Det danske magasin i Spanien
Valentinsdag ”Hjertets festdag”

I februar er der Valentinsdag. Valentinsdag er den dag, hvor vi med kærlig opmærksomhed fejrer vores hjertes udkårne. Efterhånden har skikken bredt sig, så det ikke bare er vores hjertes udkårne, men også andre nære venner og slægtninge, der får en ekstra hjertelig opmærksomhed.
Andre fnyser af dagen, og mener, Valentinsdag er skruet op pga. mulighed for mersalg hos blomsterhandlere, restauranter, juvelerer m.m. Det kan være rigtigt, men fordelen er, at de fleste af os, gennem denne markedsføring er blevet opmærksomme på Valentinsdag. Så kan hver især gøre, som de føler af lyst, iderigdom og pengepung. Det behøver slet ikke være dyrt. Måske skal vi bare følge et citat af Paul Tillich, der siger, at kærlighedens første pligt er at lytte.
Det vigtigste er, at vi hver især er ekstra opmærksom på denne dag at bruge kærligheden i vores hjerte til at sende den ud til verden lige fra dem vi elsker allermest til manden, hunden eller dem vi møder på vores vej.
Det kan så føre til, at vi synes, at denne dag bevirkede sådan en dejlig følelse, at vi bestemmer os for at bruge vores hjerte lidt mere i den almindelige hverdag. Det er nemlig sådan, at hver eneste af os bidrager til helhedens skønhed i det store globale netværk, og det gør en stor forskel at smile selv til en fremmed og ytre et venligt ord. Det breder sig som ringe i vandet.

Et citat af Ursula k. LeGuin, jeg holder meget af:

”Kærligheden sidder ikke bare der,
Som en sten; den skal skabes,
Ligesom brød, genskabes hele tiden, gøres ny.”

Hjertets funktion
Selvom vores hjerte egentlig er en simpel pumpe, er det et fantastisk organ, som vi mange gange ikke skænker en tanke, så længe det bare arbejder, som det skal. Hver gang hjertet slår, pumpes ca. 1 dl. blod ud i arterierne, der er de blodårer, der fører blodet væk fra hjertet. Når vi hviler os, pumper hjertet ca. 70 gange i minuttet.
Således er hjertet livsvigtigt. Vi bør tage rigtig godt vare på dette fantastiske organ hele livet, men ofte er det sådan, at vi først stopper op og begynder at reflektere over det, når hjertet advarer os og giver os de første symptomer som tegn på, at det behøver lidt ekstra opmærksomhed.
Hjerte-karlidelser kan være arvelige, men er oftest relateret til livsstil og livsbetingelser. Tobaksrøg og mangel på motion kan være stærkt medvirkende. Mange hjerte-karlidelser skyldes åreforkalkning, der medfører forsnævring i kroppens og hjertets pulsårer.

Symptomer
De allerførste tegn på øget behov for omsorg kan være, at du hurtig bliver udmattet, får åndenød og må hive efter vejret, træthed, kronisk tør hoste, hævede ankler, blå arme og ben pga. dårlig blodgennemstrømning fordi hjertet ikke pumper blodet effektivt rundt.

Kostens betydning
Det er vigtigt med en let kost. Skær ned på forbruget af kaffe og sukker. Spis en kost, der er rig på antioxidanter. Øg dit indtag af frisk frugt og flere grønsager. Stil krav til kvaliteten og spis allerhelst økologisk. Spis også godt med fuldkorn, og sørg for at få de rigtige fedtstoffer.
Vær opmærksom på at en del af din kost indeholder hvidløg, gurkemeje og ingefær.
Sørg for at spise en varieret kost. Selvom vi ikke rigtig tør stole på vores instinkter, fordi vi hver dag bliver bombarderet af ernæringseksperter, der fortæller os den evige sandhed om deres syn på kosten, så øv dig i at skærpe dit instinkt for, hvad der føles godt for dig at spise.
Nogle mennesker er i disse tider meget interesserede i Raw Food. Vælger du det i en periode, kan det være næsten lige så udrensende som faste. Men både ved en kur med Raw Food eller en fastekur kan det være godt med en professionel kostvejleder, der ved noget om disse kostretninger. Ganske særligt hvis du ved, du har et lidt sart hjerte.
For hele kroppen, både fysisk og psykisk og rigtig meget for hjertet, er det vigtigt at være bevidst om, hvordan du spiser og drikker. Det er næsten lige så vigtigt som hvad du spiser. Jeg bruger megen tid i forretningen til at formane mine kunder om det, og tit kigger I lidt overbærende på mig, men jeg mener det helt ind i mit hjerte. TYG MADEN GRUNDIGT OG TRÆK VEJRET DYBT, MENS DU SPISER. Spis hver eneste mundfuld som om du vidste, det var den eneste bid, du fik i dag. Læg gaffel og kniv fra dig mellem hver bid. Ja, det er næsten en umulighed, og jeg tror, det kræver livslang øvelse, men jeg mærker selv afgjort et øget velbefindende de dage, hvor det lykkes.
Vær opmærksom på portionsstørrelserne. Jeg er af stjernertegn tyr og elsker, som en typisk tyr, mad. Men med ovenstående ”in mente” stræber jeg efter at gøre portionsstørrelserne mindre. Jeg tror på, det er en vigtig bestemmelse, idet undersøgelser har vist, at mennesker, der spiser omkring 1800 kalorier om dagen, lever længere end dem, der spiser mellem 3200 og 3500 kalorier dagligt.

