Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
 
web-LD-Maj144
 
Vores øjne er udsatte og er samtidig så vigtigt et sanseapparat for os. Derfor har jeg skrevet alle disse artikler om vores øjne, de svagheder, de oftest kommer til at lide af, og hvad vi selv kan gøre for at holde dem i så god form som muligt. Som sidste kapitel handler om Makuladegeneration, og hvad vi selv kan gøre for at forebygge eller hjælpe denne degenerative lidelse, som der desværre stadig mangler effektiv behandling mod. Medicin, kosttilskud og livsstilsændring kan hjælpe, men egentlig helbredelse er der endnu ikke.
Makuladegeneration er nedbrydning af makula, der også kaldes for den gule plet. Makula betyder plet på latin. Det er den del af øjet, der tager sig af de finere detaljer; genkende ansigter, fokusere, se fjernsyn o. lign.
Det er en sygdom i øjets nethinde. Blod/hjernebarrieren fortykkes med alderen, og således hindres den frie passage af de mange livsvigtige antioxidanter. Som medvirkende årsag regnes rygning, arvelighed, livsstil. Makula (AMD) regnes som én af hovedårsagerne til blindhed hos os, der er mere end 50 år. Ca. hver 10 person over 60 år får lidelsen. Det er lige hyppigt hos mænd og kvinder. Nogle af problemerne ved AMD kan hjælpes med de rigtige briller, andre med operation, mens andre er uhelbredelige. Blindhed ses ikke så ofte.
Tit rammes et øje ad gangen. Tag til øjenlægen, hvis du har ondt i øjet, er blevet mere lysfølsom, eller at noget svømmer rundt i dit synsfelt. Dit syn kan føles sløret, eller som om du har et fremmedlegeme i øjet. Ofte fås et forvrænget syn, hvor f.eks. dørkarme og flagstænger synes buede. Får du flakkende lysglimt, der varer mere end 20 minutter evt. sammen med, at du føler dig utilpas, bør du søge hjælp.
Der er to former for ADM, nemlig en våd og en tør – og begge giver synstab. Våd ADM udvikler sig hurtigt. Der er tale om nye tynde blodkar bag makula, der lækker, og så er der tale om udvikling af AMD over kun uger eller måneder, mens den tørre AMD er længere tid om det. Det kan vare flere år, inden den opdages. Ved tør AMD er der aflejringer bag makula. Det giver som regel ikke så voldsomme synsforringelser. Der hvor aflejringerne sidder, giver det blanke pletter i synsfeltet. Ca. 90% af tilfælde af AMD hører under den tørre. Den tørre kan i nogle tilfælde udvikle sig til den våde.
Lider du af AMD, kan den generelt bedres ved at ændre livsstil med mere motion, rygestop, gode solbriller, der blokerer for UV stråler, bedre kostvaner samt kosttilskud med gode vitaminer og gode antioxidanter. Forskellige undersøgelser viser, at de rigtige kosttilskud kan forbedre mikrocirkulationen i øjet. En undersøgelse blandt kvinder vist en øget risiko for makuladegeneration hos rygere.
 
Kost
Undgå de sædvanlige fælder. Spar på fedtholdige mælkeprodukter inklusiv de fede oste. Spis magert kød af god kvalitet. Hold dig fra fede sukkerholdige madvarer – dem vi, mange gange, næsten higer efter, f.eks. en dejlig kage. Gør det kun ved sjældne og festlige lejligheder. Undgå margarine og andre olier med transfedtsyrer. Margarine og mange olier gennemgår en masse kemiske processer, inden de når ned i vores maver. Stegemargarine indeholder op til 35% transfedtsyrer, mens plantemargarine indeholder væsentligt mindre, alt efter indholdet af flerumættede fedtstoffer. Jo flere flerumættede fedtsyrer, jo mindre er indholdet af transfedtsyrer. Transfedtsyrerne anser jeg for at gøre mere skade end gavn, pga. alle de processer olien har været igennem og alle de kemiske stoffer, der har været med i processen.
Brug i stedet koldpressede olier. Olien fra første presning kaldes jomfruolien. Den bedste kvalitet kommer, efter min mening, fra de økologiske råvarer.
Pas på med at spise friturestegt eller grillet mad. Der opstår let frie radikaler, der kan være sygdomsfremkaldende. Opvarm din mad på anden måde eller steg den let. Det anses af mange ernæringseksperter at være bedst at stege i kokosolie, smør eller olivenolie, men debatten går livligt omkring emnet.
Hold dig fra kunstige sødemidler, der indeholder Aspartam. Det samme gælder smagsforstærkeren (MSG) E 621, der er den rene gift for øjnene. Læs varedeklarationerne og pas på de restauranter, der bruger smagsforstærker. Spørg dig evt. for inden du bestiller maden.
Pas på med saltet. Brug hovedsagligt en god urtesalt, evt. Seltin eller lidt Himalayasalt.
Pas på dit alkoholforbrug, et enkelt glas vin til maden er fint, mens for meget alkohol forstyrrer din lever, og, som jeg har skrevet mange gange, hører dårlig leverfunktion sammen med en tendens til dårlige øjne iflg. den kinesiske medicin.
For at forebygge eller måske forbedre din AMD er det vigtigt, du er opmærksom på, at din kost i hverdagen indeholder en masse carotenoider, specielt dem hvor indholdet af lutein og zeaxanthiner er stort. Lutein anses for at være lige så stærk en antioxidant som betacaroten. Lutein finder du i alle grønbladede grønsager såsom broccoli, grønkål, spinat. Iflg. visse undersøgelser, der har været offentliggjort i British Medical Journal, synes spinat at have særligt synsbevarende evner, og muligvis kan spinat være med til at modvirke degenerationen af den “gule plet” makula.
Zeaxanthin finder du overvejende i gule og orange frugter og grønsager f.eks. gulerødder, søde kartofler, ferskner, græskarkerner, mango, abrikoser, m.m. Undersøgelser har vist, at folk med højt indhold af cartonoider har mindre risiko for at udvikle AMD.
Sørg også for gode fuldkornsprodukter, og at din kost indeholder godt med fede fisk, blåbær og brombær.
En masse forskellige kostretninger er på mode lige nu, og det gør det mange svært at vælge. Min anbefaling er, at du lytter ærligt til din krop, og derudfra vurderer, hvilken mad der er god for dig.
 
Kosttilskud
 • Kosttilskud kan modvirke degenerationen.
 • Efter min mening kan du gøre så meget for dine øjne og hele dit almenbefindende bare ved at tage en enkel multivitamin/mineral tablet af god kvalitet daglig, f.eks. Omnimin Pure, fra Biosym, Maximum fra Naturdrogeriet,Spektrum fra Solaray, multivitamin fra Pharma Nord og Super+ Total med eller uden jern og K-vitamin fra Mezina.
 • Tilskud af lutein og zeaxanthin, der er carotonoider, anses for at hjælpe til at forsinke udviklingen af AMD. Især har Lutein vist sig at være vigtig for den gule plet og findes i en interessant kombination fra Mezina ved navn Bellavista.
 • Blåbærekstrakt findes f.eks. i Blueberry, og lignende produkter (inklusiv Bellavista). Blåbær regnes for en superfood, der indeholder en række antioxidanter med en masse C og A vitaminer.
 • Bioflavonoider er i flere forskellige emner. Findes bl.a. i Quercitin og rutin. De tilhører komplekset af C-vitamin og øger optagelsen af C-vitamin. De styrker blodgennemstrømningen i de små blodkar.
 • Tag 500 mg C-vitamin 1 – 2 gange dagligt daglig. C – vitamin hjælper med at lave collagen, der styrker de kapillærer, der giver næring til nethinden, og hjælper med at give beskyttelse mod UV lys. Øjet er det organ, der næst efter binyrerne indeholder den højeste koncentration af C-vitamin.
 • Et dagligt tilskud af E -Vitamin kan også hjælpe dit syn.
 • Det kan være en god ide at supplere samtidig med både C – vitamin, E-vitamin og A-vitamin, sidstnævnte evt. i form af Betacaroten. Der findes også kapsler med forskellige cartonoider f.eks. i produktet food carotene fra Solaray.
 • Et meget spændende carotenoid er Astaxanhin. Det er en mikroalge med et rødt farvestof. Jeg synes, det er noget nært et vidunderstof, der er helt fantastisk til hjælpe med at til at håndtere vores frie radikaler og på den måde hæmme oxidationen af blodets fedtstoffer. Astaxanthin bliver lige nu kædet sammen med at kunne hjælpe ved cancer, alderdom og hjerte-karlidelser, samt andre degenerative lidelser såsom øjensygdomme
 • Suppler gerne med ekstra Betacaroten eller kapsler, der indeholder flere carotener. Findes f.eks. i produktet Food Carotene fra Solaray.
 • Tag gerne ekstra af Ginkgo Biloba men kun ved den tørre AMD. Ginkgo er en god hjælp ved lidelser i det perifere kredsløb.
 • Tag gerne tilskud af omega 3 olier. Det sidste skud på stammen af fiskeolier er Krill olie, der også indeholder lidt astaxanthin som omtalt ovenfor. Krill olie er udvundet af små lyskrebs, der lever i antarktiske have. Omega 3 har stor betydning for synsnerven og nethinden.
 • Både Q 10 og L-Carnitin styrker mitochondrierne, der er en bestanddel af alle vores celler og kendt som “cellernes kraftværk. Der har været undersøgelser, der viste, at denne kombination i løbet af 3 – 6 måneder bedrer synet og at denne forbedring holder.
 
Af Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa