Det danske magasin i Spanien
Pas på dine øjne, når du bliver ældre
shutterstock 87284323
 
Min far var urmager, og skulle derfor være i stand til at se mange bitte små dingenoter, skruer m.v. Han var meget stolt af sine øjne, men ligesom alle vi andre måtte han, til sin store fortrydelse, en dag sande, at det var nødvendigt med briller, når han skulle læse avisen.
Vores øjne er meget sårbare og ofte er det første tegn på, at vi er ovre vores første ungdom. Som regel kan vi godt se langt, men det er nærlæsningen, der er svær.
Ca. 80% af mennesker over 75 år lider af grå stær, grøn stær eller aldersbetinget degeneration af nethinden. En af hovedårsagerne til ødelæggelse af vores øjnes sundhed er tilstedeværelse af de frie radikaler bl.a. fra ultraviolet lys.
Vi kan se sundheden i vores øjne ved at betragte det hvide i øjnene. Hos et almindeligt sundt barn er det hvide i øjnene klart hvidt. Senere kommer der gult i øjnene, og alt efter hvor forgiftet din krop er, bliver øjnene mindre og mindre klare. Det er tydeligt at se, at hvis du f.eks. går på en udrensningskur eller ændrer din livsstil i bedre retning, bliver dine øjne igen betydeligt mere klare. Så det er ikke for ingenting, at øjnene kaldes for sjælens spejl.
Lider du af rødrandede øjne, kan det, bortset fra for lidt søvn, skyldes en infektion af de små kirtler i øjenkanten. Det kan også skyldes mangel på B-vitaminer. De rødrandede øjne ses især efter de 60 år.
Vi kender alle til at have tørre øjne. Som regel gnider vi dem bare lidt og så fungerer de igen Tørre øjne forekommer i alle aldre, men ses hyppigst efter de 40 år. Tilstanden forekommer, når tåreproduktionen er nedsat, eller når fordampningen af tårerne er for høj, så der bliver dannet for lidt tårefilm, hvilket kan fremkomme ved kunstig opvarmning af huse, aircondition, støv, mange timer i fly osv. Symptomerne kan være mange lige fra let kløende til brændende. Der er også medicin, der giver tørre øjne som bivirkning.
 
Kosten
Gennem kosten kan du selv medvirke til at holde dine øjne sunde. I den del af verden, hvor vi bor, er de fleste af os så heldige, at vi frit kan vælge, hvad vi putter i munden. Skøn på det! Sæt dig ned, når du skal spise og brug dine øjne bevidst til at nyde synet af den dejlige mad. Selvom du har en travl hverdag, så gør dig umage med at vælge en kost, der er god for dine øjne. Lav evt. en overordnet madplan. Gør det nemt for dig selv og gør dine indkøb én gang ugentligt. Derved bliver det også lettere at undgå mindre sunde fristelser, og du får frisat tid til en masse andre ting.
Her gælder de sædvanlige regler. Undgå fast food, pølser, færdiglavede hamburgers, ost og sukkerholdige fødemidler. Uanset hvad der kommer frem af positive undersøgelser, synes jeg også, det kunstige sødemiddel Aspartam bør undgås. Aspartam kaldes også for NutraSweet, Canderel m.fl. Stoffet søder 200 gange mere end sukker og anvendes i mange forskellige former for læskedrikke og sågar i medicin. Selvom Fødevarestyrelsen har fritaget produktet for uheldige egenskaber, er der mange kontroversielle holdninger til Aspartam. Der rapporteres om bivirkninger som adfærdsforstyrrelse, hovedpine m.m. Vil du vide mere om stoffet kan du klikke på www.helsenyt.com eller på www. alun.dk. På sidstnævnte ligger også en meget interessant video omkring Aspartam.
Er du slikken, så spis lidt mørk chokolade, der er fyldt med antioxidanter.
Pas på med for meget stegt mad, og pas på med salt af dårlig kvalitet samt det tredje krydderi (MSG). Brug i stedet en god urtesalt, salt fra Himalaya og andre spændende krydderier.
Drik gerne et glas vin, men pas generelt på med alkohol og indtagelse af for meget vin. Det går ud over leverfunktionen og iflg. den kinesiske medicin hører lever og øjne sammen.
Det er vigtig at spise en kost med cartenoider, specielt lutein og zeaxanthin, der findes i store dele af den seende del af øjet. Det er bl.a. grønne grønsager f.eks. broccoli, spinat, grønkål, samt tomater, majs, ferskner og mango.
Zeaxanthin findes i gule og orange frugter og grønsager som f.eks. løg, gulerødder, søde kartofler, græskarkerner og cantaloupe meloner m.m.
Andre gode kostemner, der støtter øjets funktion er blåbær, tranebær og andre bær, abrikoser, kiwi, grape, ferskner, æbler og grøn te.
En kost med rigeligt af selen og E-vitamin er hvedekim, solsikke- og græskarkerner, hørfrø, avocado, nødder, mandler m.m.
Husk de gode fedtstoffer fra fede fisk. Foretrækker du olie fra planteriget, er hørfrøolie ligeledes en god omega 3-kilde. Brug også gerne en god olivenolie til dine salater.
Drik smoothies med en masse grønsager. Her kan du blande alt, hvad øjet begærer og putte alle former for gode græsser i såsom hvedegræs, byggræs og alger sammen med dine grønsager og frugter.
Husk også fuldkornsprodukterne som brune ris, fuldkornsbrød og fuldkornspasta.
 
