Det danske magasin i Spanien
Dræberagurker fra Andalusien

– og et sundt tarmsystem

Jeg må indrømme, at jeg var ved at kløjs i det, da jeg, mens jeg spiste en agurkesauce, så det på Nyhederne. Pludselig  tonede et billede frem af det samme agurkemærke, jeg sad og spiste med stort velbehag, mens tv-værten fortalte, at disse agurker fra Andalusien var mistænkt for være årsag til en meget alvorlig tarminfektion i Tyskland.
Et øjeblik overvejede jeg, om jeg skulle lade frygten styre mig, og kaste resten bort. I stedet fortsatte så med at nyde maden med stort velbehag. Siden hørte jeg, at det kun var agurker, der var sendt til Tyskland fra Spanien, der var sygdomsfremkaldende, og at der var vidner på, at agurkerne havde været en tur på jorden, inden de nåede forretningerne. Siden kom der mistanke om også danske agurker og andre grønsager kunne være årsagen til tarmsygdommen. Det er heldigvis ikke mit ansvarsområde, men det får mig til at råbe vagt i gevær for, at vi hver især sørger for at have så sundt et tarmsystem som overhovedet muligt, så vi kan klare diverse udfordringer på fødevareområdet bedst muligt. Jeg må lige understrege, at får du ondt i maven eller diarre, er det selvfølgelig vigtigt du omgående søger læge.

Etiske spiseregler
Juli er den store rejsemåned, hvor der ofte spises fremmed kost med den stressfaktor, det er at holde ferie under fremmede himmelstrøg. Tænk på dit tarmsystem, sørg for at det er sundt og robust, inden du tager af sted, og sørg så for at tage almindelige praktiske forholdsregler. Husk at i forvejen svækkede personer, er den egentlige risikogruppe. Så hvis ikke du tilhører den, så glem alt, nyd ferien, velsign din mad og tak for den. Nægt frygten at tage plads i bagagen. Grunden, til at jeg gør så stort et nummer ud af at lade frygten nægtes plads i bagagen, er fordi, der ikke er noget så dårligt for forsvarssystemet som frygt. Det får alle fordøjelsessekreter til at arbejde på nedsat kraft, og det er fordøjelsessekreterne, der sørger for en ordentlig nedbrydning af maden. Desuden kender de fleste nok situationen, hvor man lige præcis tiltrækker det, man allermest frygter.
Hvis du hører til dem, der visualiserer, så visualiser positive sætninger som f.eks. ”Jeg holder mig sund og frisk, og mit tarmsystem har det bare supergodt og fungerer lige som det skal”. Derimod bør du ikke bruge sætninger med negationer som f.eks. “Jeg tiltrækker ikke sygdom eller sygdomsfremkaldende bakterier”. “Eller jeg vil ikke være syg”. Underbevidstheden forstår og hører ikke negationer og springer  ordet ”ikke” over – og så kan du godt høre, hvad du tiltrækker?
Læg sorger og bekymringer væk, mens du spiser. Spis afslappet i en god, fredelig og harmonisk stemning, ellers er dit indvendige kaos også med til at forgifte maden, idet misfornøjelse og indre uro medvirker til at udsende kaotiske vibrationer som slækker på forsvarssystemet og gør fordøjelsen ineffektiv.
Smitten, som forårsagede tarmsygdommen, er E colibakterie (Escherichia coli). Denne E colibakterie kommer normalt fra kød, så det er lidt foruroligende, at det nu pludselig viser sig at kunne stamme fra grønsager.

 

Kvinder og sygdommen
Det lader til, at sygdommen er hyppigst blandt kvinder, uden at man officielt har noget egentlig bud på, hvorfor det er således. Min teori er helt privat, og en af årsagerne kan være, at mange kvinder har taget nogle antibiotikakure uden at sørge få tarmsystemet stabiliseret bagefter, har spist p-piller i en periode, lider af blodsukkerproblemer,  menstruations- og PMS-problemer, er trætte, spiser pasta og sødt og masser af ost samt drikker masser af kaffe, arbejder som blæksprutte, passer arbejde, børn, dyrker masser af motion og er massivt stressede og har glemt glæden og spontaniteten. Oven i en, måske ikke erkendt svampelidelse, kommer så denne bakterie, og slår benene væk under hende. Føler du symptomerne, kan være dig, så brug ferien til at stabilisere dig, tage hånd om dig og pas godt på dig. Forkæl evt. dig selv med dejlig motion, der gør dig glad, allerhelst i frisk luft og opsøg evt. en dygtig zoneterapeut. Når vi med kærlig omsorg passer på os selv, har vi et godt fundament for et stærkt immunsystem – og således har vi også overskud til andre mennesker og dyr og måske endda til reflektere over vores kære planet.

