Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Statsminister José Luis Zapatero fik 90 forslag godkendt.

Debat om nationen endelig afsluttet

Den tre dage lange debat i kongressen i forbindelse med statsminister José Luis Zapateros årlige tale omkring nationens tilstand sluttede endelig i går.
Debatterne var generelt præget af uenighed og udveksling af fy-ord mellem regeringen og oppositionspartierne, men på trods af alt det blev samtlige regeringens 90 forslag godkendt. Heriblandt et, som skal beskytte boligejere, der ikke kan betale deres boliglån. Indtil nu har det månedlige beløb, som banker ikke har kunnet beslaglægge, været på 641 euro (svarer til minimumslønnen), men det beløb har man nu vedtaget at lade stige til 961 euro. Har den uheldige låntager familie, der er økonomisk afhængig af ham eller hende, stiger beløbet med 30 procent.
PSOE fik støtte af de nationalistiske partier fra Baskerlandet, Catalonien og De Kanariske Øer. Det fik statsministeren til at udtale, at PSOE, der flere gange i løbet af debatten blev opfordret til at udskrive valg i utide, sagtens kan lede landet, på trods af at partiet er i mindretal.
Omkring dette spørgsmål gav også tidligere, socialistiske statsminister Felipe González sit besyv med fra sidelinien. Han har ifølge El País udtalt, at han ikke mener, at et valg nu ville gavne Spanien, selvom det ville være det bedste for partiet. Han har desuden opfordret indenrigsminister og vicestatsminister Alfredo Pérez Rubalcaba til at trække sig tilbage fra disse poster, eftersom han er PSOE’s spidskandidat til næste valg. Gónzalez mener ikke, at Rubalcaba med rette kan bibeholde sine poster, mens han samtidig skal lede valgkampagnen op til marts 2012.
”Jeg kan godt lide at lytte til folk,” svarede Rubalcaba, ”men i dette tilfælde skulle de spare sig selv besværet”. Men måske kan han også spare sig sit besvær; en meningsmåling udført efter debatten i kongressen viser, at PP’s Mariano Rajoy fører med fem procentpoint over den socialistiske kandidat.


Clinton vil bl.a. tale om missionerne i Afghanistan og Libyen.

Hillary Clinton på vej

USA’s udenrigsminister, Hillary Clinton, der i dag kommer til Spanien, har bedt om også at møde Mariano Rajoy.
Ellers var møder med kong Juan Carlos, statsminister José Luis Zapatero og udenrigsminister Trinidad Jiménez på programmet for Clintons to dage lange, officielle visit, men nu er så også PP-lederen inkluderet. Clintons forgænger, Condoleezza Rice, mødtes dog også med oppositionslederen under hendes besøg i 2007, hvilket i øvrigt var det sidste officielle besøg fra USA.
Den amerikanske udenrigsministers fly lander kl. 16.00 på flybasen Torrejón de Ardoz uden for Madrid. Hun flyver hertil efter møder i Ungarn og Litauen.

Dødsulykke i Mijas

En mand omkom i morges kl. 07.50, da hans bil af endnu ukendte årsager kørte af vejen, informerer Diario Sur.
Ulykken skete på motorvejen AP-7 ved Mijas, hvor han kørte af vejen på den højre side, altså i retning mod Málaga. Han skulle være omkommet på stedet.


Byrådsmedlemmer i Fuengirola får lønforhøjelser på op til 60 procent.

Fuengirolas byrådsmedlemmer skal have mere i løn

Fuengirolas borgmester, Esperanza Oña, har sammen med byrådet besluttet, at byrådsmedlemmerne skal have mere i løn, skriver Málaga Hoy. I visse tilfælde er der tale om lønforhøjelser på 60 procent.
Mens andre byråd efter lokalvalget i maj har valgt at sætte lønninger ned, og i tilfælde hvor byrådsmedlemmer har anden beskæftigelse, ligefrem at afskrive det, og PP’s provinsledelse har anbefalet sparsommelighed, går man i Fuengirola den modsatte vej.
Men ifølge Málaga Hoy forsvares lønforhøjelserne med, at lønningerne i Fuengirola var mellem de laveste i kommuner af tilsvarende størrelse, og at byrådsmedlemmerne fik lønningerne sat ned i juni sidste år, hvor der var tale om en nedskæring på mellem fem og syv procent. Da tjente otte af byrådsmedlemmerne 42.470 euro om året, de øvrige fik 27.013 euro. 18 byrådsmedlemmer skal nu have en lønstigning på mellem 22 og 60 procent. Lønningerne fastfryses herefter for de næste fire år.
Det undrer avisen, at oppositionspartiet PSOE ikke har kritiseret beslutningen.
Borgmesteren forsikrer, at hun selv og to andre medlemmer af rådet stadig ikke vil modtage betaling for deres arbejde i kommunen.


