Det danske magasin i Spanien

Med hotellets hvide vægge som baggrund sidder jeg behageligt henslængt i en solseng ved poolen, hvor et par børn leger med deres fædre. En mexicaner går og fejer og ser, at alting er rent og pænt.
Jeg er kravlet i skygge, dels fordi jeg bedre kan sidde og skrive der, men også fordi min næse er blevet alt for rød efter gårsdagens solbadning. Da jeg altid kun rejser med håndbagage, var min solstift faktor 50 én af de ting, jeg efter fjerde om pakning valgte at lade blive hjemme, hvilket jeg bittert fortryder lige nu.
Solen er bare fantastisk. Den giver lys, glæde og varme og en masse gode D-vitaminer, men den kan også forrette store skader.
I feriemånederne bevæger mange af os rundt mellem landegrænserne. Vi rejser ud, får gæster eller en blanding af begge dele.
Livet bliver letsindigt. Sundheden bliver sat på stand by. Vi er parate til skønne ferieeventyr. Det er herligt at lade fødderne slippe hverdagen, bare flippe ud, gå på opdagelse og nyde livet og hinanden.

Solbeskyttelse
Det gælder om at blive langsomt brun, og aldrig forbrændt. Derfor er det vigtigt at bruge en god solbeskyttelse.
Anvend tilstrækkeligt med solcreme. Brug rigeligt og gentag indsmøringen ofte. Gerne hver 2. – 3. Time. Dog er der kommet et produkt, der udover at være vandafviselig, lover at yde beskyttelse i 10 timer – det er P20 solserien fra Riemann.
Det er vigtigt, at du ser dig for, inden du køber solbeskyttelsesmidler. Mange midler indeholder nanopartikler og hormonforstyrrende stoffer. Vær også opmærksom på hvilket faktortal, der er bedst lige netop for dig. En SPF faktor 15 afviser 95%, mens en 30 afviser 97%. SPF faktor beskytter mod UVB stråler. Vær også opmærksom på at dit valgte produkt beskytter mod UVA stråler. UVA stråler er dem, der går længst ind og medfører rynket hud og laver flest skader.
Derma solbeskyttelseserien er svanemærket, og produceret i samarbejde med astma- og allergiforeningen. Den er rimelig i pris. Uden parfume, parabener eller tilføjet selvbruner. Midlerne er vandfaste. Beskytter mod UVA og UVB stråler. Serien fås både som spray og solcreme og findes også i en aftersun.
Aloe Vera fra firmaet Avivir har også deres solserie, med faktor 30 og én med faktor 15 samt en aftersun. De har også et produkt specielt fremstillet til børn Aloe Vera Kids sunsafe SPF 25. Produkterne er ligeledes svanemærkede. Cremerne indeholder 70% Aloe Vera, så du får både styrket hudens forsvar og samtidig igangsættes genopbygningen af huden under selve solbadningen, så risikoen for soleksem mindskes.
Der findes også mange andre gode økologiske mærker på markedet. Det vil føre for vidt at nævne dem alle.
Påfør solcreme ca. 20 minutter før solbadning. Uanset om din hud er lys eller mørk, bør du anvende solbeskyttelse. Selvfølgelig må du være ekstra omhyggelig med at passe din hud i solen, hvis den er lys eller sart.
Udover at pleje huden udefra, kan det være en god ide også at gøre huden parat til solbadning indefra. Firmaet New Nordic har lanceret et solprodukt Skin care – perfect tan forbereder din hud til solen og bidrager til at vedligeholde din kulør. Produktet består bl.a. af kapers, mandarin og peber.
Husk at tabletterne ikke erstatter solbeskyttelsescremer!

Solskoldning
Vi bruger solen både til nydelse og helbredelse. Mange mennesker med ledsmerter og psoriasis mærker tydeligt, at solen er en hjælp, men alting med måde.
Vi er nogle lyshudede, der især skal passe på at undgå solskoldning. Foruden omhyggelig tilpasset solbadning maksimalt en time dagligt, hvor du undgår den stærkeste sol mellem kl. 12 – 16, kan du også spise dig til en god beskyttelse af huden. Spis en masse bær, f.eks. jordbær, blåbær, tranebær, hindbær og solbær. De beskytter huden indefra ved at neutralisere frie radikaler og hjælper kroppens evne til at producere kollagen, der medvirker til at holde huden elastisk og frisk.
Du bør altid bruge en aftersun efter solbadningen. Aftersun både køler og fugter.
Hvis du, trods alle advarsler, har fået en solforbrænding kan Aloe Vera gel bruges både til lindring af solskoldning og soleksem. Kombiner gerne aloe vera gel med at drikke aloe Vera. Det hjælper til en sundere hud, med færre rynker, og så kan det også hjælpe ved en forstoppelse.
Opstår solskoldningen i en situation, hvor du ikke har Aloe Vera ved hånden, kan en god første hjælp, så natten bliver tålelig, være yoghurt eller tomatsaft. Det giver øjeblikkelig lindring. Det er også lindrende med et kølende bad, hvor du undgår sæbe. Dup huden forsigtigt tør.
Brug en smart hat eller kasket, når du bevæger dig udendørs. Ligeledes bør et par solbriller af god kvalitet være fast inventar for at forebygge evt. øjengener senere i livet.

Soleksem
Soleksem kan være meget kløende og smertefuld. Det optræder som små blege, rødlige blærer. En alvorlig soleksem kan medfølges af hovedpine, kuldegysninger og svimmelhed. Ved du, at du har en tendens til soleksem kan det ofte forebygges ved, at du ca. to uger før, du ved, at solbadningen begynder, tager en kur med:

• Betakaroten
• Kalk og magnesium
• Lecithin

Og dertil gerne et par spiseskefulde Aloe Vera.
Mange lader vitaminerne blive hjemme i ferien. Selv om ferie er dejligt, er det også en stressfaktor. Husk derfor altid at medbringe en base af en god/vitamin-mineralpille f.eks. Omnimin, Spektro, m.m. samt et produkt af gode olier f.eks. Epa-Gla+, Omnikrill, eller Cardiomega m.fl.

Selvbruner
Som de fleste læsere sikkert har opdaget, har jeg skrevet denne artikel i Mexico. Inden jeg tog af sted, var jeg hvid som et lagen, men ville gerne fremstå, som om jeg havde en sund og solbrun hud. Et par uger før afrejsen tog jeg derfor Skin Care Perfect Tan fra New Nordic, og et par dage, inden afrejsen, brugte jeg en god selvbruner.
Der er mange gode selvbrunere, der giver en sund og naturlig farve med god glød samtidig med at virke plejende på huden bl.a. Organic Tan, Anne Børlind, Allison m.fl. Firmaet Vita Liberata har solbrunerprodukter til ethvert behov. Vil du se mere om alle produkterne og deres anvendelse, kan du finde dem på vitaliberata.com.
Husk at bruge specialhandske, når du bruger cremen. Du undgår brune håndflader og sikrer en mere ensartet påsmøring. Vær forsigtig med selvbruner på knæ og albuer, i fodleddet og langs fodkanten.
Bruger du selvbruner, så husk at bruge en god skrubbecreme før du smører cremen på. De døde hudceller skal væk. Det gør det lettere at få en smuk ensartet farve. Har du ru albuer, så brug lidt citronskal til at gnide dem med.
En badesvamp er en god hjælp til at skrubbe. Bruger du en hård svamp, så brug den højest 2 – 3 gange ugentlig.
Af body scrub findes der mange gode kvaliteter bl.a. fra Nuxe, Urtegården m.fl. Selv er jeg meget glad for Himalayasalt scrub. Den bruges i bruseren på fugtig hud. Saltet, rosmarinen og de dejlige olier fjerner sporrene af tør og ru hud.
Du kan også lave din egen scrub ved at blande ½ dl olivenolie med en spiseske groft køkkensalt.

Cellulitis
Kvinder i alle aldre kender kampen mod cellulitis. Lidelsen er så absolut et kvindeproblem. Jeg tror aldrig, jeg har set en mand med cellulitis. Så lidelsen må være hormonrelateret.
Vi bliver især opmærksomme på vores ømme punkter, når de nye shorts skal prøves og bikinien tages frem første gang. Disse ækle puder, der sidder på lår og baller, af forskellig tæthedsgrad og størrelse fyldt med fedt, vand og affaldsstoffer, skal væk, og så starter krigen mod cellulitis.
Der er mange ting, vi kan gøre i hverdagen for at undgå cellulitischokket lige før badesæsonen. Forebyggelse er som bekendt bedre end helbredelse.
For at forebygge er det vigtigt, at du sørger for at bevæge dig dagligt og gerne dyrke rigelig motion.
Sørg for at massere udsatte steder med en tørbørste hver eneste dag.
Slut dit daglige bad med koldt brus på udsatte steder. Kapslerne Grapenol består af citron-og vindruekerneekstrakt kan være et godt våben mod cellulitis, fordi de styrker bindevævet og modvirker blodkarsprængninger, samt er gode som solbeskyttelse (erstatter ikke solcreme). Dosis 1–2 kapsler daglig.
Udvortes kan en god creme mod cellulitis anvendes dagligt f.eks. Annemarie Børlinds Bodyvital. Det er en dejlig gel, der er let at massere ind i huden.
En god massage mod cellulitis kan være en behagelig måde at få mindsket generne. Du skal nok regne med ca. 10 behandlinger.

Hudkræft
Får du nogle mærkelige sår, eller andre mærker, der ikke vil heles, må du lade din læge se på dem for at stille en diagnose. Der findes mange forskellige former for hudkræft. Den mest udbredte er basalcellehudkræft. Jeg må understrege, at jeg har ingen erfaring med det, men læge Carsten Vagn Hansen skriver i sin bog ”Hvad fejler du i grunden”, at man kan komme C- vitamin på pletter med den almindelige hudkræft (basalcellekræft). F.eks. ½ tsk. C-vitaminpulver og tilsætte vand indtil pulveret er opløst og påfører det på huden flere gange dagligt. Men HUSK ALTID TIL LÆGEN FØRST.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.