Det danske magasin i Spanien
Montebello giver liv til lokalsamfundet
web41
 
Den 3. april kan rehabiliteringscentret Montebello fejre 30 års jubilæum. På stedet er der ansat 30 danske læger, fysioterapeuter og sygeplejersker, der tager sig af patienterne, og så er der ansat 30 spaniere, som håndterer alt fra madlavning til reparation og vedligeholdelse af centerets faciliteter. La Danesa har mødt to medarbejdere fra den spanske stab for at høre, hvordan det er at være spanier på en dansk arbejdsplads i Spanien, og hvad Montebello betyder for dem.

I den lille landsby Benalmádena Pueblo finder man rehabiliteringscentret Montebello. Det er en del af Nordsjællands Hospital og giver patienter, primært fra Region Hovedstaden, mulighed for at komme til genoptræning i sydens sol. På terrassen sidder 48-årige Rafael Córdoba og Dolores Chocron på 56 år. De er en del af det spanske team, der sørger for, at patienterne får mad, og genoptræningsmaskinerne får olie. Rafael Córdoba har de sidste 25 år haft ansvaret for den tekniske service, og Dolores Chocron har gennem 28 år, givet patienterne en smagsprøve på “la cocina española” i stillingen som køkkenmedhjælper.

 
Stedet giver stabilitet i hverdagen
På Montebello befinder der sig altid 100 patienter. Hver tredje lørdag kommer der nye ansigter til, og andre tager tilbage til Danmark. Patienterne kommer og går, men det ser helt anderledes ud på medarbejderholdet, hvor flere har været ansat i over 20 år. Derfor har Montebello på mange områder også haft stor betydning for mange medarbejderes liv, fortæller Rafael Córdoba.
“Jobbet har givet mig stabilitet og en sikker indkomst. Og det har gjort, at jeg turde sætte tre børn i verden, hvilket jeg nok ikke havde valgt, hvis min jobsituation havde været usikker,” siger han.
Også for Dolores Chocron har Montebello haft betydning for familien.
“Den faste indtægt har gjort det muligt for mig at sikre mine børns fremtid. Jeg har kunnet sparre penge sammen over en lang årrække. Og i dag har begge mine børn en universitetsuddannelse og fået mulighed for at skabe sig et godt liv,” lyder det fra moderen til to veludannede børn.
 
 
web5
 
Montebello gør en forskel for mennesker
Begge medarbejdere er taknemmelige for de muligheder, jobbet på Montebello har bragt med sig. Men også virksomhedens betydning for lokalsamfundet vækker glæde.
“Det er mere end et genoptræningssted. Det er også en arbejdsplads for mange lokale spaniere. Vi har altid gang i fornyelser og optimeringer af stedet, og det skaber job til lokale håndværkere, som får mulighed for at arbejde her i længere perioder. En sjældenhed i Spanien i dag, hvor mange kun kan finde kortvarigt arbejde på omkring seks måneder,” siger han.
Montebello giver således ikke kun patienterne en tro på en lysere fremtid, men også de mange spaniere, hvis liv berøres af genoptræningscenterets tilstedeværelse. “Centeret betyder rigtig meget for spanierne i området, fordi det giver liv til landsbyen og de lokale forretninger, som ellers måtte lukke ned i vinterhalvåret. Og det betyder meget for os, at stedet er med til at gøre en forskel på det punkt,” siger han.
Både Rafael Córdoba og Dolores Chocron finder stor stolthed i at være en del af et sted, der betyder meget for så mange mennesker både i Danmark og i Spanien.
 
Dansk virksomhed med spanske stemmer
I spisesalen holder køkkenpersonale og håndværkere pause. Der er kaffe på bordet, og høje grin runger i det store rum. Stemingen er afslappet, hvilket er et meget sigende karaktertræk hos Montebello. Der hersker en uformel tone på stedet, og i medarbejdernes klub, Multikulti, mødes alle på tværs af profession, nationalitet og alder. Montebello er præget af både spansk og dansk kultur, men ifølge Rafael Córdoba og Dolores Chocron er der slet ikke så stor forskel på en dansker og en spanier.
“Vi er ens på mange områder, og min bedste ven er dansker,” siger hun og pointerer:
“Både spaniere og danskere har et afslappet forhold til livet, og begge folkefærd holder meget af at gå ud, så vi får tit et glas vin og et par tapas sammen.”
Danskere kaldes ofte Nordens latinoer, hvilket de to spaniere også enige om er en god beskrivelse af deres kollegaer og venner. Og indsigten i de danske traditioner og det danske sprog betyder meget dem begge, der ser den side af jobbet som en gave i sig selv.
“Når man arbejder med folk fra andre kulturer, lærer man rigtig meget. Både sprogligt, men også om verden og ikke mindst sig selv,” lyder det fra Dolores Chocron, som gerne giver patienterne et lidt gebrokkent “godmorgen” med på vejen.
 
Læs også artiklen”Mirakler på Montebello” skrevet af Stine Halmind, Feriebolig-Spanien.dk, i anledning af DR-dokumentaren Mirakler på Montebello. Klik her: Mirakler i Montebello.
 
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.