Det danske magasin i Spanien
Spanien har de bedste strande

Spanien har de bedste strande

Spanien kaprer endnu en gang førstepladsen i konkurrencen om de bedste strande. 540 spanske strande – 29 flere end sidste år – kan denne sommer hejse de eftertragtede ”Blå flag”.

Den internationale ”Blå flag”-jury har nu uddelt sine højt hængende udmærkelser for 2012. På en pressekonference i Madrid i sidste måned blev det oplyst, at 3.098 strande og 646 lystbådehavne på den nordlige halvkugle i år får den flotte udmærkelse.

 

Ny rekord
For det kriseramte Spanien er ”Blåt flag”-rekorden en god og vigtig nyhed. I kampen om at kapre sommerturisterne er få ting vigtigere end netop de mange kvalitetsstrande med et rent og indbydende hav.

Med sine tilsammen 638 Blå flag, 540 for strandene og 98 for lystbådehavnene, betyder det, at næsten hvert sjette Blå flag i 2012 kan hejses på spansk jord.

 

Bedste strande
Hele 46 lande på den nordlige halvkugle, der når vi går ind i højsæsonen for solbadning, deltog i årets kåring. Her er landene med de bedste strande:

1. Spanien 540 strande
2. Grækenland 394 strande
3. Frankrig 358 strande
4. Tyrkiet 355 strande
5. Portugal 275 strande
6. Danmark 253 strande
7. Italien 247 strande

For lystbådehavne med Blåt flag ser listen sådan ud:

1. Tyskland 110 havne
2. Spanien 98 havne
3. Holland 88 havne
4. Frankrig 84 havne
5. Italien 62 havne
6.
Danmark 51 havne
7.
Sverige 38 havne

 

Costa Blanca har den største fremgang
Når strande og lystbådehavne lægges sammen, fik Spanien i år 35 flere Blå flag end i 2011, 29 for strandene og seks for havnene.

Størst fremgang på Blå flag-udmærkelser opnåde Murcia-området på Costa Blanca, som fik 14 flere blåfarvede flag end i 2011. Det hører med til historien, at Costa Blanca er et af de mest populære feriedestinationer for skandinaver langs Middelhavet.

Galicien i Nordspanien fik 13 nye flag, Costa del Sol fik 12 nye flag, mens Kanarieøerne havde en fremgang på 7 Blå flag.

 

De Baleariske Øer taber terræn

De Baleariske Øer med de populære ferieøer Mallorca, Menorca og Ibiza mister i år 17 Blå flag. De spanske turistmyndigheder mener, det skyldes finanskrisen, som har betydet, at ikke alle formår at følge op på de strenge krav til bl.a. mindst to livreddere på alle strande. Især er dette aktuelt på De Baleariske Øer, fordi strandene her er mange og langt mindre end strandende andre steder i Spanien.

 

Strenge krav
”Blå flag” er en eksklusiv udmærkelse og en årlig miljøcertificering af flere tusinde strande og havne verden rundt. Det hele begyndte i Frankrig i 1985. To år efter blev ordningen introduceret i hele Europa. Fra 2001 er ”Blå flag”-udmærkelsen blevet verdensomspændende og værdsættes højt af turister og rejsebureauer.

En række kriterier skal opfyldes, før det blå flag kan hejses på badestrande og fritidshavne.

Det er den uafhængige, non-profit-organisation FEE (The Foundation for Environmental Education), der med sine medlemslande verden rundt deler den årlige ”Blå Flag”-udmærkelse ud. Blandt samarbejdspartnerne er FN, EU og flere internationale turistorganisationer.

Certificeringen gælder blot for et år ad gangen. Ingen kan tage for givet, at man automatisk får en ny godkendelse.

 

Her er de vigtigste ”Blå flagg”-krav
– God vandkvalitet
– Rent og renset for affald
– Tilgængeligt førstehjælpsudstyr, livreddere og/eller bøjer
– Rene toiletter og mindst et til rullestolsbrugere
– Ingen industri- eller kloakudslip som forurener området
– Enkel og sikker adgang
– Tilgængeligt drikkevand
– Synlig information om dyreliv, økosystem og sårbar natur
– Synlig information om vandkvaliteten
– Egen strandkomité som er ansvarlig for, at kriterierne overholdes
– Skraldespande med hyppig og regelmæssig tømning
– Ingen uautoriseret camping
– Ingen kørsel
– Tilgængelighed for offentlig kommunikation
– Kriseplan for eventuel forurening

 

Mere om Blå Flag: www.blueflag.org

Af Arne Bjørndal

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.