Det danske magasin i Spanien
De hjemvendte – En mavefornemmelse for Danmark

De hjemvendte - En mavefornemmelse for Danmark

Betiina
 
Da Betiina Larsen i 2013 pakkede børn, husgeråd og klinikudstyr sammen for at sætte kursen mod Danmark med kun enkeltbilletter i lommen, skete det ikke på grund af nogen krise eller manglende beskæftigelse. Det skete heller ikke efter utallige søvnløse nætter med bearbejdning af mentale for-og-imod-lister. Derimod skete det på grund af en klar mavefornemmelse for, at det var det rigtige at gøre.

 
“En liste med for og imod har aldrig virket for mig. Det gør hele beslutningsprocessen mere stresset, og det ville blot ende med en forkert beslutning. Det var min mavefornemmelse samt mange timers meditation på terrassen og stranden, som gjorde, at min intuition blev mere og mere tydelig. Den endelige beslutning blev truffet i sommeren 2013, da vi var i Danmark på ferie. Jeg fandt det mest fantastiske sted for os at bo, og jeg tænkte, at nu var det tid til forandring. Pludselig stod alt nærmest klart til os i Danmark, og det er i mit univers et så klart tegn, at jeg på ingen måde ville overhøre det.”
 
Overvejede du slet ikke fordelene og ulemperne ved at flytte?
“Min hjerne og mit sind fungere simpelthen ikke på den måde, jeg tænker ikke sådan. I mit univers er der virkelig ingen fordele og ulemper, jeg lever her og nu. Jeg tænker selvfølgelig meget på min fortid og bestemt også på fremtiden, og hvad jeg ønsker, der skal ske, og jeg er meget realistisk. Men jeg er lige her og nu, og alt det, der sker og er sket, tager jeg med mig, og alt bliver jo en del af mig. Men det er uden at tænke på, om det er en fordel eller en ulempe.”
Betiina Larsen er kendt af mange spaniensdanskere, der ofte løb ind i hende i bybilledet og til diverse arrangementer, eller som opsøgte hende på klinikken, hvor hun arbejdede med bl.a. fysioterapi, akupunktur og yoga.
“Vi boede i Torreblanca i Fuengirola i næsten 11 år. Mine patienter og yoga-klienter var primært danske, så jeg havde et stort netværk i den danske koloni på Kysten. I alle årene i Spanien levede vi meget dansk og med danske venner.”
 
Spanske børn og faglig udvikling
Når Betiina Larsen siger ‘vi’, inkluderer hun sine to børn, Signe på 11 år og Mads på 10 år. De to børn er født og opvokset i Spanien, de gik i spansk børnehave og senere på offentlig skole.
“De lærte derved meget af den spanske kultur og levevis, de fik spanske venner og deres primære skolesprog var spansk, som de lærte at læse og skrive. Men jeg ville gerne have mine børn i dansk skole, og jeg ønskede at få dem tættere på bedsteforældre og deres far, som bor i Danmark, ligesom jeg savnede det, som de fleste med børn på Kysten savner, nemlig at ungerne meget mere selvstændigt kan bevæge sig rundt på egen hånd. For mig personligt handlede det meget om, at jeg har flere muligheder for at udvikle mig fagligt i Danmark.”
 
Betiina---fra-Spanien
 
Hvor er hjem?
42-årige Betiina Larsen bor i dag i Struer, men Spanien er fortsat også hjemme for hende. “Det er lidt underligt, for hjem er to steder, føler jeg, efter at have boet så længe under andre himmelstrøg. Spanien er stadig hjem og det er Danmark jo selvfølgelig også – egentlig havde jeg det på samme måde, da vi boede i Torreblanca.”
 
Hvordan er genintegrationen gået?
“Det har været ekstremt svært for Signe og jeg. Mads faldt relativt hurtigt til i sin klasse, hvor han nærmest fra første dag fandt kammerater, og han har hver eneste dag legeaftaler lige rundt om hjørnet. Han begyndte hurtigt med at gå til håndbold og spejder, og hans dagligdag fandt ind i et spor, som passer perfekt til ham. For Signe har det været en meget barsk omvæltning og på ingen måde let at lande i Danmark. Hun græd ofte det første år, fordi hun savnede alt i Spanien. Det er faktisk først nu, at hun begynder at finde sine ben på dansk jord, og hun har endelig fundet nogle søde og gode veninder – og hun har fundet sig selv i sin 5. klasse og i alt det nye.
Jeg selv hænger stadig et eller andet selv midt mellem Spanien og Danmark, og jeg føler måske endnu ikke helt, at Danmark er mit hjem. Det er svært at forklare præcist hvorfor, da jeg ved, at beslutningen er den helt rigtige, og vores liv og dagligdag her er fantastisk dejlig. Jeg tror altid, at en del af mit hjerte vil være i Spanien.”
 
Har der været tidspunkter, hvor du har følt dig som udlænding i dit eget land?
“Nej, egentlig aldrig. Dog er vores livsrytme stadig meget anderledes, f.eks. er spisetider og sengetider meget som i Spanien, og det er svært for os at få ændret på. Så er der mange kendissers navne, som jeg intet kender til, og her kan mange ryste på hovedet af mig på den gode og smilende måde.”
 
Har du taget andre spanske vaner med dig hjem?
“Vi har taget rigtig mange spanske vaner med os med hjem. Udover spise- og sengetider er det en mere afslappet indstilling i forhold til mange ting. Det er svært præcist at nævne hvilke.”
 
Kulturforskelle og forretningsgang
Føler du en større samhørighed med dine medmennesker i Danmark, end du gjorde i Spanien?
“Vi levede meget dansk i Spanien, så vores samhørighed er den samme i Danmark. Janteloven er meget herskende her i Vestjylland, men det kan jeg kun trække på smilebåndet over. Det er en fantastisk ting, som livet i Spanien heldigvis har lært mig. Jeg følger desuden mere med i, hvad der sker i Danmark, end da vi levede i Spanien. Mit spanske var ikke godt nok til at følge med i nyhederne, det er noget lettere nu, når alt jo er på dansk, og jeg er i Danmark med alt omkring mig.”
 
Følger du mere med i den danske, politiske scene, end du gjorde det i den spanske, og hvad tænker du om forskellene på de to?
“Uha – spørg mig hellere ind til solen, månen og alle stjernerne.”
 
Er det lettere at drive virksomhed i Danmark, end det var i Spanien?
“Jeg har været heldig begge steder. Jeg har mødt de rigtige mennesker på de helt rigtige tidspunkter og faktisk haft en selvstændig forretning kørende fra dag et i begge lande.
Jeg er af den fulde overbevisning, at du selv sætter dine egne begrænsninger på mange måder. Jeg har aldrig tænkt tanken, at jeg ikke skulle kunne skabe en klinik i begge lande. Jeg ved til fulde, hvad jeg kan, og jeg ved samtidig også, hvad jeg skal holde mig fra. Så dem der har mødt mig med kommentarer som ‘tør du virkelig godt at starte som selvstændig’, dem har jeg egentlig på ingen måde forstået, for hvad skulle bremse mig?”
 
Betiina-Yoga
 
Savn og råd
Betiina Larsen mener, at årene i Spanien har lært hende meget på mange forskellige planer, og det er hun taknemmelig for. Hun ønsker ikke at ændre på noget.
 
Men hvad ville du ønske, at du kunne importere?
“Jeg savner ofte lyset, varmen og solen, men samtidig elsker jeg også de forskellige årstider i Danmark. Jeg er vild med efteråret og vinteren, hvor jeg kan trække mig mere tilbage og tilbringe tiden indenfor og lege bjørnen, der går i vinterhi. Jeg savner det lidt mere impulsive liv, vi levede i Spanien, hvor vi lige havnede et sted og hyggede med venner, uden at det egentlig var planlagt. Jeg savner de varme aftener på min terrasse med meditation under månen og det næsten altid at kunne sove udendørs.
Og så ville jeg gerne kunne importere mange af de spanske fødevarer, specielt dem du finder på markederne og i specialbutikkerne. Det er sager som olier, mandler, nødder, tapas-ting, rødvine og meget andet. Der er bestemt også nogle af veninderne, jeg meget gerne ville importere lidt oftere.”
 
Vil du give et godt råd til andre danskere, der overvejer at flytte tilbage?
“Når beslutningen endelig er taget, så er det, det du gør. Men forbered dig på, at det er en gigantisk omvæltning på så mange planer i dit liv. Kig altid tilbage og lær af det, du har oplevet og gjort. Tag livet i Spanien med dig hjem i hjertet og i sjælen, og brug det hele tiden i din dagligdag. Det gør jeg hver dag.”
 

I Danmark har Betiina Larsen også sin egen klinik, hvor hun bl.a. arbejder med fysioterapi, akupunktur samt forskellige former for yoga. Se mere på www.betiinalarsen.dk

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.