Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


José Blanco advarer det baskiske nationalistparti.

Regeringen til Bildu: Vi holder øje med jer

Regeringen har meddelt medlemmer af det baskisknationalistiske koalitionsparti Bildu, at ”man holder øje med partiets medlemmer”.
Bildu blev godkendt af forfatningsdomstolen få dage før lokalvalget den 22. maj, da landets højeste domstol ikke fandt bevis på sympati for ETA blandt partiets medlemmer og i dets politiske manifest, men at det fulgte loven. Dommerpanelet havde tidligere forbudt Bildus forgænger, Batasuna.
Bildu endte så med at blive det parti, som vandt valget i flest baskiske kommuner (1.266), selv flere end det 30 år gamle og mere moderate nationalistparti, PNV.
De nyudnævnte borgmestre og byrådsmedlemmer har dog de seneste uger udtalt sig til fordel for ETA og fængslede terrorister, og det har fået minister for Fomento og talsperson for regeringen, José Blanco, til at meddele partimedlemmerne, at man holder øje med dem. Han har også advaret om, at hvis ”de ikke følger loven”, vil den samme domstol, som tillod dem at stille op i maj, forbyde dem at stille op til parlamentsvalget i november.


Korruptionskortet ifølge Cadena Ser.

Lavinen af sort økonomi vokser støt

Malaya-sagen går sin gang ved domstolen i Málaga, flere forretningsfolk og politikere er fanget i Gürtel-skandalen og mange andre lignende sager kunne friste en til at tro, at spansk politi har afsløret så megen korruption, at det ville have en præventiv virkning. Det er dog ikke tilfældet.
Flere milliarder euro undslipper skattevæsnet, og antallet af korruptionssager, der inkluderer bestikkelse, hvidvaskning af penge o.l., og som følges af Policia Nacional og Guardia Civil, er det seneste år steget med 50 procent, mens der siden 2005 er tale om en fordobling, skriver El País.
Politikere, embedsmænd og forretningsfolk fortsætter med at lænse de offentlige kasser, fortrinsvis via konstruktionsselskaber, men også bilhandel og andet, vasker pengene hvide og overfører dem til madrasser og konti i et skattely som f.eks. Schweiz. Overførelserne sker i så små beløb, at de schweiziske myndigheder ikke skal oplyse oprindelseslandet ved transaktionerne.
Ofte sker hvidvaskningen via forskellige lyssky aktiviteter og selskaber, mens 58 procent af pengene vaskes af deciderede kriminelle organisationer, som beskæftiger sig med narkotrafik – mest kokain, men også heroin og hash, og 30 procent af de kriminelle organisationer, som politiet optrævlede sidste år, tjente på politikernes korruption.

Også illegale kager

Politiet i Vélez-Málaga har optrævlet en ring af hjemmebagere, som solgte deres varer langs kommunens strande. Betjentene har samtidig beslaglagt omkring 300 kager og andet bagværk.
Rådmand med ansvar for borgernes sikkerhed, Antonio Arrieta (PP), udtaler til Málaga Hoy, at det kan være farligt at spise de ulovlige kager, da de er fremstillet uden hensyntagen til reglerne mht. hygiejne o.l. Han påpeger også, at salg af forbryderiske kager ikke kun finder sted i Vélez-Málaga.


Godt nyt for hundene.

Stor hundepark åbner i Fuengirola

Kommunen i Fuengirola planlægger at bygge en park til hunde og deres ejere på 5.500 m2 i Los Pacos, nærmere betegnet mellem vejen Alcalá Galiano og motorvejen.
Parken bliver den første af sin slags i Málaga og den største i Andalusien. Her vil hundeejere kunne lufte dyrene uden at genere andre, ligesom der bliver områder til hundetræning, konkurrencer og andre aktiviteter.
Åbningsdatoen er endnu ikke fastlagt.


Det venstre tårn mangler stadig.

Málagas katedral skal bygges færdig

Da arbejdet på Málagas katedral stoppede i 1782 (grundet pengemangel), manglede man stadig at færdiggøre det ene tårn. Det gør man som bekendt stadig.
Nogle mener, at katedralen er fin, som den er, andre at en færdiggørelse ville være spild af penge. Men ikke byens biskop, Jesús Catalá Ibáñez, som har sat sig for, at tårnet skal gøres færdigt, skriver Diario Sur. Først skal man dog bygge et større sakristi, som planlagt i det 18. århundrede, og reparere taget.
Også borgmester Francisco de la Torre (PP) er for en færdiggørelse af tårnet, mens Junta de Andalucía påpeger, at der bliver brug for at indhente specielle tilladelser, eftersom katedralen er klassificeret som en historisk bygning.


Villarreal kaldes ”mini-Barca”, på grund af det hurtige spil, og Submarino Amarillo (Gule Ubåd).

Villarreal CF i Odense

Villarreal skal i aften møde OB på Odense Stadion. På spil står klassificeringen til Champions League, men også 20 millioner euro, som spillerne får, hvis de vinder det dobbelte opgør.
”Alt andet end en klassificering ville være en katastrofe,” skriver sportsavisen Marca, der omtaler Odense-holdet som dårligere end det spanske. Dog helgarderer avisen sig med at understrege, at intet er sikkert i fodbold, og at det spanske hold specielt skal passe på Morten Skoubo, som spanierne kender fra hans tid i Real Sociedad i San Sebastian.
Villarreal er ikke gået videre siden 2007-8, hvor holdet nåede kvartfinalen.
Kampen starter kl. 20.45. Returmatchen spilles den 23. august.

Supercup tur-retur

I aften spilles også den anden kamp i Supercopa, dysten mellem Real Madrid og FC Barcelona, på Camp Nou.
Barcelonas nyindkøbte spiller, men hjemvendte søn, Cesc Fábregas, starter formodentlig på bænken, men forventes at få sin debut i løbet af kampen. Denne kamp starter kl. 23.00.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa