Det danske magasin i Spanien
Dansk hygge og røde pølser til ‘Internationale Dage’

Dansk hygge og røde pølser til 'Internationale Dage'

Feria Gruppen Danmark D

Fem danske ildsjæle arbejder lige nu på højtryk for at forberede en rødhvid ‘caseta’ til byfesten ‘Internationale Dage’, der afholdes i Fuengirola i starten af maj. Traditionelle danske retter, livemusik og god service er ifølge dem opskriften på ægte dansk hygge, som forhåbentlig tiltrækker mange besøgende.
 
De seneste 15 år har byfesten ‘La Feria Internacional de los Pueblos de Fuengirola’ været afholdt uden dansk islæt. Men det er slut nu. Fem herboende danskere har nemlig taget initiativ til en 200 m2 stor dansk stand, når arrangementet løber af stablen fra den 30. april til den 4. maj.
Det drejer sig om Mads Claudi, stifter af ‘European IP TV’, Uniopticas ejer, Claus Bentkjær, Martin Norrbom fra Norrbom Marketing, der udgiver magasinerne ‘Det Norske Magasinet’, ‘En Sueco’ og ‘La Danesa’ samt ægteparret Dorte og Peter Jepsen, der har mange års erfaring fra restaurationsbranchen i Kolding og tidligere har været med til stå for en dansk peña ved de ‘Internationale Dage’.
“Festivalen har kun plads til 33 lande og med mere end 50 ansøgere, er det svært at få en ‘casetta’. Men nu bød muligheden sig endelig, og det bliver fedt at vise, hvad dansk kultur er,” fortæller Claus Bentkjær.
Byfesten blev startet i 1994 af Fuengirolas borgmester, Esperanza Oña. Ideen er, at de forskellige lande, som er repræsenteret på Costa del Sol, fremviser deres kulturer, gastronomi, folklore og håndværk. Og nu skal danskheden altså også promoveres. Noget der for de fem er synonym med ristede hotdogs, flæskesteg, sild og dertilhørende snaps. Desuden bliver der i den rødhvide peña også lagt vægt på det særlige danske fænomen hygge. Og det kræver en helt speciel opskrift, forklarer Mads Claudi.
“Spanierne kender ikke til den hjemlige hygge, som vi danskere dyrker meget. Atmosfæren er enorm vigtigt, og derfor skal både pyntning og belysning være indbydende. Der er jo altså ikke noget synderligt hyggeligt over neonlys. Derudover er det vigtigt for os at yde god service. Vi får servitricer til at gå rundt og skænke ved bordene, så folk slipper for at stå i kø, men i stedet bare kan sidde og ja, hygge sig.”
Og der er blevet tænkt på selv den mindste detalje for at få hyggen i højsædet. I standens spiseområde er stole nemlig erstattet af bænke og langborde. Og det er der en helt særlig forklaring på.
“Man kommer nemt til at isolere sig og sætte sig med dem, man kender, hvis et bord kun har seks stole. Men når der står lange bænke, kommer man hinanden meget mere ved og falder måske lettere i snak med andre mennesker. Det er meget mere socialt. Og det er netop meget dansk det her med, at vi godt kan lide at være sammen i en store gruppe,” lyder det fra arbejdsgruppens kvindelige repræsentant.
Feria-Pladsen, hvor festivalen afholdes, åbner hver dag kl. 13 og først klokken 04.00 om morgenen bliver stearinlysene pustet ud og kassen klappet i. Men det kræver sit at holde gang i en fest så mange timer. Derfor spilles der hver dag livemusik i det danske område for at fyre op under de besøgende og skabe en hyggelig stemning. Alt fra rock, reggae og et syvmandsorkester til country og danske klassikere leveret af guitaristen Jørgen Lundsgaard vil flyde ud af højtalerne de fem festlige dage. Peter Jepsen fortæller, at man håber at kunne tiltrække så mange forskellige mennesker som muligt.
“Om eftermiddagen vil der være aktiviteter for børnefamilierne, om aftenen er det nok den ældre generation, der slår sig ned og får en kold øl og en bid mad, og i de sene nattetimer er det formentlig de unge mennesker, der kommer og fester. For de sportsinteresserede vil der være mulighed for en snak med medlemmer af ‘La Peña de Dinamarca’, ligesom også ‘Club Danés – Dansk Spansk Samvirke’ vil være til stede.”
Fuengirolas internationale byfest har været afholdt de sidste 20 år, og op mod en million mennesker ventes at lægge vejen forbi de mere end 30 forskellige stande. Som noget nyt i år kommer der også en decideret spansk plads, hvor regionerne Andalucía, Asturias, Aragón, Islas Canarias, Galicia og Castilla León vil være repræsenteret.
Har du fået lyst til deltage i det danske projekt, hvad enten det er med gode ideer, arbejdskraft eller noget helt tredje, er du mere end velkommen til at kontakte Martin Norrbom på martin@norrbom.com.
Af Runa Louise Ammitzbøll Flügge, runa@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.