Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Stort fald i antallet af tilhængere af kirken

Forud for den store katolske ungdomsbegivenhed i Madrid, World Youth Day, i næste uge har det statsejede analyseinstitut, CIS, foretaget en rundspørge, der viser, at antallet af spanierne, der kalder sig selv katolikker er faldet med hele 10 procentpoint siden 2001 – fra 82,1% til nu 71,7%. En ud af fire spaniere betragter sig selv om ikke-troende eller deciderede ateister.
Det er især de unge, der vælger kriken fra. Ni ud af ti over 65 år siger, at de er katolikker, mens kun ca. halvdelen af de 18 til 24-årige bekender sig den katolske tro.
Alligevel forventes hundredtusindvis af unge katolikker fra hele verden at foretage pilgrimsrejsen til Madrid i forbindelse med World Youth Day-fejringen, der kulminerer med Pavens besøg fra d. 18. til d. 21. august. Myndighederne i Madrid har i den forbindelse måttet afvise at give tilladelse til en demonstration på tre ruter gennem hovedstaden, hvor omkring 140 ateister, sekulære og kristne organisationer ville gå i protestmarch dagen før Pave Benedicts besøg. I flg. Madrids viceborgmester, Manuel Cabo, er demonstrationen lovligt anmeldt, men aflyses altså alligevel fra officielt hold, hvis et kompromis om en anden rute ikke opnåes. Det sker for at undgå sammenstød med de mange internationale, unge gæster, der netop besøger byen for at fejre det modsatte af demosntranternes budskab.


Babyturisme i Málaga

Det er ikke kun sol og strand, der trækker turister til Málaga. Det samme gør nemlig gode privatklinikker, korte ventelister, attraktive priser og en lovgivning, der ikke forbyder æg- og sæddonationer, som det er tilfældet i flere af Spaniens nabolande.
Hundredvis af udenlandske par rejser hver år til Málaga for at få drømmen om en baby opfyldt. Og der er især tale om italienske par, idet deres lands restriktive lovgivning forbyder æg- og sæddonationer. Således tegnede italienerne sig sidste år for ikke mindre en 400 ud af 500 ægtransplantationer fortaget på Clínicas Rincón i Málaga.
I flg. Elena Puente fra Clínica Fertia i Fuengirola betyder ventelisterne en hel del, når barnløse par vælger klinik. Det er ikke noget problem, at der skal krydses grænser, når det handler om at få sit største ønske opfyldt – og tiden bliver en stadig vigtigere faktor i takt med, at førstegangsfødende bliver ældre og ældre. I Spanien er gennemsnitsalderen for en førstegangsfødende helt oppe på 35, mens den i Italien er 39 år.
I Danmark er æg- og sæddonationer lovlige, men idet der ikke er tilstrækkeligt med donorer, søger et stigende antal danske par også hjælp i Málaga. I følge undersøgelser har hvert 6. europæiske par vanskeligheder med at få børn.


Lille men nok så betydelig fremgang

85 nye job på en måned lyder måske ikke af meget, men i en lille by som Fuengirola er der tale om en god nyhed. Tallet gælder for juli måned og er det højeste, siden kommunen etablerede den kommunale jobbank Bolsa de Empleo Municipal.
Byrådsmedlem Carmen Díaz, der er ansvarlig for arbejdsformidlingen i Fuengirola kommune, udtaler, at hun er yderst tilfreds med fremgangen. ”Til trods for de svære tider arbejder vi på arbejdsformidlingen hårdt for at skabe ny job og hjælpe de mange arbejdsløse indbyggere. Derfor er det yderst tilfredsstillende, at hele 85 personer i juli måned kom ud af arbejdsløsheden.”
Ud af de 85 nye job er 36% tilfaldet mænd, mens resten de kvindelige borgere i byen. Der er tale om stillinger inden for administration, hjemmepleje, restaurant og rengøring.
Carmen Díaz fortæller, at arbejdsformidlingen indtil videre har hjulpet 1.070 personer med at få et job. Udover jobbanken tilbyder kommunen kurser, hvor de arbejdsløse forberedes på jobsamtaler mm. samt formidling af jobs direkte med byens virksomheder.Ejendomspriserne faldt igen i juli måned

Priserne på fast ejendom faldt i sidste måned i gennemsnit med 6,4% sammenlignet med juli måned 2010, hvilket giver et samlet fald i priserne på det spanske ejendomsmarked på 22,3% siden udgangen af 2007. Syv måneder i træk er priserne faldet – det største fald var i juni med 6,6%. De lavere boligpriser er en realitet på hele markedet, dog mest markant langs middelhavskysterne, hvor de gennemsnitligt faldt med 9,5% i sidste måned, mens det for hovedstaden og de største spanske byers vedkommende lå på -7,5% sammenlignet med samme måned sidste år.
Efter juliopgørelsen ligger det totale ejendomsprisfald langs de spanske kyster på næsten 30%, siden boligboblen sprængte.


21 procent flere transplantationer i Andalusien

I årets første syv måneder har man på de offentlige andalusiske hospitaler foretaget 21 procent flere organtransplantationer end samme periode sidste år, skriver El Mundo.
Det er sket på trods af færre donationer som følge af trafikulykker. Faktisk stammer kun tre procent af de transplanterede organer fra trafikofre, mens de øvrige kommer fra mennesker, der er blevet erklæret hjernedøde.
I alt har hospitalerne i de syv måneder foretaget 420 transplantationer. 31 af dem er nyretransplantationer med organer fra mennesker, som har doneret den ene nyre.
Myndighederne tilskriver den store fremgang en endnu større bevidsthed blandt den andalusiske befolkning, der nu er de bedste i verden til at tillade donation, faktisk er antallet af villige donatorer det dobbelte af det europæiske gennemsnit.
Der er dog fortsat 878 patienter på ventelisterne, 631 af dem afventer en nyre.Festugen er afholdt hvert år siden 1876.

Aste Nagusia – Den store Uge i Baskerlandet

Kommer man vejen forbi Baskerlandet den tredje uge i august, har man muligheden for at deltage i noget helt specielt. Da afholdes nemlig Semana Grande (Den store Uge), eller på baskisk, Aste Nagusia, som den er blevet afholdt hvert år siden 1876.
Der vil være en lang række parader med store figurer, koncerter, og om aftenen er der fyrværkeri i de større byer, specielt i Bilbao. Og som altid i denne del af Spanien spiller maden en stor rolle, så tjek de mange små, lokale restauranter nøje.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa