Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder august 2014

Korte nyheder august 2014

Trafik
 
Stigende trafik indikerer økonomisk vækst
Trafikken på motorvejene i Málaga-provinsen er stigende, og det plejer at være en god indikator for den økonomiske vækst.
Årsagen er ganske enkel: Hvis man skal på arbejde, har mange brug for et transportmiddel. Er man omvendt uden arbejde, bliver man hjemme.
Det spanske trafikministerium fortæller, at fra 2007 til 2013 faldt trafikken 15–30 procent på vejene til og i Málaga. I første halvår af 2014 melder man derimod om en stigning i trafikken. På motorvejen A-45, som er den nordlige motorvej mod Málaga, er trafikken i år steget med 3,4 procent og på motorvejen A-7, som forbinder Málaga med Fuengirola, er trafikken steget 3,35 procent. Også betalingsmotorvejen fra Málaga til Guadiaro har oplevet en stigning: 2,1 procent.
“Vi måler trafikken og offentliggør tallene. Vi fortolker dem ikke, men det er indlysende, at en stigning i antallet af køretøjer på vejene er lig med mere beskæftigelse, mere vækst og mere turisme,” siger underdirektøren for Trafikrådet i Málaga.
 
 
 
 
PSOE.jpeg
 
Ny formand til PSOE
Pedro Sánchez er valgt til ny formand for det spanske socialistparti. For første gang i partiets historie havde samtlige af partiets 190.000 medlemmer mulighed for at stemme. De 125.000 (66 procent) valgte at bruge deres stemmeret, og de 49 procent satte deres kryds ved Pedro Sánchez, som i meningsmålingerne op til valget var spået en klar sejr. For blot et par måneder siden var Pedro Sánchez et forholdsvis ukendt ansigt, men på rekordtid har han været i stand til at overbevise vælgerne om, at han er manden, der kan give partiet den fornyelse, som er nødvendig.
 
 
Metro
 
Metroen i Málaga kører nu
De første 12 kilometer af Málagas nye metro blev indviet onsdag den 30. juli. Det er strækningen fra sportshallen “Palacio de Deporte Martin Carpena” til Teatinos, hvor det nye universitet og retsbygning ligger, som nu står klar. Strækningen har i alt 17 stop, og man forventer 2,4 mio. passagerer i årets sidste måneder og 5 millioner passagerer næste år. En enkeltbillet koster 1,35 euro, men via rabatordninger og klippekort kan turen komme ned på 66 cent. Det forventes, at de øvrige metrostrækninger, der kommer til at dække hele byen, vil stå klar i 2017.
 
 
Banker
 
Priser til BBVA og Banco Santander
Det engelske tidsskrift Euromoney har ved deres årlige prisuddeling givet den spanske bank BBVA prisen for at være den bank, der bedst har håndteret overgangen til de digitale tider. “Europas banker er helt klar over den udfordring, de står overfor i disse digitale tider, men ingen bank anden bank end BBVA har formodet at få deres internetbank-system integreret i deres bankdrift,” skriver Euromoney. Tidsskriftet har også udnævnt Banco Santander som bedste bank i det vestlige Europa takket være deres ekspansion og store potentiale.
 
 
Jordskælv
 
Minijordskælv i Axarquía
Jorden rystede et kort øjeblik under borgerne i Axarquía-området, da et mindre jordskælv 62 kilometer under jorden gav et udslag på 4,5 på Richter-skalaen midt i juli. Jordskælvet kunne bl.a. mærkes i flere landsbyer i Axarquía. “Vi kunne mærke små rystelser, men så heller ikke mere. Ingen er kommet til skade og ingen bygninger har lidt materiel skade,” siger borgmesteren fra kommunen i byen Canillas de Albaida.
 
 
Skattefar
 
Skattefar har udenlandske pensioner i kikkerten
Det spanske skattevæsen har det sidste år øget indsatsen for at opkræve skat på pensioner fra udlandet. Skatteminister Cristóbal Montoro fortæller, at hans ministerium har påbegyndt 27.696 sager for at opkræve skat af udbetalte, udenlandske pensioner med fem års tilbagevirkende kraft. Størstedelen af sagerne retter sig mod spaniere, som tidligere har arbejdet i udlandet og dermed optjent pension. Men udlændige med residens i Spanien har også modtaget anbefalede breve.
Skattevæsenets serviceafdeling anbefaler derfor borgerne at tjekke skatteaftalerne mellem Spanien og det land, hvorfra de får udbetalt pension. Den øgede indsats mod ubetalt skat af pensioner fra udlandet er nu mulig takket være samkørsel af registre over landegrænserne.
 
