Det danske magasin i Spanien

Middel til forebyggelse og behandling af prostatacancer – stoffet mænd har brug for.

Hvad er lycopen?
Lycopen er det røde pigment, som giver den modne tomat dens klare, røde farve. Det findes i langt mindre mængder i andre frugter og grøntsager. Kemisk set er lycopen et carotenoid med en unik struktur, bestående af en lang kæde konjugerende dobbeltbindinger, længere end for noget andet carotenoid. Denne form er ansvarlig for lycopens evne til at gøre frie radikaler inaktive.

Hvorfor er lycopen vigtig i kosten?
Forskerne mener, at et stærkt oxidativt pres spiller en vigtig rolle for opståen af arteriosklerose, cancer, grå stær, artritis og andre degenerative sygdomme. Miljøgifte som rygning, tilsætningsstoffer i maden eller stråling øger det oxidative stress i en sådan grad, at kroppens forsvarssystem ikke kan hamle op med det. De naturlige mekanismer, som beskytter os mod frie radikaler, svækkes med alderen. Derfor har ældre mennesker, rygere og folk, der er udsatte for miljøgifte, lettere ved at blive angrebet af degenerative sygdomme.
På grund af sin unikke kemiske struktur eliminerer lycopen effektivt de frie radikaler. Nyere forskningsresultater peger på, at lycopen spiller en vigtig rolle for de naturlige mekanismer, der beskytter organismen mod de frie radikalers skadelige virkninger og dermed mod udviklingen af degenerative sygdomme.

Hvor får vi lycopen fra?
Tomater; tomatprodukt, tomatekstrakt er hovedkilden til lycopen i vores føde. Andre frugter og grøntsager bidrager med mindre mængder. Kun vandmelon, rød grapefrugt, blodappelsiner, guava og papaja indeholder signifikante mængder.
Forskerne har endnu ikke fastlagt en anbefalet daglig tilførsel af lycopen, men man har talt om fra 5 til 10 mg pr. dag. I flere undersøgelser har man givet frivillige forsøgspersoner langt højere mængder, uden at der er registreret negative bivirkninger.
Lycopen optages nemt i organismen og er naturligt til stede i menneskers plasma og væv i høje koncentrationer. Der kendes over 600 carotenoider i naturen, hvoraf kun nogle få findes som en naturlig bestanddel i vores krop. Det vigtigste er lycopen, fulgt af betacaroten. Koncentrationen er særlig høj i mandens testikler, i binyrerne og i leveren.

Lycopen og prostatacancer
Forskning viser klart, at lycopen reducerer kolesterolspejlet og dermed risikoen for hjerteanfald. Men de senere års stigende interesse for lycopen skyldes først og fremmest, at stoffet beskytter mod prostatacancer.
Omer Kucuk, M.D., professor i medicin og onkologi, undersøgte sammen med sine kolleger ved Karmanos Cancer Institute i Detroit, USA, virkningen af lycopen på patienter med prostatacancer. Undersøgelsen viste, at de patienter, som fik lycopen-tilskud, havde mindre svulster, som havde bedre chancer for at forblive begrænset til prostata. Niveauet for serum PSA (prostata specifikt antigen, en almindelig markør til opdagelse af prostatacancer) sænkedes hos de patienter, der indtog tilskuddet. Desuden viste svulsterne hos lycopen-patienterne tegn på at aftage og være mindre ondartede.
”Så vidt vi ved, er dette den første rapport fra en randomiseret, prospektiv klinisk undersøgelse, som påviser effektiviteten af lycopen-tilskud. Tidligere har man haft epidemiologiske undersøgelser, der fastslog en forbindelse mellem indtagelse af tomatprodukter og nedsat risiko for prostatacancer. Yderligere viser vores resultater, at lycopen som tomateskstrakt ikke blot kan hjælpe med at forebygge mod prostatacancer, men også kan spille en rolle i behandlingen af sygdommen”, udtaler Dr. Kucuk.

Hvem kan have gavn af lycopen?

– Mænd over de 50 til forebyggelse og behandling af prostatacancer
– Alle der har brug for at nedbringe deres kolesteroltal
– Personer med hjerte-kredsløbsproblemer
– Lys/rødhårede med særligt behov for at beskytte sig mod solens UV-stråler
– Rygere på grund af det øgede angreb fra frie radikaler

Lycopen med 5 mg, 10 mg og 15 mg kan købes hos Vitamina i Centro Idea.

Af Norrbom

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.