Det danske magasin i Spanien

Del

Hej Christina,

Mit navn er Maria, og jeg har fået trukket en tand ud. Det er nu seks måneder siden, og mit spørgsmål er, om det er nødvendigt at gøre noget ved ”den tomme plads”, og hvilke muligheder der er?

Hej Maria

Tak for din mail. En udtrukket tand kan påvirke både dig og dit bid på mange forskellige måder. Hvad angår bidet, så kan tanden bag den udtrukne tand vippe fremad, idet der ikke er nogen tand til at holde den på plads. Alle tænder passer sig automatisk til over årene. Hvis tanden allerede har skubbet sig, kræver det en tandregulering for at få den rettet op igen. Endvidere kan tanden på den modstående kæbe vokse og blive længere, eftersom den ikke har nogen anden tand at bide imod. Hvis det er tilfældet kan det kræve en mere omfattende behandling, såsom en rodbehandling og en krone for at få tanden tilbage til den oprindelige størrelse. Hver tand i munden har en funktion; fortænderne anvendes til at bide med, hjørnetændernes vigtigste funktion er at styre spyttet, mens de andre tænder absorberer kraften fra bid og kæbe, samt maler og fordeler maden. En udtrukket tand kan påvirke opgaven med at dele maden op, noget som på længere sigt kan påvirke fordøjelsen i en negativ retning.

Ikke at turde smile, grine og tale med sine omgivelser, fordi man skammer sig over den tand, som mangler, kan give et socialt handicap. Den absolut bedste måde at erstatte en mistet tand på er ved tandregulering. Ved hjælp af en tandregulering forsegles åbningen, og tænderne vil i løbet af 1-2 år blive rykket ”på plads”.

En anden løsning vil være et implantat. Med et implantat opnår man følelsen af at have fået sin tand tilbage. Implantatet sættes fast i kæbebenet med en titaniumskrue, som derefter skal hele. Denne behandling varer 2-4 måneder, alt efter hvilken knoglekvalitet man har.

Efter de 2-4 måneder tages et aftryk af fiksturen, og cirka 10 dage senere skrues, eller cementeres den fast på en krone. I dag findes der mange forskellige implantatprodukter på markedet, men kun få er af så god kvalitet, at de giver en tryg og livslang garanti. De har måske en lidt høj pris, men til gengæld kan du sove trygt om natten, for du ved, at du har det bedste, som findes i munden.

Til syvende og sidst er det din mund og dig, der bestemmer, om du vil erstatte den manglende tand. Men jeg håber, at jeg har givet dig lidt forskellige synsvinker og information om, hvad der kan ske, og hvad du kan gøre ved det.

Hvis du har flere spørgsmål, kan du kontakte os på Nordic Dental Centre.

Af Christina Radics, tandlæge, Nordic Dental Centre

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.