Prisen er steget med 12,2 procent siden januar.

Prisen på gas stiger i dag

Prisen for en gasflaske på 12,5 kilo stiger i dag til 14,8 euro, hvilket er en stigning på 5,7 procent. Dermed er prisen siden januar steget med 12,2 procent. Også naturgas er blevet dyrere, her er stigningen på 2,37 euro om måneden for en gennemsnitsforbruger, mens den i sagens natur er noget højere for de husstande, hvor denne gasform ikke kun anvendes i køkkenet, men også til opvarmning.

Hovsa, ubetalte regninger for yderligere fire millioner

Det nye, konservative byråd i Mijas har netop fundet ubetalte regninger på yderligere fire millioner euro.
Dermed er kommunens samlede gæld til 1.100 leverandører på i alt 33 millioner euro. ”Situationen, som vi har arvet, er værre, end vi havde troet,” siger byrådsmedlem med ansvar for økonomien, Mario Bravo, til La Opinión de Málaga.
Kommunen har iværksat en afbetalingsordning, hvormed de mindre firmaer, som er afhængige af pengene fra kommunen, kan blive betalt før udgangen af måneden, men for hver gang Bravo finder flere ubetalte regninger, bliver det sværere og sværere at overholde det løfte.


For 65 millioner år siden regerede krokodillerne i Nordspaniens sumpe.

Fossil af krokodille fundet i Pyrenæerne

Et fossil af et krokodillehoved er fundet i en palæontologisk udgravning i Pyrenæerne, nærmere betegnet i Arén (Huesca) i Aragonien, som ligger 700 meter over havets overflade.
Fossilet menes at være 65 millioner år gammelt. Men hvor der i dag er høje bjerge, var der dengang sumpe, hvor krokodillerne trivedes, mens dinosaurerne regerede i de tørre og højere liggende områder.
Det er det hidtil ældste krokodillefossil, man har fundet i Europa. Indtil nu havde forskere været af den overbevisning, at det europæiske kontinent for disse mange millioner år siden bestod af en række små, isolerede øer, men dette fund peger på, at de slet ikke var så isolerede.
Krokodillen lignede meget dem, man ser i dag, men den målte kun mellem en og 1,5 meter, så den har fået sit eget navn, nemlig det poetiske Arenysuchus gascabadiolorum.

Guitarfestival i Córdoba

Festival de la Guitarra de Córdoba afholdes fra den 5. til 16. juli. Her kan man opleve koncerter med Russian Red, ZZ Top og Vicente Amigo samt en lang række andre spanske og internationale artister og bands. Også Joaquín Cortés er på programmet her. Se mere på www.guitarracordoba.com.

¿Qué pasa? – denne weekend

Benalmádena
Tivoli World
Tivoliet i Arroyo de la Miel er åbent hver dag kl. 17.00 – 01.00.

Frigiliana
Indtil 9. september
En kollektiv sommerudstilling kan ses i Galería Krabbe. Se mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola
1. juli kl. 22.30

Koncert med Raphael på borgen, Castillo Sohail. Entré fra 52,50 euro på www.malagaentradas.com.

Málaga
Indtil 2. oktober

Cherchez la Femme er titlen på en udstilling af graveringer af Picasso, der kan ses i museet Fundación Picasso på Plaza de la Merced. Mere info på
www.fundacionpicasso.es.
Musikfestival Terral 2011 på Teatro Cervantes
Årets musikfestival i provinshovedstaden byder på følgende koncerter:
1. juli: Luar Na Lubre
2. juli: Luz Casal
4. juli: Aba Taano
6. juli: Mónica Naranjo
For yderligere info tjek www.teatrocervantes.com.

Marbella
Indtil 7. august

Værker af Joan Miró (Serie Mallorca) udstilles i Museo del Grabado Español Contemporáneo i den gamle bydel.

Sotogrande
Hver weekend

Er der poloturneringer på Santa María Polo Club. Flere detaljer fås på www.santamariapoloclub.com.


Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa