Det danske magasin i Spanien
José Bernal Gutiérrez: Borgmesterkandidat for PSOE-Marbella: “Jeg har intet at skjule”

José Bernal Gutiérrez: Borgmesterkandidat for PSOE-Marbella: "Jeg har intet at skjule"

IMG 8156
 
PSOE’s borgmesterkandidat i Marbella, José Bernal Gutiérrez, ligner på overfladen den typiske politiker. Han lover flere arbejdspladser, et fornyet fokus på turisme og mere gennemsigtighed i kommunen, hvis han bliver valgt som borgmester. Men går man bag facaden, møder man også en mand, som taler åbent om sit familieliv, visionerne for Marbella og ikke mindst om en tvivlsom billagssag, der inkluderer fakturaer på middage på over 500 euro med hans underskrift på.

 

Marbella er Spaniens svar på Den franske Riviera. Byen er lig med glamour, imponerende biler, eksklusive butikker, dyre cocktailbarer og smagfulde restauranter, og stedets økonomi er tæt forbundet med de mange turister. Derfor er en af José Bernals Gutiérrez og PSOE’s store mærkesager at promovere Marbellas image i udlandet som en eksklusiv feriedestination.

“Selvom vi er et socialistparti, støtter vi hundrede procent op om det glamourøse image Marbella har opnået de seneste år, og vi ønsker, at det skal intensiveres og promoveres endnu mere. Marbella skal være det første, man ser og tænker på, når man står ud af flyveren – byen i sig selv skal være et brand i udlandet.”
Den 40-årige José Bernal Gutiérrez vil desuden tilgodese de små selvstændige virksomheder i Marbella, som han beskriver som byens batteri. Og sidst, men ikke mindst, kan borgerne i kystbyen forvente en større gennemsigtighed i forhold til kommunens økonomi og forbrug – noget, som José Bernal Gutiérrez lægger stor vægt på, efter han selv har været indblandet i en sag om nogle dyre bilag.
 
Manden bag jakkesættet
José Bernal Gutiérrez er født og opvokset i Costa del Sols glamourby nummer ét, han er uddannet historiker og har i flere år arbejdet som lærer i Marbella. Han har siddet i Junta de Andalucía, hvor han blandt andet var talsmand for Kultur og Uddannelse, og så blev han i 2009 ansat som administrerende direktør for det offentlige vandforsyningsfirma Acosol, hvor han arbejdede i to år. Siden da er han vendt tilbage til sine rødder, og nu glæder det lokalpolitik som borgmesterkandidat for PSOE ved det kommende kommunevalg. Jobbet som politiker er dog ikke uden omkostninger, slet ikke på lokalt plan, for her er han mere udsat, end da han havde sin daglige gang i parlamentet i Sevilla, hvor han kunne tage bussen, uden at nogen vidste, hvem han var.
“Som lokalpolitiker, og hvis man som jeg også er fra byen, så ved alle, hvem du er, og jobbet fylder 24 timer i døgnet, og det er min kone til tider rigtig træt af. Ofte om søndagen, når vi endelig har tid til at gå tur hele familien, så kommer der nogen hen til os, som vil tale med mig om et problem. Men det er jobbets vilkår, og det har hun også selvfølgelig forståelse for,” smiler han.
“Men det kan også blive for meget. Min far, der er en ældre herre, får tit opkald fra naboer, venner eller bekendte, der ønsker, at han skal fortælle deres problemer videre til mig. Det kan være folk, som ikke kan finde arbejde, ikke kan betale deres boliglån eller har en gravid datter. Det er problemer, som folk kommer til dig med, for at jeg skal præsentere dem for en løsning. Men det kan jeg jo ikke.”
Gutiérrez’ familie bor alle i Marbella. Hans kone er fra byen, og deres søn går i en almindelig kommuneskole. Gutiérrez’ er lokal politiker med stort L, og det er det, som gør, han føler sig udrustet til opgaven som borgmester – men det kræver hårdt arbejde at nå toppen, ikke mindst fordi politik er en beskidt branche. Personlige angreb og mudderkastning præger debatterne, og det fik José Bernal Gutiérrez for alvor at mærke, da PP, ifølge ham, lækkede en historie til medierne omkring nogle meget dyre middage.
 
IMG 8211
 
Politik er et spil uden regler
I en artikel bragt i avisen ABC de Sevilla den 17. november 2014, står der i overskriften: “PSOE’s kandidat i Marbella holder “ædegilde” for offentlige midler”. Sagen omhandler tiden, hvor han var administrerende direktør for det føromtalte vandforsyningsfirma, og den begyndte at rulle, da pressen fik nys om nogle dyre regninger på op til 700 euro brugt på virksomhedsmiddage – alle underskrevet José Bernal Guitérez.
“Det undrer mig, at det kommer frem nu, da alle fakturaerne har været offentligt tilgængelige siden 2009. Det drejer sig om middage, hvor jeg selv eller mine overordnende, har holdt møde med samarbejdspartnere eller embedsmænd, og det er normen, at de bliver inviteret på middag. En af de omtalte regninger indeholder to flasker dyr vin, men de blev bestilt af hele bordet, og man sidder ikke til sådan et møde og siger nej til det, ens inviterede bestiller. Jeg kunne godt have fået tjeneren til at skrive det på som kaffe i stedet for, hvilket politikere ofte gør, men det så jeg ingen grund til. Jeg har intet at skjule.”
Flere fakturaer nævnes i artiklen, ligesom det også beskrives, hvordan José Bernal Gutiérrez efterfølgende måtte gå ned i løn, som en konsekvens af de høje regninger. Endnu en påstand, som vækker rystelser på hovedet hos politikeren.
“Da jeg blev ansat, sagde jeg både nej tak til at få kørepenge og til en løn på godt 105.000 euro om året, som jeg gerne ville have sat ned til 70.000 euro brutto, da jeg mente det var et meget højt beløb. Men det fik jeg ikke lov til, da det betød, at de andre bestyrelsesmedlemmer, der inkluderede folk fra PP og IU, også skulle gå ned i løn, og det havde de ikke interesse i. Jeg besluttede derfor at åbne en konto, hvor jeg satte de overskydende penge ind, som senere gik til et godt formål – men den historie er der sjovt nok ingen medier, som har bragt.”
Det er nu fem år siden José Bernal Gutiérrez sagde farvel til vandkampen og goddag til valgkampen. Siden da er godt 70.500 euro blevet doneret til organisationen ASPANDEM, hvor de er blevet brugt til at bygge hjemmet “El Ingenio” for familier med et handikappet barn. Planerne for Marbella kommune er allerede i støbeskeen, hvor José Bernal Gutiérrez, hvis han vinder borgmesterposten, som noget af det første vil indføre mere gennemsigtighed i forhold til byrådsmedlemmernes løn og forbrug. Siden 2007 har PP (Partido Popular) med María Ángeles Muñoz Uriol haft borgmesterposten i Marbella, og til kommunevalget den 24. maj bliver det således afgjort, om hun igen kan indtage borgmesterstolen, eller om José Bernal Gutiérrez bliver den nye mand ved roret.
 
Fun fact om José Bernal Guitérrez:
Da han afsluttede sin master i historie, handlede hans tese om, hvordan Marbella i mange år kunne betragtes som en britisk koloni, da briterne udnyttede Spaniens ressourcer. Byens mineproduktion tiltrak udlændinge, og i godt 60 år i 1900-tallet var området under britisk dominans.
Dette lover José Bernal Gutiérrez indbyggerne i Marbella:

  • Offentligt ansatte, som fx politiet, vil blive belønnet for at tale et fremmed sprog, så de kan hjælpe alle borgere i de områder, hvor de patruljerer.
  • En direkte telefon for udlændinge, hvor de kan få hjælp og svar på deres spørgsmål på engelsk eller andre sprog.
  • Der bliver oprettet en udlændingeafdeling lignende den, som findes i Mijas.
  • Et online-system, hvor enhver borger kan gå ind og se fakturaer og udgifter, bliver oprettet.
  • Personer, der ønsker at etablere sig selvstændigt vil kunne få mikrolån på mellem 3000 og 9000 euro af kommunen til opstart af virksomhed, til indkøb af første portion varer eller for at undgå konkurs. Afbetaling på et mikrolån på 3000 euro er godt 60 euro om måneden i fire år.
  • Personer, der er i risiko for at blive smidt ud af deres huse, vil kunne få gratis advokathjælp til at indgå aftaler med banken.
  • Sociale boliger, hvor huslejen reguleres efter indtægt eller sættes ned i en tidsbegrænset periode.

*Redaktionen har fået aktindsigt i dokumenter, der bekræfter José Bernal Gutiérrez påstande i forhold til hans ønske om at gå ned i løn, ikke at modtage kørepenge og overførelsen af godt 70.500 euro til det velgørende formål ASPANDEM.

Af Christine Petersen, christine@norrbom.com (tekst & foto)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.