Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Txapote under retssagen, hvor han var tiltalt for at have dræbt politikeren Fernando Buesa og dennes sikkerhedsvagt, Jorge Díez.

105 års fængsel til ETA-terroristen Txapote
ETA har måske nok erklæret fred, men det betyder ikke, at myndighederne ikke længere leder efter formodede terrorister eller at de ikke ufortrødent fortsætter med de igangværende retssager.
Således også sagen mod Txapote, eller Francisco Javier García Gaztelu, som højesteret i går idømte 105 års fængsel for at have stået bag drabene på den socialistiske politiker Fernando Buesa og dennes sikkerhedsvagt, Jorge Díez. Drabene fandt sted i 2000 i Vitoria, da Buesa og Díez var på vej til det lokale parlament, og en bombe sprængtes i bilen. To andre personer blev såret i det samme attentat.
Txapote skal desuden betale en erstatning til de to dræbtes efterladte på 500.000 euro.
Udover drabene var han også tiltalt for bl.a. lemlæstelse og dokumentfalsk.
Domsafsigelsen var den første mod den baskiske terrororganisation, siden fredserklæringen den 20. oktober.
Txapotes akkumulerede straf er nu på over 300 år. Han afsoner i forvejen straffe for at stå bag det, som bedst kan beskrives som henrettelsen af den konservative politiker Miguel Ángel Blanco, og drabene på den socialistiske politiker Fernando Múgica, konservative Gregorio Ordoñez samt to betjente fra Guardia Civil i Aragón.

Historisk besøg i Ajuria Enea
Domsafsigelsen skete samtidig, som José Luis Zapatero besøgte Vitoria. Det var statsministerens første besøg siden ETA’s fredserklæring.
Han mødtes da også med den baskiske regeringsleder, Patxi López (også PSOE), for netop at debattere de udfordringer, der skal takles for at opnå en varig fred og fredelig sameksistens i Baskerlandet.
Det var desuden kun anden gang i demokratiets historie, at en leder af den spanske stat besøgte Palacio Ajuria Enea, det baskiske parlament.
Policia Nacional har anholdt syv personer i forbindelse med urolighederne.

Bandekrig i Fuengirola
Der har været to sammenstød mellem tre bander på Paseo Maritimo i Fuengirola. To af banderne er lokale, mens det tredje kommers fra Catalonien.
Balladen skulle være startet den 22. oktober med en diskussion på et diskotek, hvor det verbale slagsmål muterede til håndgemæng, hvorefter et par af de implicerede måtte på skadestuen. Kort derefter flyttede man udenfor, hvor slagsmålene fortsatte og også kom til at involvere skydevåben, indtil Policía Nacional fik situationen under kontrol. Ingen kom til skade under skyderierne, men en bil blev ramt af en vildfarende kugle.
De implicerede forduftede, da Policía Nacional dukkede op. Men man har nu anholdt syv personer, fem mænd og to kvinder, som er anklaget for bl.a. vold, ulovlig våbenbesiddelse og dokumentfalsk. Fem af de anholdte er marokkanere, en er rumæner, mens den syvende er spanier. Kun et enkelt skydevåben og ammunition er beslaglagt.
Sagen er navngivet Balas Blancas.
De to kandidater – Rubalcaba t.v. og Rajoy – gør sig kampklare.

Tv-debatten: lunkne anmeldelser
Hvem var bedst til at levere sine synspunkter? Hvem formulerede sig klarest? Hvem udstrålede selvtillid og lederskab? Det er nogle af de spørgsmål, der analyseres efter Tv-debatten i aftes mellem de to kandidater til statsministerposten ved valget den 20. november, Mariano Rajoy for PP og Alfredo Pérez Rubalcaba for PSOE.
Anmeldelserne fra politiske observatører er dog lunkne og uden den eftertragtede begejstring. Man mener, at begge parter var meget forsigtige og at debatten alligevel ikke vil flytte stemmer.
Flere institutioner og også dagblade foretager i dag meningsmålinger over debatten. Heriblandt er Diario Sur, som på www.diariosur.es spørger læserne om, hvem, de mener, vandt duellen. Foreløbig stemmer 55,3 procent på Rajoy, mens de resterende 44,7 procent er på Rubalcabas side.
I en meningsmåling foretaget af Metroscopia for El País stemmer 46 procent af de adspurgte på Rajoy, 41 procent på Rubalcaba, mens 13 procent altså mener, at debatten endte uafgjort.

Kandidaternes egne reaktioner efter debatten:
”Godt tilfreds,” sagde Rajoy.
”Stille og roligt,” mente Rubalcaba.
12 millioner seere så debatten.Villalobos og Jiménez bekender kulør.

Debat for Málaga-provinsen
PP og PSOE i Málaga planlægger også en konfrontation på Tv mellem de to spidskandidater til kongressen, hhv. Celia Villalobos og Trinidad Jiménez. Man er dog endnu ikke blevet enige om, hvornår debatten skal vises, skriver Diario Sur, der mener, at have det fra pålidelig kilde, at den skal optages i morgen, onsdag.
Den vises i så fald på den offentligt ejede andalusiske Tv-station, Canal Sur.
Villalobos og Jiménez får selskab af en tredje kandidat, nemlig IU’s Alberto Garzón.Pop-sangeren med sine tvillinger.

Ricky Martin spansk statsborger for at støtte Zapatero
Pop-sangeren Ricky Martín har netop fået tildelt spansk statsborgerskab. Selveste ministerrådet, anført af statsminister José Luis Zapatero, har godkendt den 39-årige puertoricaners ansøgning. Ministerrådet har ligeledes givet statsborgerskab til den 44-årige skuespiller Benicio del Toro, der også er født i Puerto Rico.
Årsagen til Ricky Martíns anmodning var, at han ønsker at gifte sig med sin kæreste, Carlos González. Parret bor i USA sammen med Martíns to børn, de tre år gamle tvillinger Matteo og Valentino.
Martín har forklaret, at kæresten og han godt kunne gifte sig i én af de amerikanske stater, der tillader homoseksuelle vielser, men at han vil have et bryllup i Spanien for at vise sin støtte til Zapatero og hans regering for deres arbejde for homoseksuelles ligestilling.De smukke frugter fra Rondas bjergegne.

Få kastanjer i år
2.500.000 kilo kastanjer blev resultatet af årets kastanjehøst i Málaga-provinsen. Det lyder måske til at være rigtigt mange kastanjer, men faktisk har det være en skidt høst sammenlignet med sidste år, hvor man høstede 35,9 procent flere.
Det skyldes, at vi har haft et forholdsvist meget varmt og tørt efterår, mens kastanjer på denne årstid trives bedst med lidt mere regn og rusk.
Størstedelen af kastanjerne kommer fra området omkring Ronda, specielt Valle del Genal. 70 procent af dem fra Málaga-provinsen eksporteres, mens vi lige nu også kan finde dem i de lokale supermarkeder og på markederne.
Lyst til selv at riste kastanjer? Se en opskrift på kastanjer med lækkert brandy-smør her

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa