Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


En af fem udbrændte huse.

Bål skyld i skovbranden i Mijas
De regionale myndigheder, repræsenteret af Infoca og Remedios Martel, har konkluderet, at branden, som søndag og mandag ødelagde næsten 700 hektar skov og krat samt nedbrændte fem huse i hhv. Mijas, Marbella og Ojén, stammede fra et bål i en kløft i Enterríos. I denne kløft er der et vandløb, hvor folk ofte tager til for at bade, grille o.l., forklarer Diario Sur.
Junta de Andalucías udsending afviser dermed, at branden var påsat, og hun har sagt, at borgmester Angel Nozals udtalelser i går om at branden skyldtes pyromani eller en hævnakt mod kommunen, var noget forhastede.
Martel har understreget, at man stadig mangler at finde ud af, hvem der havde tændt bålet og dermed blev den skyldige i branden. Ilden bredte sig så hurtigt, grundet 30 graders varme, en luftfugtighed på bare 25 procent og vinde på op til 40 km i timen, der desuden fik ilden til at brede sig i to retninger.
Fra provinsledelsens miljøafdeling genopfriskes opfordringen til at nyde naturen, men at man samtidig udviser respekt og forsigtighed, ikke efterlader glas eller flasker og at man helt lader være med at ryge eller tænde bål eller grille. Mennesker har de seneste 25 år været skyld i 59,22 procent af de 3.556 skovbrande i Málaga-provinsen. Man har dog ikke kunnet opklare 1.114 af dem.

Castilien La Mancha, Balearerne og Extremadura har de største underskud.

Moody’s advarer om regioneres fortsatte underskud
Kreditvurderingsinstituttet Moody’s tror ikke, at de spanske regioner vil nå at spare nok på budgetterne og nå målene for et underskud på regnskaberne på maksimalt 1,3 procent underskud i forhold til bruttonationalproduktet.
Instituttet anser derfor, at det kan blive nødvendigt for centralregeringen med økonomiminister Elena Salgado ved roret at tvangsfodre dem yderligere besparelser.
I øjeblikket er de samlet set 13,06 milliarder euro efter budgettet, hvilket allerede svarer til 1,2 procent.
På trods af det mener Salgado godt, at målet kan nås, og hun mødes denne uge med de 17 regionale ledere for at diskutere nye spareplaner. Værst er det i Castilien La Mancha, hvor den nye regionale leder María Dolores de Cospedal (PP) brydes med et underskud på fire procent. Herefter følger Balearerne og Extremadura, der hver har et underskud på omkring to procent.
I øvrigt har statsminister José Luis Zapatero i dag sagt i kongressen, at han forudser, at man ved årets udgang vil se ”en lille forbedring” i Spaniens økonomi. Kommentaren kom efter et spørgsmål fra lederen af den konservative opposition, Mariano Rajoy, der ville vide, om Spanien når det mål på en vækst på 1,3 procent, som regeringen tidligere har forudset.


Billedtekst: Foreløbig flere omkomne i år end sidste år.

Halvdelen af trafikofre er motorcyklister
Der har de seneste år været et generelt fald i antallet af omkomne på de spanske veje, men når det gælder førere af motorcykler, er tallene anderledes sorte.
F.eks. er det totale antal af dræbte frem til den 11. september faldet med 11,3 procent i forhold til samme periode sidste år, men når det drejer sig om motorcyklister, er antallet faktisk steget med fem procent. Det svarer til 183 personer, eller ni flere end sidste år.
Alene sidste weekend omkom syv motorcykelførere på vejene.
Trafikstyrelsen, DGT, iværksatte i 2007 en plan, der skulle sætte en stopper for specielt de mange motorcykelulykker. Projektet havde en vis effekt et par år, men nu går det igen i den forkerte retning.


Adrià og co. mener, at kokke skal være med til at skabe en bedre verden.

Superkokke gror græsrødder
”Madlavning er et magtfuldt værktøj og vil ændre verdens spisevaner takket være en fælles indsats fra kokke, producenter og forbrugere. Kokke skal fremover være engagerede professionelle.” Sådan lød det bl.a. i en fælles meddelelse fra nogle af verdens bedste kokke, heriblandt Ferran Adrià, René Redzepi, Gastón Acurio, Michel Bras, Alex Atala, Massimo Bottura, Dan Barber og Yukio Hattori.
De ønsker dermed at sende en besked til næste generation af kokke om, at de altså kan og bør være med til at skabe en bedre verden fra deres plads i køkkenet ved bl.a. at påvirke producenter og forbrugere. Det drejer sig om ydmyghed og respekt for omgivelserne, inklusiv råvarerne.
Sammen med den britiske kok Heston Blumenthal er gruppen en del af det internationale råd, Basque Culinary Center (BCC), som var forsamlet for anden gang i Lima.
BCC åbner den 26. september en slags kokkeskole for viderekomne i San Sebastián, hvor der tilbydes en universitetsgrad i gastronomisk videnskab.


Geder på bjergskråningerne omkring Casabermeja.

Gedernes fest i Casabermeja
Indbyggerne i Casabermeja er selvfølgelig meget glade for deres geder. Derfor æres de igen i år med deres egen fest, Fiesta de la Cabra Malagueña de Casabermeja.
Blandt festens højdepunkter er dog smagsprøver på både gedeoste og andre lækkerier tilberedt af ged, ligesom de lokale restauranter serverer retter med ged, som f.eks. helstegt gedekid.
Fiesta de la Cabra Malagueña afholdes fra den 16. – 18. september.


Pedro, der krammes her, stod for det ene mål, Villa det andet.

Åh nej, 2 – 2 igen
FC Barcelona måtte med uafgjort 2 – 2 mod Real Sociedad i weekenden, se Real Madrid sætte sig på førstepladsen i La Liga. I aftes tog holdet mod AC Milan hjemme på Camp Nou i gruppespillet i Champions Leage, hvor hjemmeholdet ikke kun var storfavoritter, men også havde bolden det meste af tiden og var foran 2 – 1, med masser af tid til og muligheder for at lukke af. Showspil med uendeligt trekantsspil gjorde det dog ikke, hvilket gav Milan muligheden for at afgøre matchen til 2 – 2 i allersidste øjeblik.
Viktoria Plzen og Bate Borisov spillede også uafgjort, så alle har nu samme antal point i gruppe H.
Valencia spillede ude mod belgiske Genk, en kamp som endte helt uden mål.
Real Madrid møder i aften Dinamo Zagreb, mens Villarreal tager imod Bayern München – som altid starter kampene kl. 20.45.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa