Det danske magasin i Spanien
FLYVIDENSKAB FOR BEGYNDERE – del 1

FLYVIDENSKAB FOR BEGYNDERE - del 1

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Overtroens videnskab

Når du bliver kaldt til gaten, og du har fået nok af den relative frihed i lufthavnen, skal du begive dig til den udgang, hvorfra dit fly afgår. Gates er sædvanligvis nummererede, og du vil opdage, at nummer tretten oftest savnes. Selv om der kun er ganske få mennesker, der virkelig lider af triskaidekafobi – en irrationel angst for tallet tretten – betragtes tallet alligevel ofte som et ulykkestal, som luftfartsselskaber og lufthavne gerne vil undgå.

Overtroens videnskab er i høj grad knyttet til vores opfattelse af held. Vores hjerner er simpelthen ikke særlig gode til at håndtere sandsynlighedsregning. Det ses blandt andet på vores reaktion, når noget sker klumpvis. Forestil dig en række tilfældige hændelser rundt om i landet. Det kan være hvad som helst lige fra sygdomsudbrud til folk, der falder. Hvordan forventer du, at den slags tilfældige hændelser fordeles? Vores naturlige reaktion er at forvente, at de har en jævn spredning. Men det er helt forkert.

Forestil dig blot, at du hælder en håndfuld metalkugler ud på et fladt, tomt gulv. Hvad ville du tænke, hvis kuglerne landede jævnt fordelt i et mønster, hvor alle lå i samme afstand fra hinanden? Du ville tro, at noget havde fået dem til at ligge sådan, at der måtte være magneter i gulvet eller lignende. Det naturlige vil være, at der er steder, hvor der ligger klumper af kugler og andre, hvor de ligger mere spredt.

Der sker nøjagtig det samme med enhver anden tilfældigt forekommende hændelse. Men når for eksempel et antal bønder i samme område oplevede sygdom hos deres køer, er det traditionelt set blevet formodet, at der måtte være en årsag til denne sammenklumpning. Den lokale heks ville blive anklaget for problemerne. I vore dage anklages telefonmaster eller atomkraftværker ofte for at være årsag til sygdomme, som ikke er smitsomme, når de opstår inden for begrænsede områder snarere end at være jævnt fordelt i for eksempel et helt land.

Hvis den slags sygdomme er tilfældigt opstået, kan vi forvente, at de opstår i klumper. Men det er meget naturligt at lede efter lokale årsager, og når der i forvejen er en kilde til bekymring i et område, er det let at formode, at den er årsagen. Ikke alle klumper af hændelser er tilfældige, for eksempel en række mennesker, der lider af asbestose i nærheden af en asbestfabrik. Men vi kan ikke gå ud fra, at den mest åbenlyse trussel er årsag til problemet. Der findes meget effektive, statistiske metoder, hvormed man kan undersøge tilfældigheden i en række hændelser, som man er nødt til at anvende, inden man går direkte til nogen konklusion.

Selv om mennesker er kommet med mange forklaringer på angsten for tallet tretten og har forbundet det med, at Judas var den trettende person ved den sidste nadver, eller at tretten er det overskydende nummer i samlinger af tolv ligesom de tolv stjernetegn, er der ikke meget, der støtter disse teorier. Det er mere sandsynligt, at tallet tretten blev naturligt forbundet med en række dårlige hændelser. Måske gik en gård nedenom og hjem, lige efter at en so havde fået tretten unger. Tilfældigvis var der derefter en, der døde den trettende i måneden. Efterhånden som en række tilfældige hændelser bygges op, bliver tallet tretten et tal, som alle elsker at hade.

Uanset hvor irrationel frygten for tallet tretten end er, vil lufthavne og luftfartsselskaber ikke risikere at skræmme deres passagerer, så der er sandsynligvis ingen afgang tretten eller gate nummer tretten. I Heathrows terminal fire er de gået et skridt videre. Ved at undlade at have afgang tretten eller gate tretten er der indimellem en tendens til at betragte gate 14 som ulykkesbringende, fordi ”den i virkeligheden er gate tretten.” For at undgå dette, er gate tolv i den ene ende af terminal fires bygning, mens gate fjorten er i den anden ende. Eftersom man aldrig ser de to gates ved siden af hinanden, bliver det ikke lige så åbenlyst, at gate tretten ikke er der, og derfor er der ingen, der bekymrer sig for at anvende gate fjorten.

 

FLYVIDENSKAB
Flyvidenskab for begyndere er titlen på en bog, som netop er udkommet i Danmark. I denne og kommende udgaver af La Danesa bringes uddrag fra bogen, der fortæller om, hvad der foregår før, under og efter flyrejsen.

1) Overtroens videnskab
2) Vand, vand alle vegne
3) Oven over skyerne
4) Turbulens i kabinen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa