Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Ferierende udlændinge hærger i gaderne i den catalanske by.

Britiske tilstande i Lloret del Mar

Gadeuroligheder, sammenstød mellem hooligans og politiet, stenkast og anholdelser, prægede igen i går morges Lloret del Mar i Girona-provinsen.
Det er dog ikke briter, men andre udlændinge, der står bag urolighederne, som i går startede, da en af byens diskoteker, Megadisco Colossos, som har plads til 1.800 gæster, nægtede omkring 100 unge mennesker adgang, af den simple årsag at stedet var fuldt. Det førte i første omgang til sammenstød mellem dem og diskotekets dørvogtere, der tilkaldte politiet. De unge smed derefter sten og flasker efter betjentene, som anholdt 20 personer, heriblandt 13 franskmænd, tre tyskere, to hollændere, en schweizer og en slovener.
22 personer blev såret, inklusive ni betjente.
Lignende uroligheder fandt sted mandag morgen, og den 18. juli blev en 15-årig stukket ihjel af en ung franskmand.
Nu er ferieindustrien og myndighederne i byen ved at have fået nok. Man vil i første omgang indføre strengere kontrol med salg af alkohol til mindreårige og se nærmere på de rejsearrangører, der sælger Lloret del Mar som et sted, ”hvor alt er tilladt”.


Llorente og Casillas t.v., Xabi Alonso og Puyol t.h. støtter formanden for spillerforeningen, Luis Rubiales.

La Liga truet af strejke

Starten på fodboldsæsonen er truet. Spillerforeningen AFA har varslet strejke, foreløbig for de to første omgange af La Liga.
Selvom fodbold måske er den bedste industri i Spanien, skylder første og anden divisionsklubber 200 spillere sammenlagt 50 millioner euro.
”Sammen med alle spillere i første og anden division har vi taget den ansvarlige beslutning at varsle strejke,” sagde formanden for AFA, Luis Rubiales, i går ved et pressemøde.
Truslen er ikke tom. Ifølge den spanske dagspresse, som f.eks. El País, står spillerne sammen – også dem som tjener millioner – for at støtte deres kolleger, der ikke bliver betalt.
De fleste af de økonomisk trængte klubber ligger i 2. og 3. division, men der er også problemer i Racing, Granada, Rayo, Zaragoza, Betis, Mallorca og Real Sociedad.
Udover betalingsproblemerne er spillerne også utilfredse med, at forhandlinger om den fælles overenskomst for sæsonen kuldsejlede for et par måneder siden.
Rubiales understreger trods alt, at foreningen og spillerne stadig er åbne for forhandlinger, men at sagen nu ligger i hænderne på Liga-forbundet Liga Fútbol Profesional (LFP). Kommer forbundet ikke med et acceptabelt udkast, bliver starten på sæsonen i weekenden den 20. og 21. august, hvor Málaga CF ellers er parat til at tage imod FC Barcelona, altså ikke fløjtet i gang.

Stop for rumænske indvandrere

EU-kommissionen har netop godkendt Spaniens ønske om at sætte en stopper for yderligere immigration fra Rumænien.
Der bor i øjeblikket godt 800.000 rumænske statsborgere i Spanien, hvoraf omkring 30 procent er arbejdsløse. Og med en samlet arbejdsløshed på 21 procent har de spanske myndigheder ønsket at genindføre reglen om, at rumænere skal have arbejdstilladelse for at kunne bo her. Reglen blev ellers ophævet i 2009, men Spanien kan ganske enkelt ikke absorbere flere.
Reglerne om fri bevægelighed indenfor Unionens grænser kan tilsidesættes takket være en klausul, kaldet en beskyttelsesklausul, som EU-kommissionen nu for første gang i historien har tilladt et medlemsland at benytte sig af.
De rumænske statsborgere, der allerede befinder sig i Spanien, påvirkes ikke.


Økonomiminister Elena Salgado er ikke bekymret.

Ro på markedet

Økonomiminister Elena Salgado manende i går til ro, mens hendes nummer to, José Manuel Campa, kaldte urolighederne på finansmarkedet en ”unormal sommerstorm”.
Efter ni dages turbulens er der da også endelig faldet ro på, faktisk steg de spanske topaktier, Ibex 35, i går med gennemsnitligt 3,56 procent. Ferrovial vandt mest, nemlig 5,9 procent, mens Banco Santander, som i forgårs var hårdest ramt, steg med 3,2 procent.
Renten på de spanske statsobligationer var i går nede på 269 basispoint, det laveste denne uge.
I dag er børsen i Madrid starten med en fremgang på 0,35 procent.
Årsagen til opturen er bl.a. meddelelsen om, at franske og tyske ledere skal mødes på tirsdag for at diskutere euro-landendes problemer.
Samtidig har oppositionspartiet PP krævet, at statsminister José Luis Zapatero indkalder til en ekstraordinær forsamling i kongressen for at forklare situationen.


Borgmester Ángel Nozal mener, at en havn vil være en god forretning.

Mijas vil også have lystbådehavn

De fleste byer langs Costa del Sol har en lystbådehavn, men ikke Mijas. Det vil byens nye borgmester, Ángel Nozal (PP), dog gerne ændre på.
Ángel Nozal regner med, at projektet som udgangspunkt vil give 50 millioner euro i overskud, penge som kommunen har brug for til at betale stakken af ventende regninger.
”Mijas har i øjeblikket en gæld på omkring 60 millioner euro, omkring det samme, som vi ville få ud af havnen. Derudover vil den komme indbyggerne til gode i form af arbejdspladser, turismen på grund af et nyt tilbud, og kommunen fordi vi vil kunne komme ud af gælden,” siger Ángel Nozal, der forsikrer, at havnen vil blive konstrueret med al respekt for miljøet.
Kommunen har netop udbudt projektet til licitation. Havnen forventes at komme til at ligge ved Las Farolas, men arbejdet starter ifølge borgmesteren først om nogle år.

Luk ikke en hvilken som helst gasmand ind

Illegale repræsentanter for gasselskaber hærger stadigvæk. De banker på dørene, præsenterer sig som repræsentanter for Repsol eller Cepsa og beder om at tjekke gasinstallationerne, hvilket de hævder, er påbudt ved lov. Derefter kræver de så mellem 120 til 200 euro for ”arbejdet”.
For at være sikker på, at en repræsentant vitterligt er fra gasselskabet, kan man ringe til kundeservice hos Repsol på 901 120 120, Cepsa på 913 376 000.
I øvrigt skal man selv kontakte selskabet og bede om en revision, som bør ske hvert femte år.


Det lille væsen kom til verden foran besøgende i zoologisk have.

Sumpantilope kommer til verden i Fuengirola

En sumpantilope blev født forleden i den zoologiske have Bioparc i Fuengirola. Det skete endda for næsen af havens besøgende, da veterinærerne ikke var klar over, at den nybagte moder var drægtig.
Sumpantilopen (Tragelaphus spekii) stammer fra Afrika, hvor den normalt holder til i nærheden af søer og vandløb, hvor den kan dykke helt ned under vandet, for at undgå at blive set af rovdyrene.
Den lille unge, en hun, har det godt og kan allerede ses i haven. Læs mere på www.bioparcfuengirola.es.

Helligdag
Mandag den 15. august er det national helligdag, Asunción de la Virgen. Denne dag skulle Jomfru Maria være steget til himmels.
Vi er tilbage med flere spanske nyheder tirsdag den 16. august.

¿Qué pasa? – de kommende dage

Benalmádena
Indtil 18. september

Fotografier fra den andalusiske natur af Carlos Pérez udstilles i det smukke Centro de Exposiciones i Benalmádena Costa.

Frigiliana
Indtil 9. september

En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
12. – 15. august kl. 19.00 – 02.00

Middelaldermarked med boder og underholdning, mad og drikke fra fordums tider afholdes på Castillo Sohail. Gratis adgang.
16. august kl. 20.30
Teater for de mindste med S’tupendo i Parque de España. Gratis entré.

Málaga
Indtil 2. oktober

Cherchez la Femme er titlen på en udstilling af graveringer af Picasso, der kan ses i museet Fundación Picasso på Plaza de la Merced. Mere info på www.fundacionpicasso.es.
12. – 20. august
Feriaen starter i aften, startskuddet lyder kort før midnat ved Playa La Malagueta.

Marbella
Indtil 30. oktober

Værker af gravørkunstneren Eugenio Ampudia er udstillet i Museo del Grabado Español Contemporáneo.
13. august kl. 22.00
Det legendariske, engelske band Earth, Wind and Fire kan opleves på Hotel Puente Romanos tennisklub. Entreer kan bookes på tlf. 902 150 025 eller www.elcorteingles.es.
18. august kl. 22.00
Tom Jones går på scenen på Hotel Puente Romanos tennisklub. Entreer på tlf. 902 150 025 eller www.elcorteingles.es.

Mijas
Hver onsdag kl. 12.00

Flamencoshow på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo.
Hver tirsdag og torsdag kl. 19.30 og 23-30
Underholdning i form af bl.a. jazz og flamenco på Plaza Virgen de la Peña.
12. august kl. 22.00
Hestevæddeløb på Hipódromo Costa del Sol. Entre 5 euro, børn gratis. Dørene åbnes kl. 20.30.

Sotogrande
Hver weekend

Er der poloturneringer på Santa María Polo Club. Flere detaljer fås på www.santamariapoloclub.com.

Torremolinos
12. august kl. 22.30

Verdis opera Aida opføres i Auditórium Municipal Príncipe de Asturias. Entré kan købes ved indgangen eller på www.uniticket.es


Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.