Det danske magasin i Spanien

Del

Hej Christina
Jeg hedder Stefan og er 45 år gammel. Mine tænder sidder meget tæt, og det føles som om de bliver trykket mere og mere sammen for hvert år, der går. Det føles også som om mit bid har ændret sig, og jeg har meget svært ved at gøre ordentligt rent mellem tænderne. Er det for sent at få reguleret mine tænder?

Hej Stefan
Tak for din mail.
Der kan være forskellige grunde til at, at tænderne sidder meget tæt. Måske har du allerede som barn haft for lidt plads mellem tænderne. Du burde nok have fået fjernet nogle tænder og efterfølgende have fået foretaget en tandregulering for at skabe mere plads. Så ville du allerede som barn have haft et mere funktionelt og æstetisk bid.
Det er almindeligt, at tænderne med alderen bevæger sig mod midten. Der findes forskellige teorier om, at det kan være visdomstænderne, der er skyld i det. Men undersøgelser har vist, at tænderne også flytter sig mod midten, selvom en person ikke har visdomstænder. Derfor er det ikke en løsning at få fjernet visdomstænderne.
Der er mange ulemper ved at have tætsiddende tænder. Som du selv nævner, kan det være svært at gøre rent mellem tænderne. Ofte dannes der plak, der kan medføre karies og betændelse i tandkødet og til sidst parodontose (tandløsning). Derfor skal man være ekstra opmærksom på at holde sine tænder rene, anvende tandtråd og mundskyld med fluor hver dag samt sørge for at gå til tandlægen regelmæssigt.
Hvis man, når man tygger sammen, ikke anvender alle tænder i over- og undermunden, kan det medføre, at enkelte tænder belastes mere end andre. Det samme gælder tyggemusklerne, der belastes forskelligt. Det betyder også, at visse tænder slides mere end andre. Derimod vil de tænder, der ikke anvendes, når man tygger eller bider sammen blive længere og tandhalsene blottes. Hovedpine, ondt i nakken og spændinger kan også være tegn på fejlbelastninger i kæben.
Tandregulering kan flytte tænderne fra hinanden. Grunden til at det kan lade sig gøre er, at tænderne ikke sidder fast i kæbebenet. Derimod sidder tænderne på små ledbånd (ligamenter).
Det er relativt nemt at flytte tænderne hos børn og teenagere, da kroppen allerede gennemgår en ændring.
Hos voksne er det sværere at lave store forandringer, men det er ikke umuligt. Det tager dog længere tid end for børn og unge. Når behandlingen er slut, er det vigtigt, at patienten anvender en ganebøjle, ellers er der risiko for, at tænderne flytter sig tilbage igen. Det gælder også for unge mennesker.
Du er velkommen til at få en gratis undersøgelse, et tilbud og information om, hvor lang tid behandlingen hos vores ortodontist tager. Ring til os og hør nærmere.

Med venig hilsen

Nordic Dental Centre

Af tandlæge Christina Radics, Nordic Dental Centre

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.