Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Iñaki Urdangarín, der er gift med prinsesse Cristina, kongeparrets yngste datter.

Medlem af kongehuset mistænkt for korruption
Antikorruptionskorpset på Mallorca har ransaget kontorer tilhørende Instituto Noos, og den ansvarlige dommer, José Castro Aragón undersøger nu, om et medlem af kongehuset er involveret i korruption.
Det drejer sig om Iñaki Urdangarín og hans kontor på instituttet Noos, en organisation specialiseret i at arrangere sportsbegivenheder og konferencer, som den tidligere professionelle håndboldspiller står bag og som har hovedkontor i Palma.
”Iñaki Urdangarín, gift med prinsesse Cristina af Borbón, og hans forretningspartner, Diego Torres, brugte tilsyneladende flere forskellige selskaber til at stjæle offentlige midler,” skriver El Periódico de Cataluña bl.a. om sagen.
Undersøgelsen blev beordret af José Castro Aragón, der også er den ansvarlige dommer i den omfattende Palma Arena-skandale, der bl.a. har sat nu forhenværende leder af Balearenes lokalregering Jaume Matas (PP) bag tremmer, hvor han afventer sin dag i retten.
Matas’ tidligere sportsrådmand, José Luis Ballester, der også blev arresteret i forbindelse med Palma Arena-sagen, har nære kontakter med Urdangarín, og han var én af nøglespillerne, da Noos indgik en aftale med den baleariske lokalregering om at organisere to sports- og turismekonferencer i Palma i hhv. 2005 og 2006.
Dommeren fortsætter i dag sine undersøgelser, der foreløbig fokuseres på dokumentfalsk som skulle dække over 2,3 millioner euro.
Ainhoa Fernández de Rincón og Enric Gonyalons

Spanske nødhjælpsarbejde kidnappet af kriminelle, ikke Al Qaida
Det er ikke Al Qaeda, der står bag tilbageholdelsen af de to spanske nødhjælpsarbejdere, Ainhoa Fernández de Rincón og Enric Gonyalons, som blev kidnappet for et par uger siden i Algeriet, skriver El País. Avisen citerer lokale kilder samt Marokkos udenrigsministerium, der mener, at kidnapningerne i stedet har forbindelse til en narkobande fra Vestsahara, den tidligere spanske koloni, der nu er under marokkansk herredømme.
De to spaniere blev kidnappet sammen med en italiensk kollega fra en lejr for flygtninge fra Vestsahara, også kaldet Sahrawi, hvor de arbejdede. De skulle derfra være blevet ført til Mali og have tilbragt over 10 dage i ørkenen nord for Timbuktu.
Kidnapperne har endnu ikke krævet nogen løsesum.
Grå hår får måske endelig Juan Antonio Roca til at tale.

Første tilståelse fra Roca
13 måneder og 104 afhøringer skulle der til, før den hovedmistænkte i korruptionsskandalen Malaya, Juan Antonio Roca, for første gang tilstod, at han har gjort noget ulovligt.
Den forhenværende rådmand med ansvar for byplanlægning i Marbella har netop indrømmet, at han modtog bestikkelse. Op til i alt 33,3 millioner euro skulle han have fået af firmaer, der var interesserede i at lave forretninger i Marbella. Ville man det i årene 1992 til 2003, skulle man først måtte smøre den magtfulde Roca.
Af de 33,3 millioner mener han, at han har betalt mindst tre millioner euro ”i kuverter” til kollegerne i byrådet.
Han har også navngivet tre af de entreprenører, fra hvem han skulle have modtaget bestikkelsen. Det er ifølge El País den nu afdøde Emilio Rodríguez Bugallo fra Construcciones Salamanca, Francisco García Lebrón fra Aifos og Fidel San Román, der havde en række selskaber. Anklagerne mener dog, at Roca har modtaget penge fra i alt 16 entreprenører.
De fleste af dem modtog til gengæld byggetilladelser og rådgivning fra den venlige kommune. Iblandt var der dog et hul i systemet.
”I Fidel San Románs tilfælde var min rådgivning katastrofal. Han betalte mig en million euro, yderligere tre millioner til kommunen, og så afslog Junta de Andalucía at godkende byggetilladelsen. Nu har han et kønt stykke papir, ikke andet,” forklarede Roca.
Dermed argumenterede han også, at betalingerne ikke havde betydning for, hvilke firmaer, der fik hvilke byggetilladelser. Det punkt debatterede man stadig til lukketid under gårsdagens seance i retsbygningen i Málaga.
Rocas tilståelse er et enormt problem for mange af de øvrige 91 tiltalte i Spaniens største korruptionsskandale nogensinde. Han er den eneste af de anklagede, der stadig er fængslet, de øvrige er frigivet mod kaution.
Både anklager og forsvarer har udtalt, at Rocas pludselige tilståelse ikke skyldes, at man har indgået en aftale om mindre straf, men at den kommer efter ”flere måneders betænkninger”.Eufori mellem PP’s statsministerkandidat Mariano Rajoy og topkandidaten i Málaga-provinsen, Celia Villalobos.

Mariano Rajoy i Málaga
Efter nok at have slået sin modstander, PSOE’s Alfredo Pérez Rubalcaba, i den direkte transmitterede duel mandag aften, mødte PP’s Mariano Rajoy i aftes op i Málaga til et rally med de lokale medlemmer og ledelsen af det konservative parti.
De fremmødte partiledere brugte mødet på at rose hinanden, således også PP’s topkandidat til kongressen, Celia Villalobos, der blandt meget andet sagde, at Mariano Rajoy ”forstår at lægge til og ikke trække fra.”
Men de har grund til at være fortrøstningsfulde. PP fører stadig med omkring 16 procentpoint i meningsmålingerne.Vildsvinene vinder i Casares.

To personer anmeldt for ulovlig vildsvinejagt
Der findes vildsvin i bjergene og skovene omkring Casares, hvor to personer netop er blevet anklaget for at have skudt flere af dyrene.
Det var betjente fra Marbella-afdelingen af Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona), som hører under Guardia Civil, deri lørdags fandt døde vildsvin, heriblandt en lille unge, og rester af dyr, da de var på patrulje i Casares.Broggi før uheldet.

103-årig senatorkandidat stadig indlagt grundet lårbensbrud
Den 103-årige Moisés Broggi, der er topkandidat til senatet for det catalanske, nationalistiske parti Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ved valget den 20. november, er stadig indlagt på grund af et lårbensbrud.
Han brækkede lårbenet den 2. november under et fald i sit hjem.
ERC-medlemmer forsikrer, at den catalanske modtager af Nobels Fredspris ellers har det fint.


Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.