altid bør gøre, hvis dit helbred skranter.
Spis små regelmæssige måltider. Det er bedre end at spise få og store måltider, der kan være med til at stresse galdeblæren unødvendigt.

Tips
• Skønsmæssigt regnes der med at ca. 25% af os har galdesten, men heldigvis er det kun hos ca. 15 – 20%, at der udvikles behandlingskrævende tilstande. Det er især kvinder over 40 år, der bliver ramt af galdesten. Overvægt menes at kan være en medvirkende årsag.
• Louise Hay skriver i sin bog ”Sund i sind – sund i krop” at en sandsynlig årsag til galdesten kan være: Bitterhed, stædige tanker, fordømmelse og stolthed, og det er godt at skifte dette tankemønster ud med et nyt som dette: ”Der en glædelig frigørelse fra fortiden. Livet er sødt, og det er jeg også.”
• Ifølge den kinesiske medicin eksisterer der et såkaldt ”parforhold” gennem de indre organer f.eks. Nyre/blære – Hjerte/tyndtarm – lunge/tyktarm – lever/galdeblære osv. Det er godt at vide, da de regnes for at være afhængige af hinanden. Har det ene organ fået et problem, kan det være en risiko for, at det modsvarende organ også får et problem. Derfor er det godt at kende deres indbyrdes påvirkning for at forstå lidelserne.
• Galdeblæren har også stor betydning for vores psykiske tilstand f. eks. hidsighed, irritation, aggression. Der er gamle talemåder, vi kan tænke lidt over – f.eks. at ordet kolerisk stammer fra den latinske betegnelse galde ”chole”. Vi siger også om opfarende personer, at de lader deres galde gå ud over folk.
• Undgå stress, så undgår du bedre problemer med galden.

Kig ind til Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria, hvor jeg og mit team af dygtige medarbejdere kan give dig tips til kosttilskud, som glæder din galdeblære.

Af Anni Dahms, Syge- og Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder. Indehaver af butikskæden Annis Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.