Det danske magasin i Spanien
Briones – en lille by med et stort vinmuseum

Briones - en lille by med et stort vinmuseum

Vi skal videre på vores tur gennem Rioja, og denne gang tager vi op i Alavesa området, hvor byen Briones ligger.

Slotsbyen Briones blev bygget nær ved Ebro-floden, har mindre end 1000 indbyggere og ligger kun otte kilometer fra Haro og 39 fra Logroño. De fleste af byens indbyggere lever af at lave vin eller af noget, som har med vin at gøre. Byen har en fantastisk og majestætisk domkirke med en imponerende altertavle, krucifiks og andre gamle monumenter fra 1500 til 1800-tallet, som er værd at se. Siden 2004 har byen også nydt godt af alle de turister og vininteresserede, som kommer for at besøge Dinastia Vivancos vinmuseum.

Dette fantastiske vinmuseum er etableret af en lokal vinbonde, som hedder Pedro Vivanco. Siden han overtog vingården i Rioja efter sin far og farfar, havde han haft den dristige drøm at skabe dette 9000 kvadratmeter store vinmuseum. Pedro fortæller, at han fik 15 år før, han begyndte at bygge i 1995. Og drømmen gik så i opfyldelse i 2004, hvor spaniens Kong Juan Carlos inviede Museo Vivanco. Pedro Vivanco og hans familie har gennem flere generationer levet for deres vinpassion, dels ved selv at producere den, og dels ved at samle objekter, der alle har én ting til fælles: De handler om vin.

Museet siges at være det største i verden, og det er da også det indtryk, man får, når man besøger det. Det omfatter ethvert aspekt af vinens kultur; historie, produktion, forbrug, samt arkæologiske fund, litteratur, kunst, film, gastronomi og sundhed.

Museet er lavet som en hyldest til den lille drue og de mirakler den har tilført menneskeheden.

Vinen bliver levende, så snart man går ind på museet. Det går op for en, at mange mennesker gennem tiden har sværmet for den, at vin er noget som går lang tid tilbage og har en spændende historie bag sig. Specielt når man i udstillingen ser de gamle romere afbilledet i en hyldest til vinguden Bacchus.

Det er svært at beskrive det indtryk, man får, når man går igennem museets tre etager. Ingen ord synes at kunne dække, hvor imponerende det er. Der gemmer sig utrolig mange ting i denne bygning, som er spækket med detaljer og informationer. Her kan du læse om nogle af de ting, du kan opleve:

 

Vinfremstilling
En hel særudstilling viser, hvordan en flaske Rioja-vin blev til før og nu. Udstillingen indeholder alle de gamle redskaber og vinpresser, som blev brugt tidligere, og illustreret med både audiovisuelt udstyr og 3D film kan man se, hvordan fremstillingen i dag foregår ved hjælp af højteknologisk udstyr.


Produktion af træfade

Ligeledes kan man se, hvordan træfadene, som vinen lagrer på, bliver til, og når det går op for én, at det tager tre dage at lave et enkelt håndlavet fad, begynder man at kunne forstå, hvorfor de koster så meget, som de gør.

Kunst
Museet har en særlig sektion dedikeret til kunst og her finder man blandt andet Picassos maleri “La Bouteille de Vin” fra 1922, hvor han har udvist en særlig interesse for vinen. Sammen med 24 andre malere fra lande som Spanien, Belgien, Frankrig og Rusland præsenterer han vinen som symbol i kunsten side om side med krukker, kander, smykker og figurer. Selv Walt Disney har sneget sig ind med en skitse af de syv små dværge, der lystigt hælder indenbords, mens Snehvide vist nok holder sig til vand.

Arkæologiske fund
Kunstkammeret indeholder også egyptiske gravsteler, græske Dionysos-vaser og romerske Bacchus-buster, altsammen med druesymbolik.

Samlingen skyldes ikke mindst sønnen Santiagos interesse for vinarkæologi, og samlingen er dokumenteret af kunsthistorikere, og indeholder blandt meget andet Synet af Sheni-Nefer gravstelen fra 945-715 f.Kr. og den romerske blysarkofag fra 300 e.kr.

Vin på film
I en lille biograf kan man se filmklip fra hele verden, hvor vinen er midtpunkt. Blandt andet så vi et klip fra en scene i ”Babettes gæstebud”, hvor alle ved middagsbordet sidder i stilhed for alle smager på vinen.

Proptrækkere
En hel udstilling er dedikeret proptrækkere i alle udformninger. Fra 1880-modellen, der består af et par kvindeben, som går i spagat, når proppen ryger op, til Homer Simpson, i en mere moderne og farvestrålende model. Over 4.000 forskellige typer kan museet vise frem og det siges at være verdens største samling af proptrækkere.

Vinkælderen
Vi bevæger vi os ned mod vinkælderen, hvor 3.000 fyldte fade – eller tønder, som de ville hedde på dansk, ligger stablet og spreder en duft, som kun findes i en vinkælder. Vi kommer tilbage til nutiden.

200 forskellige vinsorter
Man kan få en rundtur ude i vinmarken, hvor ca. 200 vinstokke af forskellig oprindelse gror.

Vinsmagning
Helt automatisk ender rundturen i museets restaurant med panoramaudsigt over Riojas vinmarker og en lille vinsmagning af Dinastia Vivancos vine. En god afslutning på en fantastisk oplevelse.

Vi tilbragte ca. to timer i museet, men kunne godt have brugt mere tid, hvis vi havde gjort mere ud af at læse hver eneste information, set hver en film, og nydt hver eneste udstillede genstand, så hvis I ønsker at besøge museet, hvilket jeg varmt anbefaler, så sæt godt med tid af og undersøg åbningstiderne, så I ikke ankommer en time før lukketid, for det er alt for lidt tid. Turen er uddannende, sjov og underholdende.

Og har man bare den mindste interesse for vin, er det et ”must” at besøge Dinastia Vivanco, selv om jeg må indrømme, at vinene under samme navn ikke levede helt op til forventningerne.

Find mere info på www.dinastiavivanco.com

God tur!

“In Vino Veritas” – sandheden ligger i vinen.

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.