Årsager
Desværre tror jeg, at én af grundene, til at vi så ofte hører om mad, der gør os syge, er at mange mennesker har så ondt i livet, at de dulmer sig væk fra verden med nervemedicin, antidepressive midler, alkohol, sukker, slik, kaffe og cigaretter, hvilket er decideret immunundertrykkende. Så har de dårlig samvittighed over afhængigheden og manglende handlekraft, er det den onde cirkel, der kører i ring. Brug evt. ferien til at få styr på dit liv og  din livsstil. Tag så én ting ad gangen, og ros dig selv for hvert fremskridt, der gøres.
Har vi et velfungerende og stærkt immunsystem, bliver vi ikke så let syge, eller kun lettere syge – selv ved aggressive angreb af mikroorganismer.

Til alle med et sart tarmsystem
Tag masser af B-vitaminer, der er med til at holde slimhinderne hele. Evt. ekstra Biotin, der specielt er meget gavnligt for tarmslimhinderne.
Til at hele og stabilisere slimhinderne kan spises A-vitaminer, evt. i form af betakaroten, så hjælper du også din sommerhud og kulør. Er du gravid, skal du ikke overdosere A-vitaminer. E-vitaminer og Zink er også helende for slimhinderne. Vær opmærksom på at E-vitaminer i høje doser i lang tid kan fremkalde menstruationsforstyrrelser og påvirke blodtrykket. Er tarmslimhinderne meget sarte, så begynd evt. en zinkkur med at tage flydende zink og gå bagefter over til zinktabletter.
Berberin er også bakteriedræbende og støtter både lever og nyrefunktion.
Tag gerne lidt ekstra D-vitaminer, de styrker generelt immunsystemet.
Spis godt med mælkesyrebakterier f.eks. Symbioflor, Probiotic fra Udos Choice, Vitabiosa m.fl. Kan bruges af alle aldersgrupper. Det siges, at vores tarmflora direkte spejler vores økologiske balance. Jeg møder rigtig mange i forretningen, der har kludder med tarmfloraen, så den er værd at holde sig for øje.
Sørg også for at få nogle essentielle gode fedtsyrer og gerne en rigtig god olivenolie.
Mærker du, at store bøffer, eller tung mad, ikke bekommer dig vel, lider du måske af for lidt mavesyre, og så er du rigtig modtagelig for uvenlige bakterier og svampe. Prøv mavesyretabletter med f.eks. papaya, bromelain og HCL m.m.
Det kan også være en god idé at styrke slimhinderne med Aloe Vera enten som juice eller i tabletform.

Kosten
Har du et sart tarmsystem, så pas lidt på med råkost, især hvis du er under fremmede himmelstrøg.
Det kan lette din tarms fordøjelsesfunktioner, hvis du evt. putter en skive citron i dit vand, spiser lidt kiwi, ananas, grape og papaya m.v.
I en periode kan det være godt at undvære mælk og ost, men der tåles som regel piskefløde og smør og det gør rigtig godt med en yoghurt, der indeholder mange mælkesyrebakterier.
Spis godt med fibre, gerne fuldkornsprodukter og tyg langsomt. Det favoriserer gavnlige tarmbakterier og binder giftstoffer.
Sørg for at drikke godt med rent vand, og drik gerne te med bukkehornsfrø. De smager forfærdeligt, men er enormt effektive mod alle former for infektioner.
Har du ferie og gerne vil drikke alkohol, så nyd en whisky, vodka, tør sherry, men hold dig fra rom og cola, og andre søde drikke – de giver rigtig gode vækstbetingelser for infektioner. Selvom jeg nu lyder kedelig og som en rigtig lyseslukker, er leveren det organ, der skal afgifte tarmsystemet for giftstoffer, så pas på den. Leverens kapacitet overskrides let, hvis den ikke behandles godt. Den lider virkelig under indtagelse af sukker, alkohol og medicin eller mangel på næringsstoffer. Der er rigtig mange medikamenter, der undertrykker immunsystemet bl.a. hash, antidepressive midler, antibiotika m.fl.
Det er udenfor denne måneds emne, men jeg må lige meddele, at hvis du skal på ferie i troperne, kan det være en god ide at drikke noget IpeRoxo te. Ipe Roxo hæmmer plasmodier, der fremkalder malaria. Ipe Roxo er inderbarken fra et sydamerikansk træ, der vokser i junglen i Brasilien og Argentina. Ipe Roxo kendes også som Lapacho og Pau d`Arco. Det er bedst at tage Ipe Roxo som te eller tinktur, fordi den lettest optages og transporteres ud til cellerne i opløst form. Da den ikke smager særlig godt, kan du evt. blande honning, sød stevia eller lignende i.
Hører du, som jeg, til i den ældre aldersgruppe, må du være opmærksom på, at behovet for visse næringsstoffer stiger i takt med, at vores organer ældes for at holde vores immunsystem intakt.