Gode tilskud
Tag et vitamin/mineral grundprogram og suppler evt. med E-vitamin 350 mg dagligt, selen 100 mcg og 500 mg C-vitamin.

Q10
Hjertets hjælper nr. 1 er Q 10, der styrker muskelcellernes funktion og derfor er rigtig godt ved hjertesvigt. Det er der utallige undersøgelser, der viser. Hvor stor dosis der skal tages er selvfølgelig individuelt, men ofte bruges 100 mg med god effekt.

Magnesium
Fantastisk mange mennesker mangler magnesium, dels fordi magnesium ikke findes i så tilstrækkeligt omfang i vores mad som tidligere. Magnesium har betydning for hjertemusklens evne til at danne tilstrækkeligt med energi og modvirke forstyrrelse i hjerterytmen. Folk med klapfejl har endda meget ofte mangel på magnesium. Har du forhøjet blodtryk, kan det også være være tegn på magnesiummangel. Magnesiumslugere er: Stress, megen stivelsesholdig kost, p-piller, kaffe, alkohol, og vanddrivende medicin m.m. Normaldosis på 600 mg dagligt. Vær opmærksom på, at vi skal have nok af B-6 for at udnytte magnesium fuldt ud.

Carnitin
Jeg elsker aminosyren Carnitin. Dels er den god for hjertet og dels hjælper den til forbrænde fedt til muskler, og den giver en dejlig energi. Den kan tages både som L-carnitin eller som acetyl- L-carnitin. Den er vigtig for energidannelsen i mitochondrierne, der findes i alle celler, og kan siges at være kroppens energiværksteder. Kroppen producerer selv carnitin, men desværre falder produktionen med alderen. Almindelig dosis er 500 mg 3 x daglig. Jeg ved, at højere doser har været brugt ved hjertearytmi eller deciderede hjertefejl, men så må du tale med en læge, der ved noget om det.
Der var engang en forsker der skrev, at det bedste antiaging tilskud var en kombination af alpha lipoic acid og acetyl-L-carnitin.

Fiskeolie
Omega 3 kan modvirke risikoen for hjerteanfald. Det kan forbedre hjertets funktion og medvirke til at forebygge arytmi. Normal dosis 2 – 3 gram dagligt.

Hvidtjørn
Hvidtjørn kaldes også Crataegus, og er den bedste naturmedicin til hjetet, jeg kender. Den har en fortræffelig virkning på svage hjertemuskler. Midlet er fantastisk både ved åreforkalkning, højt blodtryk og forsnævrede kransarterier. Den hjælper på rytmeforstyrrelser, og der er ingen bivirkninger. Har man smerter ved hjertet kan midlet uden fare tages hver ½ time, men selvfølgelig skal der søges lægehjælp ved smerter.
Ginkgo Biloba
Stimulerer kredsløbet. Dosis er 100 til 200 mg daglig.

Små tips
Følg dit hjerte og følg dit kald. Når jeg skriver dette, mener jeg, det gælder for alle aldersgrupper. Det er godt at finde en ”arbejdsform”, som tiltaler dig, passer til dine evner og interesser, så tiden flyver af sted og får den bedste hjerte-energi frem i dig.
Har du en masse stress i dit liv, så find ud af at reducere det på den ene eller anden måde.
Vær opmærksom på, at syge tænder kan have en dårlig indflydelse på dit hjerte. Bløder dit tandkød, så få en snak med en tandlæge.
Det er godt med motion. Motioner det, du føler, du kan tåle. Har du et svagt hjerte, så tal med en læge om hvordan din motion bedst tilrettelægges. Lidt efter lidt finder du ud af, at du kan mere og mere, så bliver dit hjerte også stærkere og stærkere.
Det er vigtigt at skåne hjertet og undgå motion under eller lige efter en forkølelse eller anden infektion. I værste fald kan det medføre hjertestop, selv hos veltrænede. Virus sidder ofte også i hjertemusklen.
Vær opmærksom på at hjertets pumpeevne også ofte påvirkes af mange lægemidler.
Spar på saltet maden og vær i stedet ødsel med krydderier. Når du bruger salt, kan Himalayasalt være en god ide. Det indeholder nemlig 88 af de 92 mineraler, vi regner med, at vi har brug for. Seltin kan være en anden mulighed, fordi det indeholder mere kalium og magnesiumsalt.
Iflg. en professor i klinisk medicin Robert Nicolosi er te bidragende til at forebygge blodpropper.
Iflg. Louise Hay er langvarige følelsesmæssige problemer årsagen til hjerteproblemer. Derfor er det vigtigt med glæde, glæde og atter glæde og hun giver rådet at lade glæden gennemstrømme vores sind, vores krop og vores oplevelser.

Af Anni Dahms – Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.