Skulderen er et kompliceret samspil af selve skulderleddet, der består af overarmen og skulderbladsknoglen og skulderbladet, der sidder ophængt i kravebenet og glider mod brystkassen. Det komplicerede ved skulderen er, at skulderleddet ændrer udgangsstillingen alt efter skulderbladets position.
Som følge af skulderens kompleksitet har vi en stor bevægelighed og fin motorik i skulderen, men samtidig er det et yderst udsat led for skader. Mange har allerede eller vil få gener, som ubehandlet vil øge risikoen væsentligt for at ende med en direkte skade eller “blot” være generet i leddet.
I erhverv med mange kraftbetonede opgaver for skuldrene, meget ensidigt gentaget arbejde eller opgaver, der udføres med højt løftede arme, er risikoen for skulderproblemer særlig stor. Idrætsgrene med kraftfulde og/eller gentagne bevægelser i skulderen (især kaste-, ketcher- og svømmeidræt) kan være med til at udvikle skulderproblemer, mens hårde tacklinger, fald og træk i armen kan give akutte skulderskader.
I den kliniske praksis skelner vi som udgangspunkt i mellem en uhensigtsmæssig aktivering af skuldermuskulaturen, som medfører gener og/eller skade i leddet eller en akut opstået skade, men hvor den korrekte muskelaktivering er intakt.
Skulderleddet har som inderste muskellag den såkaldte rotatorcuff, og der er her de fleste muskelskader sker, men også her den korrekte muskelaktivering ofte fejler. Mange har formentlig hørt at en skulderskade/rotatorcuff skade “bare” skal genoptrænes med en elastik, og det er i princippet heller ikke forkert, for en skulderskade må og skal trænes og i nogle tilfælde også opereres. Tid alene gør ikke skulderen rask.
Problemet kan dog blive at få tilstrækkelig kvalitet i træningen, som kan sammenlignes med følelsen af at komme på rulleskøjter. Skulderleddet sidder som sagt på skulderbladet, altså to bevægelige led på hinanden. Det kan sammenlignes med at komme på rulleskøjter, hvor foden ruller mod underlaget og din kropsvægt i forhold til foden, og det kan blive lidt af en mundfuld, så måske er det netop derfor, vi ser så mange skulderskader.
Hvis du skulle være uheldig at gå hen og få en skade i skulderen, skal du ved en akut opstået skade behandle leddet med RICE-princippet de første 24-48 timer. RICE står for, at holde leddet i ro, køle det ned og gerne med samtidig kompression og endelig holde leddet eleveret (gerne i slynge). Alt sammen for at dæmpe den hævelse og smerte, der følger med skaden. Dernæst påbegyndes ganske forsigtigt aktivering af skulderen.
Hvis du skulle komme galt af sted med skulderen, er her en guideline til, hvordan du skal forholde dig.
Hvad kan jeg selv gøre?:
- Undgå de bevægelser der provokerer smerten.
- Lav om på din arbejdsgang eller træning, så du undgår den ensidige belastning.
- Få hjælp af en fysioterapeut til at analysere din idræts- eller arbejdssituation eller øvrige bevægelsesbehov.
- Begynd en målrettet træning af skulderen med fysioterapeut.
Søg læge for nøjere udredning:
- hvis skulderen har været ude af led.
- hvis skulderen ikke bliver smertefri ved dagligdagsaktiviteter efter to måneders træning.
- hvis du er utryg i øvrigt.
Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Vita Sana