Tankemønstre og madforgiftning
Louise Hay skriver om årsagen til madforgiftning: At tillade andre at have kontrol. At føle sig forsvarsløs.
I stedet kan du lave et nyt tankemønster, der hedder: Jeg har styrke og magt og evne til at fordøje alt det, der kommer til mig.
Louise Hay foreslår at du gentager dette nye tankemønster for dig selv flere gange og lader som om, du allerede er i helbredsprocessen.

Feriens førstehjælp
Det er sommer, og et usædvanligt stort mylder af mennesker fortæller, at mange af os bevæger sig rundt mellem landegrænserne. Enten rejser vi ud eller får gæster eller en skøn blanding af begge dele. Livet bliver letsindigt, sundheden bliver sat på ”stand by”. Vi er parate til skønne eventyr. Det er herligt at slippe hverdagen og bare flippe ud, gå på opdagelse og nyde livet.

Imidlertid er ferie en stressfaktor, som det kan være svært for kroppen at håndtere. Derfor formaner jeg altid børn og børnebørn, hvad enten de skal arbejde hårdt for at tjene til studier eller til at nyde nattelivet på sommerferien. Husk altid den daglige vitaminpille af god kvalitet. Vælg et stærkt vitamin- og mineralprodukt i de tre højsommermåneder. F.eks. Omnimin, Spektro, Multivitamin, Maximum m. med ginseng m.fl. Suppler evt. med ekstra stærke B-vitaminer samt C-vitaminer, der kan forebygge infektioner, men ikke er særlig effektive, hvis du allerede har infektionen. Tag også gode fiskeolier f.eks. Omnikrill, Cardiomega, Epa-gla+ o.s.v.

Mavetarm systemet
Langt de fleste problemer under ferien opstår omkring fordøjelsen.

Transportsyge kan ofte forebygges med ingefær, der også findes i kapsler hvad enten rejsen foregår til lands, vands eller i luften. Ved du i god tid, at du skal rejse, kan det hjælpe med at tage B-vitaminer. Mange gange kan angsten provokere transportsygen, så det kan være en god idé at få arbejdet med det psykologiske.
Har du kvalme, fordi du har spist eller drukket for meget, kan en god ingefær-te gøre underværker, eller bare lidt citron i vand. Bananer og rå havregryn er gode fødeemner.

Forstoppelse – Hører du til dem, der får forstoppelse, så snart du er i fremmede omgivelser, så vær ekstra opmærksom på at drikke rigeligt med vand, 2 – 3 liter dagligt. Også her kan ingefær hjælpe, idet det fjerner følelsen af oppustethed. Drik gerne en urtete med pebermynte evt. blandet med anis og fennikel, eller Thea go’ te, der virker rimelig stærkt. Du kan også få frugt og fibre med tørret frugt til at tygge eller i tabletform. Spis  svesker samt anden fiberrig kost. Tag f.eks. tilskud af loppefrøskaller som Husk eller Lepicol. Undgå bananer, mælk og ost. Det er gavnligt med tilskud af B- og C vitaminer samt magnesium.

Diarre eller bare løs mave Spis godt med bananer, kartoffelmos lavet med vand, revne æbler, yoghurt natural, vand (gerne kogt), ristet brød. Mælkesyrebakterier f.eks. Symbioflor, i den akutte fase kan tages 16 kapsler i døgnet og ved bedring trappes ned til 2 – 4. Skal du rejse til fremmede lande, kan det være en god forebyggelse, at starte et par uger før afrejse med et par kapsler dagligt. Mens diareen står på, så undgå mælk og sukkerholdig mad.

Halsbrand Spis bananer, mælkeprodukter samt kartoffelmos. Frutin er en tyggetablet, der spises sammen med måltidet. Den lindrer halsbrand. Det samme gør Samarin, der er et velsmagende frugtsalt, der drikkes.

God ferie!

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.