Både hunde og katte skal have en mikrochip

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det er i Spanien som i resten af Europa påbudt ved lov, at alle hunde, katte og ildere skal have en mikrochip, hvormed de kan identificeres. Derudover er det lovpligtigt, at hunde og katte skal vaccineres mod rabies en gang om året. Og det er kun hunde og katte med en mikrochip, der kan blive rabiesvaccineret.

Hvad er en mikrochip?
En mikrochip er en lille ID-sender på størrelse med et lille korn ris. Den implanteres under huden med en nål, næsten som ved en vaccination. Det tager ikke mere end et par sekunder at indsætte mikrochippen. Mange tror, at hunden eller katten skal bedøves, eller at der er tale om et kirurgisk indgreb, men det er ikke sandt. Dog kan det i visse tilfælde, når det drejer sig om katte, være nødvendigt at give katten en let bedøvelse eller alternativt at indsætte mikrochippen samtidigt med, at katten kastreres.

Hvorfor skal hunde og katte have en mikrochip?
Hvis din hund eller kat forsvinder og senere bliver fundet af andre mennesker, kan både politiet og dyrlæger aflæse mikrochippen med en scanner. Ud fra den information ejeren har oplyst, og som ligger på mikrochippen, kan hunden eller katten hurtigt bringes sikkert hjem igen. Mikrochippen er også et bevis for, at den pågældende person er ejer af hunden eller katten, hvis der skulle opstå en stridighed om ejerskabet.

Skal en kat eller hund have mikrochip?
I henhold til spansk lovgivning skal alle hunde og katte kunne identificeres med en mikrochip. Det kommer ejeren til gode, hvis hunden eller katten skulle bortkomme, men kan også være til stor hjælp, hvis en person bliver bidt, eller hvis to hunde kommer op at slås. Da frygten for rabiessmitte altid skaber stor bekymring, er det dejligt at vide, at man på mikrochippen kan se, hvornår hunden eller katten sidst har fået en rabiesvaccination.

Hvilke oplysninger lagres på mikrochippen?
På mikrochippen lagres hundens eller kattens personlige data samt kontaktoplysninger. Det svarer lidt til registreringsoplysningerne på en bil.
Oplysningerne er gemt i et centralregister på samme måde som en bil er registreret, og det er kun på centralregisteret, at man kan finde ejerens personlige oplysninger (navn, adresse, telefonnummer, etc.)
Kan mikrochippen anvendes til at finde en bortkommet hund eller kat?
Svaret er nej. Men ejeren kan anskaffe sig et GPS-halsbånd, som de jægerne bruger. Dog er der altid fare for, at hunden eller katten taber halsbåndet.

Hvad sker der hvis mikrochippen ikke registreres?
Det er meget vigtigt at sørge for at registrere mikrochippen. Hvis ikke, er det umuligt at finde en hund eller kat, der er bortkommet. Man kan måske være heldig at finde den dyrlæge, der oprindeligt indsatte mikrochippen, men hvis ikke der er nogle kontaktoplysninger registreret, vil den person, der finder hunden eller katten, ikke kunne aflevere den tilbage til den retmæssige ejer.
Hvis man ikke selv ved, hvordan man registrerer hunden eller katten, kan en dyrlæge altid assistere og sende informationen videre til de rette myndigheder.

Skal mikrochippen fornyes?
Nej, det er ikke nødvendigt at forny en mikrochip. En registreret mikrochip er registreret på ubestemt tid. Hvis man flytter, eller hvis hunden eller katten bytter ejer, er det dog nødvendigt at få omregistreret chippen, så de opdaterede oplysninger fremgår.
Mikrochippen er udviklet med henblik på hurtigt at kunne finde en bortkommet hund eller kat. Men der er som med så mange andre ting selvfølgelig også en bagtanke med mikrochippen. Den forhindrer nemlig ulovlig handel med katte og hunde.
Hvis man har en hund eller kat, der er registreret i et andet land og nu ønsker at registrere den i Spanien, er det vigtigt at man sørger for at samme kontaktoplysninger registreres i begge lande.

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa