Det danske magasin i Spanien

Vi skal videre på vores tur gennem Rioja og denne gang ser vi nærmere på vinhuset Heredad Ugarte, som ligger i Alavesa-området. En vinproducent med en utraditionel baggrund, som har forstået at lave fremragende vine i både den dyre og måske i endnu højere grad i den forbrugervenlige priskategori.

Faktisk går familiens vindyrkning og vinfremstilling langt tilbage. Ugartefamilien har nemlig lavet vin siden 1870, hvor Modesto Ugarte begyndte at dyrke sine druer og lave sin egen vin. Men det er den seneste efterkommer, Vitorio Eguren Ugarte, som i midtfirserne grundlagde denne pragtbodega i Alavesa i Rioja. Han var tidligere ejer af en snes barer i Vitoria, der ligger midtvejs mellem Bilbao og Riojadistriktets hovedstad Logroño, hvor han var selvforsynende med vine af egen produktion. Det var ydmyge, men fremragende kvaliteter, og det blev til en dundersucces, og som gav inspiration til hans livsværk, Bodegas Heredad Ugarte.

Den fjerde generation af familien og deres team er nu ansvarlige for denne historiske “Heredad Ugarte” vingård, der kombinerer teknologi med tradition til at kunne lave fremragende vine.

Der hører 115 hektar vinmarker til bodegaen, med den bedste ler og kalkholdige jord i Rioja Alavesa og heraf ligger ca. 45 hektarer i et sammenhængende stykke rundt omkring ejendommen, hvilket er en sjældenhed i Rioja i dag. Gården og markerne ligger i 500 til 800 meters højde.

Mikroklimaet i distriktet er perfekt, påvirkningen fra Atlantahavet med de kølige vinde, fugtigheden fra Baskerlandet og solen og varmen fra Middelhavet samt markernes hældning er faktorer, der alle, er med til at give et optimalt udbytte af velmodnede og gode druer.

Bygningerne er delvist gravet ned i jorden, så de ikke forstyrrer landskabet. Faktisk har man udhulet et halvt bjerg, bygget indeni og sat toppen på igen. Og det eneste, man ser, er et højt tårn og det nye hotel, som hører til de nyere bygninger. Resten af vinhuset ligger under jorden, gemt under bjerget.

Sønnen er arkitekten bag dette bygningsværk, hvor der ikke er sparet på noget. Bl.a. er der udgravet over to km lange gange og vinkældre i bjerget til opbevaring af vinen. Her holdes en konstant temperatur på ca. 14 grader året rundt helt uden brug af strøm, men ved naturens hjælp alene. Her opbevares alle husets vine – 20 meter under jorden ligger de stille og roligt og bliver til kvalitetsvin.

Alle vinhusets druer kommer fra de gamle vinmarker, hvoraf nogle er helt op til 100 år gamle. Alle vindruerne bliver udvalgt og håndplukket, hvilket sikrer sunde og velsmagende druer og meget høj kvalitet af vinen.

Til lagringen anvender man 20% franske fade og 80% amerikanske fade, hvor vinen modnes samt stabiliserer sig i farve og smag.

 

 

Heredad Ugarte
bygger på sunde værdier og værner om naturen. Derfor bliver der ikke brugt kunstgødning på markerne og hele stedet bliver drevet efter biologisk forsvarlige principper.

Heredad Ugarte
laver vine inden for Riojas traditionelle kvalitetsinddeling, men går nye veje rent stilmæssigt. Vinhuset illustrerer en seriøs holdning til kvalitet og en skelen til en mere nutidig frisk og drikbar type. Her er en del af de vine, som man altså kan smage hos dem, eller købe hos os:

 

Reinares
er en ung rødvin, som ikke har D.O Rioja, men er lavet her på vinhuset som en bordvin. Den er en ukompliceret saftig hverdagsvin, rund, men med karakter. En uprætentiøs dagligvin som er drikkemoden og lavet i en stil, man ikke bliver træt af.

Ugarte Cosecha
er lagret 6 mdr. på fad og 4 mdr. på flaske. Altså en ”halv crianza” lavet af 80% tempranillo og 20% garnacha. Har en sherry-rød farve med lidt violet ring. Og af at være en forholdsvis ung vin har den saft og kraft,

Super-crianza
vin som har lagret 15 mdr. på fad og 6 mdr. på flaske. Lavet af 92% Tempranillo og 8% Garnacha. Her ser vi intensitet i glasset, med større koncentration og dybde, end man normalt kan forvente i denne kategori, med stor frugtdominans og en meget lang eftersmag. Et glas virkelig god klassisk Rioja vin.

Reserva
vinen er lagret 20 mdr. på fad og 22 mdr. på flaske. Lavet af 95% Tempranillo, 5% Graciano druer. Den viser en flot rød farve i glasset og aromaerne er som en bred bred vifte af dejlige modne bær, krydderier og frugter. Smagen er fyldig men samtidig krydret og frugtig med smag af de fade, den har lagret på.- En stor vin, en stor nydelse.

Vin huset kan besøges, og er bestemt en tur værd. Der er guider, som taler flere sprog, som viser de interesserede vinentusiaster rundt i de lange gange, hvor vinen hviler på fade, og fortæller historien om Vitorio og hvordan hans drøm blev til virkelighed.

Bagefter kan man smage de ædle dråber, for hvad er der ved at besøge et vinhus, hvis man ikke kan smage på vinen?

Man kan også nyde den typiske Rioja menu, som bliver tilberedt i vinhusets lille restaurant med åbent ildsted og trækulsgrill. Lavet som i gamle dage.

Og derefter, hvis man skulle få behovet, kan man overnatte på deres hotel.

En super-fantastisk oplevelse.

 

I april måned udlodder Birdie Vinos et 2-nætters ophold for to personer på Heredad Ugartes hotel med morgenmad og aftensmad inkluderet. Besøg, rundvisning og vinsmagning. Så kig forbi Birdie Vinos og deltag i konkurrencen.

 

Vinpriser:

Reinares 2.65 €
Cosecha med 6 maaneder paa fad 3.95 €
Crianza 6.50 €
Reserva 9.95 €

Vinene kan købes hos Birdie Vinos på Mijas-vejen.

 

 

 

 

Fototekster:

No.630 Her ses et af de fantastiske og moderne værelser med udsigt over vinmarkerne.

No.657 Den hyggelige restaurant med åbent ildsted, hvor de berømte lammekoteletter steges over brændende vinstokke.

No.644 Jeanett fra Birdie Vinos inde i en af de mange gange 20 meter under vinhuset.

No.651 På vej ind gennem de mere end 2 km lange gange under jorden.

No.647 Det moderne vinsmagningslokale i den nye del af vinhuset.

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.