Det danske magasin i Spanien
Besøg hos ambassadøren

Da Lone Dencker Wisborg fik stillingen som dansk ambassadør i Spanien, kaldte hun det ”et ønskejob”. Nu, godt otte måneder senere, er det tid til at gøre foreløbig status og samtidig få svar på, om det nu også stadig er det job, hun drømte om.

 

”Ja, det er stadig mit ønskejob. Der er i hvert fald ikke noget job, jeg hellere vil have lige nu,” slår Lone Dencker Wisborg fast med et smil.

Efter otte måneder i intensiv ambassadørlære har hun nu for alvor fundet sig til rette i det stadig forholdsvis nye job. En af de ting ved embedet, der trak mest og gjorde, at hun ikke var i tvivl, da hun fik mulighed for at skifte jobbet som chef i Center for Global Sikkerhed under udenrigsministeriet ud med titlen som dansk ambassadør i Spanien, er den store alsidighed i arbejdet. Og her er hun ikke blevet skuffet.

”Det er en meget privilegeret post, som giver en spændende blanding af ledelse og indenrigs- og udenrigspolitik. Man er i kontakt med en lang række forskellige arbejdsområder, og det er generelt bare et virkelig interessant job,” siger Lone Wisborg. Med jobbet som ambassadør i Madrid fulgte samtidig en tæt pakket kalender, som bestemt ikke blev mindre, da Danmark ved årsskiftet overtog formandskabet i EU. Udover det sædvanlige arbejde er der nemlig blevet tilføjet yderligere opgaver som en daglig medierapport til Danmark, mere kontakt til andre landes ambassader, arrangering af seminarer osv.

”Vi kan da helt sikkert godt mærke, at der er kommet en del ekstra pres på, siden vi overtog formandskabet. Der er helt naturligt en større interesse for Danmark i udlandet, og det har blandt andet betydet, at jeg har modtaget flere forespørgsler om interviews. Planlægning er en stor del af det at have travlt, så vi har omprioriteret lidt, og så må vi puste ud, når der er ferie den 1. juli,” siger ambassadøren.

 

Faldet til i nye omgivelser
Da Lone Wisborg besluttede at skifte store København ud med godt tre gange større Madrid, betød det ikke kun en enorm omvæltning for hende personligt, men også for hendes 8-årige søn, Oscar, som hun er alene med. De er dog begge kommet rigtig godt fra start med det spanske eventyr.

”Vi er meget, meget glade for at være her. Jeg synes, Spanien er et fantastisk og komplet land, hvor der er mulighed for at få afløb for alle interesser, hvad angår klima, kultur og historie, ligesom det geografisk ligger rimelig tæt på familien i Danmark. Så vi er rigtig glade for det hele,” fortæller Lone Wisborg. En af de største udfordringer har for dem begge været sprogbarrieren, men to-tre ugentlige sprogundervisninger har for Lone Wisborg gjort det muligt at afholde møder og middage på spansk. Oscar går på en international skole, hvor hovedsproget er engelsk, men også han er hurtigt kommet efter det spanske – blandt andet takket være aktiviteten på fodboldbanen.

”Oscar fortæller, at når de spiller fodbold, så foregår det på spansk, og han har efterhånden lært sig en del. Den anden dag, da vi var på vej til fodbold på Santiago Bernabéu (Real Madrids hjemmebane, red.), havde han selv bestilt is, da jeg vendte ryggen til et kort øjeblik, så han kan i hvert fald det vigtige,” griner Lone Wisborg.

Ingen pasændringer på vej til danskerne på Costa del Sol
Nye EU-regler bevirker, at pas fremover skal være biometriske. Det betyder, at danskere bosat i Spanien fremover skal have pas lavet hos borgerservice i Danmark eller på ambassaden i Madrid, hvor man bliver nødt til at møde op personligt. Det har ført til spredt utilfredshed blandt Kystens danskere, men der er ifølge ambassadøren desværre ikke noget at gøre.

”Det er jo i alles interesse, at vores pas er så sikre som muligt, men med det nye biometriske pas betyder det desværre også, at der fremover skal noget særligt og dyrt udstyr til at fremstille pas. Og det findes altså kun i Madrid eller i Danmark,” fortæller Lone Wisborg, som råder danskerne til at besøge borgerservice i forbindelse med besøg i Danmark, da et nyt pas der er billigere end på ambassaden i Madrid. Vælger man alligevel at få lavet pas hos Lone Wisborg og co., så foreslår ambassadøren, at man benytter muligheden at bestille tid. Hun understreger samtidig, at det desværre ikke er muligt at hjælpe de mange Costa del Sol-danskere yderligere med eksempelvis et halvårligt besøg i Andalusien.

”Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på, at der er en stor danskerkoloni på Costa del Sol, men det udstyr, vi skal bruge til at lave passene med, er desværre ikke mobilt, så vi kan ikke gøre så meget,” beklager Lone Wisborg.

Næste gang ambassadøren vil være at finde på Costa del Sol, er den 5. juni, hvor hun trods den voluminøse kalender har takket ja til Club Danés’ invitation til at holde grundlovstale.

 

Sådan ser en ambassadørs dag ud:
”Det er rigtig svært at tale om en typisk arbejdsdag, da jeg den ene dag er i Cádiz for at fejre H.C. Andersen fødselsdag, mens jeg måske hele den næste holder møder på ambassaden,” fortæller ambassadør Lone Dencker Wisborg. Hun forsøger alligevel her at give et indtryk af, hvordan en ganske almindelig dag for en dansk ambassadør i Spanien forløber.

6:30: ”Der står jeg op, går i bad og vækker min søn, Oscar. Så spiser vi morgenmad sammen og pakker skoletaske, hvorefter jeg giver vores to hunde mad og lukker dem ud i haven.”

8:00: ”Alt efter om jeg har møde eller andet fra morgenstunden, så kører jeg eller vores au pair, Anton, Oscar i skole.”

9:00: ”Jeg møder som udgangspunkt ind kl. 9, men kører jeg Oscar, bliver den som regel kvart over ni eller halv ti. Så starter dagen enten på kontoret eller med møder, som kan være med spanske embedsmænd i forskellige ministerier, hvor vi skal høre Spaniens synspunkter til et politisk emne eller måske aftale noget omkring en virksomhedsdag. De møder er der typisk en eller to af om dagen. Så kan det også være møder internt med mine folk, men det er sjældent, en hel dag forløber på kontoret.”

16:30-17:00: ”Jeg prioriterer at gå forholdsvis tidligt, da jeg jo er alene med min søn og gerne vil være sammen med ham, indtil han skal i seng.”

18-: ”Nogle aftener er der så middage eller andre officielle forpligtigelser, men jeg prøver sådan at mærke efter, om min tilstedeværelse har betydning for mig eller dem, der inviterer, og så går jeg enten tidligt eller melder afbud. Men selvfølgelig, er det et stort, vigtigt arrangement, så er jeg der naturligvis.

21:00: ”Det ligger rimelig fast, at Oscar bliver lagt i seng kl. ni, og derefter ser jeg så de spanske nyheder. Når de så er færdige, læser jeg mails og laver andet arbejde, der ikke kræver, at der er andre end mig.”

23:00-23:30: ”Alt efter dagsformen arbejder jeg til kl. 11-halv 12, hvorefter jeg går i seng.”

Af Andreas Müller

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.