 
Boligmarkedet
 
Taksator: ejendomsmarkedet i fremgang
Firmaet Tinsa, som er specialister i ejendomsvurdering, melder i deres seneste rapport om klar fremgang i ejendomsmarkedet på Costa del Sol. Den spanske solkyst er sammen med Costa Blanca de to områder i Spanien, der har den største vækst på boligmarkedet. De lave priser og de mange udlændinge er faktorerne bag den positive rapport. Tinsa peger på Marbella og Estepona som de to byer, hvor salget går bedst, men bemærker også, at der i det indeværende år også er givet nye byggetilladelser i Mijas og Torremolinos. Firmaet forventer i år en stigning i boligsalget på 15-25 procent i forhold til 2013.
 
 
shutterstock 190637042
 

Aktieanalytikere har store forventninger til Spanien

Danske aktieanalytikere har stor tiltro til spanske aktier, viser en artikel i Jyllands-Posten. Avisen har bedt tre danske aktieanalytikere om at pege på tre lande, som vil overraske positivt i år.
Både investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet og Sydbanks aktieanalysechef Bjørn Schwarz nævner Spanien som en af deres tre favoritter.
Den tredje ekspert, chefstrateg Henrik Henriksen fra PFA, tror mest på USA, Europa og Japan, men har også et godt øje til de spanske aktier.
“Jeg tror, at Europa og herunder især Spanien bliver et af de områder, der overrasker positivt i år,” siger Henrik Henriksen til Jyllands-Posten.
 
 
shutterstock 30893488 jpgkorruption
 
Spanierne bekymrer sig mere om korruption end om landets økonomi
For første gang i historien overhaler korruption landets økonomiske situation, hvad angår spaniernes største bekymring. Det viser tal fra den seneste meningsmåling fra Centro de Investigaciones Sociológicas, der undersøger befolkningens holdning til landets økonomiske og sociale situation. Sidste undersøgelse blev lavet i maj i år, og resultatet i forbindelse med korruption afspejler i høj grad to ting. En stigende optimisme blandt befolkning, hvad angår Spaniens udgang af krisen, og så er det eftervirkningen af flere store korruptionssager, som har set dagens lys de seneste måneder og år. Undersøgelsen viser således, at arbejdsløshed med 76,8 procent stadig er det problem, som flest bekymre sig om. På andenpladsen ligger korruption med 38,8 procent, og landets økonomi indtager i dag tredjepladen med 28,4 procent. Desuden viser tallene også en stigende skepsis i forbindelse med kongehuset og uroligt nok, at spørgsmålet vedrørende den nye abortlov ikke har fået nogen op i det røde felt, med en procentdel på 0,0 procent.
 
 
shutterstock 57688051 jpgmijas-kyst
 
Mijas er blandt de tre bedste badesteder i Spanien
Hele fjorten strande i Mijas Kommune har fået miljøcertifikatet ISO 14.001, som er en international accepteret standard, som definerer, hvilke parameter strandene skal opfylde, så der er balance mellem menneskets tilstedeværelse og miljøbevarelse. Desuden har otte af strandene også fået stemplet Q (Calidad Turística), og det gør området til et af de bedste steder at hoppe i bølgen blå. Det er Instituto para la Calidad Turística Espanola (ICTE), som står bag udnævnelsen, og de 14 strande, som lever op til den internationale standard, er; La Luna-Royal Beach, Algaida, Calahonda, Alcasur, Riviera, El Bombo, La Cala, Las Doradas, El Chaparral, Playamarina (nudiststrand), El Charcón, El Faro, Piedras de Cura og El Ejido. De otte strande med stemplet Q er markeret ovenover.
Mijas Kommunes fine resultat kommer i kølvandet på flere betydelige forbedringer inden for serviceområdet. Der er eksempelvis kommet nye standarder inde for rengøringen, lavet nemmere adgang til sandet, skabt nye områder for handikappede (El Bombo) og installeret flere steder med bruse- og drikkefaciliteter.
De eneste to byer, der overhaler Mijas, når det gælder kvalitetsstrande, er Cartagena (Murcia) med hele tolv strande med certifikatet Q, og S’Illot (De Baleariske Øer) hvor ni strande har fået det eftertragtede kvalitetsstempel.
 
 
Arbejdsløshed
 
Arbejdsløsheden falder med 122.622 personer i maj
Det går fremad med at få nedbragt den tårnhøje arbejdsløshed i Spanien. Ikke siden 2007 har så mange været i job i en juni måned som i år. Hele 122.622 spaniere er kommet tilbage på arbejdsmarkedet – heraf 6.612 personer i Málaga-provinsen. Og det er ikke kun turistsæsonen, der skaber nye jobs, for cirka en tredjedel af de nye jobs er skabt indenfor byggeri og industri.
Den samlede arbejdsløshed i Spanien er for første gang siden 2011 nu under 4,5 mio.
 
 
shutterstock 175055828 jpg-freelance
 
20 procent af de nye selvstændige i Spanien er udlændinge
Noget tyder på, at Spanien for mange andre nationaliteter er mulighedernes land. Antallet af nye udenlandske selvstændige i Spanien er nemlig steget betydeligt de seneste år. Blot i 2013 valgte 13.631 personer fra andre lande at prøve lykken som erhvervsdrivende under sydens sol. Og nye tal fra maj 2014 viser, at antallet af selvstændige med anden etnisk baggrund end spansk i dag er oppe på 234.566 personer. Ifølge Federación Nacional de Asociaciones de Trabajadores Autónomos (ATA) er det en stigning på 6,2 procent i forhold til maj sidste år. Og i 2014 anslås det, at hvert femte medlem i ATA er af udenlandsk herkomst.
 
 
Marbellaboligsalg
 
Nye tal fra boligmarkedet: Marbella nr. 7 på landsplan
I løbet af januar, februar og marts blev der solgt 890 boliger i Marbella Kommune. Det er en stigning på hele 67,9 procent i forhold til sidste år, hvor salgstallet lå på 503. Salget bringer Marbella ind på en 7. plads over spanske byer med flest solgte ejendomme efter byerne Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia og Zaragoza, som alle har et langt større indbyggertal end Marbella. På 6. pladsen ligger Torrevieja på Costa Blanca med 927 boligsalg. De fortsat lave priser, set i forhold til 2007 niveauet, og det gode omdømme Marbella atter er ved at få, menes at være hovedfaktorerne bag de gode salgstal.
 
 
Udsalg over alt
I denne uge starter sommerudsalget overalt i Spanien. De klassiske skilte med “ofertas” og “- 40%” vil frem til den 31. august hænge i vinduerne i mange butikker og varehuse. 75 procent af de erhvervsdrivende forventer et sommerudsalg, der bliver bedre eller mindst lige så godt som sidste år. Tilsvarende forventer forbrugerrådet i Málaga, at hver borger vil bruge mellem 25 og 50 euro ekstra i udsalgsperioden.
 
 
Benahavis
 
Benahavís på Málaga C.F.’s trøjer
Den lille by Benahavís, som ligger i bjergene nord for San Pedro de Alcántara og Estepona, bliver ny trøjesponsor for Málagas fodboldhold. Bynavnet får plads på spillernes rygge lige under trøjenummeret på bagsiden af trøjen. Málaga C.F. har de sidste seneste 3-4 år været på træningslejr i byen, men samarbejdet har nu taget en ny form. Benahavís betaler næste sæson 300.000 euro for at komme på spillertrøjerne og få reklameplads på Málagas hjemmebane, La Rosaleda. På brystet af spilletrøjerne står der fortsat UNESCO, men da denne aftale ikke er økonomisk givende, arbejder klubben også på at finde en ny sponsor her.
 
 
Skat
 
Ny skattereform: Skattelettelser til alle i 2015
Regeringen har præsenteret sin nye skattereform, som indebærer skattelettelser til både private og virksomheder fra januar 2015. Regeringspartiet Partido Populars skattereform strækker sig over 2015 og 2016 og lover skattelettelser i to faser. I grove træk vil en lønmodtager i løbet af de næste to år opnå en samlet skattelettelse på to til tre procentpoint, afhængig af indkomst og fradrag. Tilsvarende vil virksomhedsbeskatningen falde med fem procentpoint over de næste to år. Regeringen satser på, at den nye skattereform vil være med til at stimulere forbruget og beskæftigelsen. Skattereformen er endnu ikke vedtaget i parlamentet, men da Partido Popular har absolut flertal, er dette en formsag.
Reformen er blevet kritiseret af oppositionspartierne, som mener, skattelettelserne primært rammer virksomhederne og de bedst stillede i samfundet, mens den siddende regering minder om, at med de nye lempelser vil skatterne for alle ligge under niveauet fra 2011, hvor PSOE tabte valget.
 
 
Turismo
 

Bedste turistsæson i nyere tid

Solen skinner fra en skyfri himmel over turismen på Costa del Sol. Efter nogle svære år fra 2008 til 2012 er bøtten nu for alvor vendt. Costa del Sols Turistråd, Patronato de Turismo, beretter om en fantastisk maj og juni måned med flere flypassagerer og hotelovernatninger end i tilsvarende måneder i 2007, som var årtiets bedste sæson. Turistrådet formoder, at 5,6 mio. turister vil besøge den spanske solkyst i sæsonen fra juni til september, og at det samlede antal gæster for hele året vil passere de 10 mio. Det er en stigning på otte procent i forhold til sidste år. Bag de opmuntrende tal ligger, at det både er udlændige og spaniere, der nu atter har fået smag for Costa del Sol. Kystens erhvervsliv håber naturligvis, at forbruget vil stige tilsvarende.
 
 
Santander
 
Banco Santander køber GE Money Bank i Skandinavien
700 millioner euro betaler Banco Santander for at overtage GE Money Banks forbrugerkredit-division i Skandinavien. Den spanske storbank har på det seneste ekspanderet i Latinamerika og Europa med det argument, at banken søger ny vækstområder efter fem års hård modvind på det spanske hjemmemarked. Opkøbet forbedrer bankens geografiske tilstedeværelse i Skandinavien og kan tyde på, at banken vil bevæge sig ind i mere traditionel bankdrift i de skandinaviske lande.
 
 
Trafikbøde
 
Trafikbøder på dit sprog
Fuengirola Kommune tager nu nye midler i brug for at få indkrævet betaling for trafikbøder. Kommunen har indgået et samarbejde med et inkassolignende firma, som vil gøre en langt mere aktiv indsat end tidligere for at få bøderne indbetalt. Det gælder primært over for udlændinge. Fremover vil bøder blive oversat til modtagernes modersmål, og via samkørsel af registre vil man sikre sig, at bøden når frem til rette person. Kommunens eksterne samarbejdspartner får 35 procent i honorar og er dermed ikke en ny, fast administrativ udgift.
 
 
Isabel
 
Isabel Pantoja undgår fængsel
Den populære sangerinde Isabel Pantoja har i højesteret fået stadfæstet sin dom på to års fængsel for hvidvaskning af sorte penge i den meget omtalte Malaya-sag. Dermed undgår hun fængsel, idet alle domme på to år og derunder i Spanien betragtes som betingede. Isabel Pantoja frygtede, at dommen ville blive skærpet. Igennem en årrække dannede hun par med Marbellas ex-borgmester Julián Muñoz, og det var i denne periode, at Isabel Pantoja blev indblandet i den store svindelsag. Minimum to boliger er blevet købt i hendes navn og helt eller delvist betalt med sorte penge. Tilsvarende har hun indsat store kontante beløb på egne og Julian Muñozs private konti. Julian Muñozs første kone er også blevet dømt i sagen, og hovedpersonen selv sidder i dag bag tremmer.
 
 
Game of Thrones-jpg-2
 
Femte sæson af Game of Thrones filmes i Spanien
En af de aller største tv-serier i øjeblikket er den middelalderinspirerede Game of Thrones, der gennemsnitligt har næsten 11 millioner seere pr. afsnit, og som har danske Nikolaj Coster-Waldau i en bærende rolle. Fjerde sæson af den populære serie havde premiere tilbage i april, og for nyligt offentliggjorde HBO så, der er producenten bag, at der både kommer en sæson fem og seks. Kort efter begyndte rygterne at florere om, at nogle af de nye episoder skal indspilles i Andalusien, hvilket James Costos, Spaniens ambassadør i USA og tidligere vicepræsident i HBO, nu har bekræftet. Og Carlos Rosado, der er direktør i den andalusiske filmkommission, fortæller, at skaberne først og fremmest er interesseret i Alhambra i Granada, Alcázar de los Reyes Cristianos i Córdoba og Real Alcázar i Sevilla. Desuden skulle de også have forskellige andre gamle fæstningsværker og naturområder i kikkerten.
Game of Thrones er baseret på forfatteren George R. R. Martins bestsellerromaner A song of Ice and Fire og skildrer ædle familiedynastiers voldelige og snedige kamp om kontrollen af tronen i de fiktive kontinenter Westeros og Essos. Martin har tidligere nævnt, at han lod sig stærkt inspirere af den iberiske halvø og dens arabiske historie, da han skabte kongeriet Dorne, som er et af seriens syv, oprindelige kongeriger.
 
 
AlfredoDiStéfano
 
Farvel til fodboldlegenden Alfredo Di Stéfano
Manda g den 7. juli sagde den 88-årige Alfredo Di Stéfanos hjerte stop.
Den spansk/-argentinske fodboldlegende betegnes som en af historiens bedste spillere sammen med Pelé, Maradona og Johan Cruyff. Han spillede i Real Madrid igennem 11 år og var en af de bærende kræfter på det hold, der fra 1956 til 1960 vandt fem Europa Cup-finaler for mesterhold. Som træner var hans karriere langt mere beskeden. Han fik ikke den store succes i Real Madrid, men vandt dog mesterskabet med argentinske Boca Juniors i 1970 og med Valencia i 1971. “Vi har sagt farvel til klubbens ærespræsident og største spiller gennem tiderne,” sagde Real Madrids præsident, Florentino Pérez, i sin mindetale. Di Stéfano var blandt andet kendt for sin humoristiske sans. I et tv-interview i 2012 sagde han blandt andet: “At score mål er som at elske. Alle ved, hvordan man gør, men ingen gør det, så godt som jeg.”

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.