Det danske magasin i Spanien
Chokolade – nyd hver en bid med god samvittighed!

 

Jeg kan gå forbi de fleste tøj-, sko- og taskebutikker uden at skænke dem en tanke, men det er komplet umuligt for mig at gå forbi en af de himmelske chokoladebutikker, som bare skriger til mig om at komme ind. Jeg må simpelthen ind og dufte, og helst smage og jeg kan bruge virkelig lang tid på at kigge på og dufte til det hele – og går altid ud fra en sådan butik med ro i kroppen og i et bedre humør. Jeg hører til en af dem, der helt igennem har accepteret min chokoladetrang, og jeg er faktisk overbevidst om, at det er en type genetisk ret, jeg har, til mørk chokolade hver dag. Derfor er jeg lykkelig over, at det nu er et faktum, at mørk chokolade faktisk er sundt i begrænsede mængder og at det er godt for mange ting. Mørk chokolade har faktisk så fantastiske egenskaber, som at chokoladen virker opkvikkende og stimulerende, virker blodtryksnedsættende, stimulerer sexlysten, styrker immunforsvaret og virker forebyggende mod knogleskørhed og blodpropper, nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme og åreforkalkning samt virker mættende og dermed også slankende. Jeg er derfor med god samvittighed begyndt at anbefale mine patienter at spise god mørk chokolade, når der skal være nydelse og belønning og det gerne hver dag.

Hvorfor er mørk chokolade godt?
De gavnlige stoffer findes i kakao, og derfor er det bestemt ikke al chokolade, som er lige godt. Den mørke chokolade indeholder mest af den rene kakao og er kun tilsat begrænsende mængder af sukker. Modsat spoleres den lyse chokolades sundhedsværdi af den tilsatte fløde og mælkepulver. Den mørke chokolade indeholder først og fremmest polyfenoler, som har en biologisk gavnlig virkning på vores krop. Polyfenol er godt for benvævet og hjælper med at vedligeholde skelettet. Derudover er polyfenol en stærk antioxidant, som beskytter kroppens celler og virker forebyggende mod hjerte-karsygdomme og åreforkalkning. Mørk chokolade indeholder endvidere et stof, der hedder chatechin, som også hører til i gruppen af antioxidanter. Chatechiner styrker immunsystemet og findes også i grøntsager, frugt, rødvin og te. Mørk chokolade indeholder op mod 53 mg chatechin mod blot 15 mg i lys chokolade. Mørk chokolade er også rig på flavonoider, der kan virke blodtrykssænkende hos mennesker med let forhøjet blodtryk. Duften af chokolade er i sig selv så berigende, at den kan stimulere hjernen positivt, hvilket også styrer immunsystemet. Alle kalorier feder – også dem du finder i mørk chokolade – men noget tyder faktisk på, at mørk chokolade, indtaget i begrænsende mængder, kan have en slankende effekt. Det skyldes, at mørk chokolade har et højt smeltepunkt og derfor ligger og fylder i mavesækken i længere tid, samt at fedtet i mørk chokolade kan have en mættende effekt. Det nedbrydes langsommere og giver dermed en udpræget mæthedsfornemmelse, som gør, at vi efterfølgende spiser mindre. Dertil kommer også, at mørk chokolade siges at kunne øge sexlysten. Det skyldes formentlig, at mørk chokolade indeholder stoffer, der øger blodgennemstrømningen i kønsorganerne og i dele af hjernen.

Forskel på chokolade
Chokolade laves af kakao bønner, der stammer fra kakaotræet. Men bortset fra det er der meget stor forskel på forskellige typer af chokolade. Chokolade kan inddeles i tre slags: hvid, lys og mørk. Farven bestemmes af indholdet af henholdsvis kakaotørstof og kakaosmør. Hvid chokolade indeholder intet kakaotørstof, mens mørk chokolade kan indeholde helt op til 85% kakao. Til den mørke chokolade blandes kakaosmør, kakaomasse og kakaopulveret i forskellige blandingsforhold. Derefter tilsættes sukker, lecithin og vanilje. Det er indholdet af kakao, der har betydning for om chokoladen er sund. Des mere kakao, der er i chokoladen, jo sundere er den, og derfor er løsningen at gå efter kvalitet frem for kvantitet. Gå derfor efter den rene mørke chokolade med minimum 70% eller derover.

Alt med måde
Jeg kan næsten mærke, hvordan nogle sidder og tænker, mens de læser dette, at det ikke kan lade sig gøre bare at spise et lille stykke chokolade og ikke hele pakken. Rigtig mange har jo rygrad som regnorme, når det kommer til mad. Her kommer kvaliteten ind i billedet, for det er umuligt, i hvert fald for de fleste, at spise en hel plade god, mørk kvalitetschokolade (min. 70%), hvis du samtidig med at du spiser også er opmærksom på smagen, hvor du måske let kan spise en plade Marabou-chokolade uden problemer. Her gælder det selvfølgelig også om at være realistisk, for hvis du hører til en af dem, der simpelthen bare ikke kan åbne en plade chokolade, også selvom det er god, mørk kvalitetschokolade, uden at spise det hele, så er det bedre at være på den sikre side og købe mindre pakker. For selvfølgelig ved jeg, at der ligger en kæmpe udfordring i chokoladen, som jo er fyldt med kalorier. Derfor skal den kun spises i begrænsede mængder – ellers kan de positive egenskaber forsvinde i mange ekstra kilo på sidebenene.
Jeg vil anbefale dig, at nyde to stykker mørk chokolade hver dag, ca. 20 g chokolade, og virkelig nyde dem i fulde drag uden at får nogen som helst form for dårlig samvittighed. For lad os slå det fast: Mørk chokolade er en sund snack og bliver sågar kaldt en ”grøntsag i forklædning”.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.