Kosttilskud
• Sørg for at få en god base af multivitamin/mineral f.eks. Omnimin Pure, Spektro2, Mivitotal + m.m.
• Det er også godt at tage et tilskud af 1 gram C-vitamin dagligt. C-vitamin hjælper collagenproduktionen, der bl.a. styrker kapillærerne i øjnene. Øjnene indeholder den næststørste koncentration af C-vitamin, lige efter binyrerne. C-vitamin har en koncentration i linsen, der er 30-50 gange større, end der er fundet i det cirkulerende blod.
• Sørg ligeledes for en god olie f.eks. Omni-Krill, der også indeholder en astaxanthin, Cardiomega eller Epa-Gla+.
• Lider du at tørre øjne, så tag en stærk omega 7 kapsel sammen med en god fiskeolie. Omega 7 udmærker sig ved at være særdeles god til slimhinderne.
• Blåbær findes i forskellige kosttilskud f.eks. Blueberry, Lutein, Bio-Vision m.fl. Blåbær er kendt for sin virkelige gode effekt på synet.
• Stærke antioxidanter som f.eks. Quercetin, rutin og andre bioflavonoider beskytter øjnene mod skader fra sollys og bekæmper ødelæggelse fra frie radikaler.
• Aminosyren Cysteine er vigtig for nethinden. Yderligere øger det produktionen af gluthation.
• Lutein, findes i pæn dosis i produktet Lutein fra Solaray. Det beskytter mod macular degeneration og medvirker til at bekæmpe skader fra frie radikaler.
• L-carnosin, der består af to aminosyrer, er en særdeles stærk antioxidant, der især hjælper på skader, der er forvoldt af for meget lys.
• Acetyl-L- carnitin er en aminosyre, der hjælper til at vedligeholde et sundt cellestofskifte.
• Lycopene, er et tomatkoncentrat, der har stor betydning for nethindefunktionen, og er en stærk antioxidant.
• Gingko Biloba, der bruges af mange til at vedligeholde hukommelsen, forstærker også blodets kredsløb i nethinden og kan derved forsinke linsens svækkelse ved dets virkemåde som stærk antioxidant.
Små tips
• Vær opmærksom på, at hvis du opholder dig meget, hvor der er lysstofrør, så forsvinder der meget A-vitamin fra øjet. Lysstofrør skaber desuden stress i hjernen, fordi de blinker med en frekvens, vi ikke kan se, men som registreres i hjernen.
• Er du diabetiker, må du vide, at en af de første senkomplikationer kan ramme øjnene. De fine små blodkar i nethinden beskadiges, og der opstår småblødninger. Lidelsen kaldes for diabetisk retinopati. Bl.a. derfor er det vigtigt, du overholder din diabeteskur.
• Øjenbetændelse også kendt som conjunktivitis kan skyldes mange ting f.eks. bakterier, virus, udsættelse for sollys, allergi m.v. Kamillekompresser på øjenlågene både lindrer og læger. Er du i tvivl om årsagen, så besøg din øjenlæge.
• Spar ikke på dine øjne, vær god ved dem og sørg for god belysning både der, hvor du arbejder og der, hvor du sidder og læser.
• Få dine øjne tjekket med jævne mellemrum, så du hele tiden er sikker på, at dine briller har den rette styrke.
• Selvom sollyset er vidunderligt, skal du passe på at huske også at bruge solbriller af god kvalitet, der beskytter mod ultraviolet sollys.
• Når solen skinner fra en skyfri himmel, kan det være en god ide at bruge hat, der skygger over øjnene og tænk på, at det er bedst, at være i skyggen, når solen står på sit højeste.
• Ryger du, så reducer dit forbrug eller stop med at ryge. Vær sikker på, at du får tilstrækkeligt med C-vitamin.
• Arbejder du meget foran computeren eller ser meget TV, er det almindeligt af få trætte øjne. Øjendråber med Eufrasia kan lindre ligesom midlet Tearsagain Eye Spray. Massage af næseryggen kan også virke lindrende på øjnene.
“De indre øvelser” er en bog skrevet af Dr. Stephen T. Chang. I den er der vist talrige øjenøvelser, du kan få stor hjælp af i din hverdag. De øjenøvelser, der vises, kan også hjælpe på poser og hævelser under øjnene, der ofte skyldes vand i kroppen eller dårligt stofskifte.
 
Af Anni Dahms – Annis Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.