Det danske magasin i Spanien
Stephan Andersen – latino-familiefar i Sevilla

Stephan Andersen - latino-familiefar i Sevilla

IMG 0725 copy
 
La Danesa besøgte i midten af januar Stephan Andersen. Det var inden hans klub Real Betis skiftede træner, inden klubben hentede en ny målmand og inden han fik besked på, at han ikke havde han fremtid i klubben. Alt det skete, mens La Danesa var i trykken. Stephan Andersen er skiftet på en halvårig lejeaftale til Go Ahead Eagles i Holland, og han kan derfor vende tilbage til Betis og Sevilla til sommer.
Alligevel bringer vi historien, da den giver et sjældent indblik i en professionel fordboldspillers hverdag udenfor fodboldbanen.
 
Vi kender de fleste danske fodboldspillere fra interviews på tv. Der handler det ofte om spillet med den runde bold og sjældent om privatlivet. La Danesa har besøgt den danske landsholdsmålmand Stephan Andersen i Sevilla til en snak om livet udenfor banen.
 
En høj, muskuløs mand iført en grå forårsjakke, et par løse jeans og nogle sneakers kommer sammen med en blond kvinde med en klapvogn slentrende mod mig på Avenida de la Constitución i det centrale Sevilla på ægte spansk og afslappet manér. Det er 20 minutter senere end aftalt, men sådan er det jo ofte med ‘spaniere’, og jeg har i øvrigt fået en sms om, at de bliver lidt forsinkede. Det er fodboldspilleren Stephan Andersen, der sammen med konen Jeanette Krause og yngste medlem i familien, Alexander på ni måneder, har inviteret mig til Sevilla for at lave et interview. Jeg havde egentlig spurgt om, jeg måtte komme hjem til dem, men da de fandt sammen i 2002 aftalte de, at hjemmet er deres fristed, og det er grænsen for, hvor langt ind i privatlivet journalister må komme. I stedet bød de på en kop kaffe på en café blot få hundrede meter fra Sevillas vartegn, Catedral de Santa María.
 
32-årige Stephan Andersen og familien, der også består af femårige Emily, flyttede til Sevilla i sommeren 2013 fra Frankrig, da han skrev en to-årig kontrakt med den spanske klub Real Betis, der holder til i Andalusiens hovedstad. Det fodboldmæssige er ikke udelukkende positivt, da Stephan Andersen ikke spiller hver kamp. Han deler spilletiden med sin argentinske målmandskollega Guillermo Sara, men alligevel er han godt tilfreds med livet i Spanien.
“Jeg er glad for at være i klubben, og jeg kan godt lide livet i Spanien, Sevilla er en dejlig by. Der mangler lige lidt mere spilletid, så ville det være perfekt. Hvis jeg kan spille i den bedste spanske række, i en stor traditionsrig klub og i det her klima, så kan det ikke blive meget bedre. Jeg er jo lidt halv latino, så den spanske livsstil passer godt til mig,” siger han med et glimt i øjet.
 
Nomadefamilie
Der er intet sydlandsk over Stephan Andersen, som voksede op i Hvidovre udenfor København, hvor han også spillede i sine første år som seniorspiller. Siden har han spillet i England, Danmark og Frankrig, hvor han var i to år, inden han og familien flyttede til Spanien. Det lyder kaotisk, men alle flytningerne til og fra Danmark og rundt i Europa tager Stephan Andersen som et eventyr.
“Det er spændende, fordi vi ikke lever et liv som ‘normale’ mennesker, der bor 40 år i samme villa og har et fast 8-16-job. Vi får en masse oplevelser og ved ikke lige, hvad der skal ske om fem måneder,” fortæller han og bliver suppleret af sin hustru, Jeanette.
“Vi tager det, som det kommer, men jeg synes, det er en oplevelse at komme til nye steder. Det kan godt være, at de første to uger et nyt sted er lidt turbulente. Men det er spændende, specielt når det er i en storby. Nu har vi efterhånden prøvet det flere gange og er rutinerede i at komme på plads og falde til,” siger hun.
Det er dog ikke altid nemt at få nye og tætte venner og bekendtskaber, når man kun er i en by i et par år.
“Vi fokuserer på det positive, for det er jo nemt nok at finde negative ting. Vi møder mange nye mennesker, men når måske aldrig at komme rigtig tæt på folk, og det kan være lidt overfladisk. Vi er blevet mere åbne og tolerante, så vi har udviklet os meget ved at bo forskellige steder,” fortæller 31-årige Jeanette Krause, der er uddannet rumdesigner.
 
I England boede Stephan Andersen og Jeanette Krause nær London, og samtidig var de unge og kunne nyde livet og få oplevelser. Sådan er det ikke længere, og derfor er der heller ikke samme behov for at få nye bekendtskaber.
“Havde jeg været single og 22 år og havde siddet alene i Sevilla, havde det nok været lidt ensomt. Men jeg har rigeligt at se til med min familie. Og med to børn er det begrænset, hvor meget tid man har til at gå ud med venner eller spille Playstation med holdkammeraterne,” siger Stephan Andersen.
“Nu har jeg været i gamet i lang tid og boet i tre lande, så jeg har vænnet mig til ikke at have vennerne omkring mig og ikke bare kan gøre, hvad jeg vil. Jeanette og jeg taler tit om tiden i England, hvor vi havde mere tid sammen, og så var London en fed by med masser af muligheder. Der tog vi tit i biografen, til musical eller ud at spise. Det er der ikke lige så meget tid til længere.”
 
Jeanette tager læsset derhjemme
Med to små børn bliver mere af tiden brugt i hjemmet i Espartinas, lidt uden for Sevilla, og her er rollefordelingen klar.
“Der er ingen tvivl om, at Jeanette tager sig af børnene og ofte sørger for mad. Jeg hjælper til, men jeg må erkende, at det meste ligger på hendes skuldre,” siger Stephan Andersen.
 
Men det er helt i orden med hans hustru, som kender til præmisserne. Pligterne i hjemme skal bare fungere, selvom de ikke altid er enige om hvordan.
“Det er ikke sådan, at der ikke ryger nogle knap så pæne gloser over bordet en gang imellem, men ikke så taget letter,” fortæller Stephan Andersen, der ifølge ham selv heller ikke ville gavne i køkkenet.
“Madlavning er ikke rigtig min stærke side. Det interesserer mig ikke, og det er egentlig heller ikke Jeanettes yndlingsbeskæftigelse. Det er mere en sur pligt, der skal overstås, for vi skal jo have noget at spise, og børnene skal have en sund kost. Det hænder da, at jeg laver noget pasta en gang imellem. Men det sker ikke en gang om ugen,” siger Stephan Andersen.
 
Med træning næsten hver dag og udekampe i både Spanien og Europa med sin klub erkender Stephan Andersen, at deres liv foregår på hans præmisser.
“Jo, helt klart. Det afhænger af min situation. Jeg har været så heldig, at Jeanette har fulgt mig i tykt og tyndt. Jeg ved, at hun til tider har været træt af ikke at kunne lave noget selv. Hun har jo også sine drømme og ideer, som hun gerne vil have opfyldt, og det er ikke altid let, når man lever på en andens præmisser.”
“Det er selvfølgelig lidt egoistisk, men jeg sagde til Jeanette, da vi mødte hinanden, at fodbolden var nummer et for mig. Der var der ikke noget, der kunne komme foran. Det er der så nu. Familien kommer selvfølgelig i første række.”
 
Jobbet som fodboldspiller er forbundet med op- og nedture og en masse følelser, når man uge efter uge enten vinder eller taber kampene, og de følelser smitter af i hjemmet.
“Jeg kan godt mærke på ham, hvis han taber, men han er blevet meget bedre til det. Da han var ung, var han ikke så god til at styre det, og tog rigtig meget med hjem. Nu deler han det op, så der er fodbold og familie. Han hviler mere i sig selv,” siger Jeanette Krause.
 
Evnen til at dele tingene op er kommet meget naturligt i takt med, at der er kommet børn til verden. Selv mener Stephan Andersen, at han er en god far, der kan skelne mellem fodbold og privatliv, selvom fodbolden ofte kræver, at han er væk hjemmefra.
“Jeg forsøger at være en del af familien, hjælpe til og være en god far. Men jeg er ikke en far, der kommer hjem kl. 16, hjælper med maden og leger med børnene, til de skal i seng. Det er de vant til, ligesom jeg er vant til ikke at være en del af det, der foregår derhjemme,” siger Stephan Andersen.
 
Nye steder skræmmer ikke
Stephan Andersens klub Betis ligger i øjeblikket til nedrykning i den bedste spanske fodboldrække, og rykker klubben ned til sommer, kan målmanden frit forlade den, og det kan betyde, at familien måske endnu engang skal flytte til et nyt land. Det var der ingen problemer med, før der kom børn.
“Vi tænker da på, hvordan børnene tackler det. Da vi rejste fra Frankrig til Spanien var der ingen store vanskeligheder ved at flytte. Emily er sgu sej på det område, meget udadvendt og en meget glad pige. Men jo ældre hun og Alexander bliver, jo mere skal man overveje det,” siger Stephan Andersen og giver et eksempel på, at det ikke skræmte datteren at flytte sidste gang.
“Da vi skulle flytte fra Frankrig, spurgte jeg hende: ‘Kommer du ikke til at savne dine venner?’ ‘Jo, far, men jeg får da bare nogle nye’. Så hun er ret sej.”
 
Kaffekrusene er tomme, og det er tid til at sige tak for i dag. Stephan Andersen, Jeanette og lille Alexander skal af sted for at hente Emily i skolen.
Blå bog
Stephan Maigaard Andersen
32 år
Fodboldspiller i Betis i Sevilla
Gift med Jeanette Krause, som han har dannet par med siden 2002
Har børnene Emily på 5 år og Alexander på 9 måneder
Karriere:
2000-2002: Hvidovre IF
2002-2004: AB
2004-2007: Charlton Athletic
2007-2011: Brøndby IF
2011-2013: Evian Thonon-Gaillard
2013-nu: Real Betis
Har spillet 27 landskampe for Danmark.
Tre ting, du ikke vidste om Stephan Andersen:
• “Jeg kan virkelig godt lide at campere. Jeg elsker camping, men det skal ikke være i telt. Vi har en campingvogn i Barcelona, som vi gerne er af sted i tre uger eller en måned hver sommer.”
• “Jeg er en udmærket handyman og gør-det-selv-type. Jeg kan godt bruge en hammer, boremaskine, vaterpas, hænge ting op og samle møbler.”
• “Jeg er design- og kvalitetsbevidst i forhold til hjemmet. Der har jeg lært meget fra min kone. Vi har haft flere diskussioner om indretning derhjemme. Jeg vil gerne være med, men til sidst er det nok Jeanette, der har bukserne på i forhold til det. Men jeg tror godt, at jeg kunne blive en god indretningsarkitekt.”
 
Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.