Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Chi-yoga, Tai-chi, chi-ball og qi gong – bag disse eksotiske navne skjuler sig træningsformer fra Østen med chi (livskraft) som kerne. Disse går alle ind og påvirker din chi i kroppen. Chi er den livskraft, der strømmer i os og giver os styrke og inspiration til at leve. Ifølge Østens filosofi forener chi krop, sjæl og ånd. Mennesker, der fx dyrker yoga eller tai-chi, lærer at finde denne kraft i deres indre og rette den mod en bestemt kropsdel, som trænger til særlig opmærksomhed. På den måde kan de udnytte den energi, der er i livskraften.

CHI
Det hele handler nemlig om energi. I Kina kalder de den ”chi”, i Japan ”ki” og i Indien ”prana”. Det betyder livskraft eller energi, som ifølge Østens filosofi strømmer igennem alt: din krop, sjæl og ånd og alt i universet. Livsenergien strømmer bl.a. rundt i kroppen via såkaldte energikanaler, også kaldet meridianer, der ligger som et net i kroppen fra isse til tå. Hvis du ikke passer godt nok på din krop fx sover for lidt, dyrker for lidt motion eller spiser for meget junk food, så vil der opstå blokeringer i meridianerne, og dette skaber sygdom og ubalancer.

Lindrer stress og angst
Langs meridianerne ligger flere hundrede akupunkturpunkter, som du stimulerer, når du dyrker fx yoga eller tai-chi. Det påvirker nervesystemet, som udløser kemiske reaktioner i muskler og hjerne, samtidig med at de meditative teknikker fra disse træningsformer, får hjernen til at udskille stoffer, som påvirker kroppens hormonniveau. Det er med til at bringe kroppen tilbage i balance. Kineserne har i over 5000 år ment, at chi spiller en vigtig rolle for dit velbefindende, da du ved at skabe balance og flow af chi gennem meridianerne kan reducere stress, styrke dit immunsystem, nedsætte for højt blodtryk, lindre angst og hjælpe mod søvnbesvær, allergi og smerter. Derfor vinder træningsformer som yoga, tai-chi, qi gong mere og mere frem i her Vesten. Østens træningsfilosofi giver os ro og energi i en ofte hektisk og presset hverdag. Træningsformer der giver sved på panden, er ikke længer nok – vi søger en indre balance og harmoni, der skaber forbindelse mellem krop og sjæl.

De syv chakraer
I Østen er det meget gammel lærdom, at mennesket lever på syv niveauer. De findes også i kroppen, hvor de kaldes chakraer. De syv chakraer begynder med rodchakraet ved rygsøjlens bund og ender med kronechakraet på toppen af hovedet. Chakraerne er ifølge Østens filosofi center for den konstante strøm af livsenergi, der flyder mellem krop, sjæl og ånd. Livsenergien strømmer rundt i hvert enkelt chakra, og samtidig rundt i et fantastisk sammenspil mellem alle syv chakraer, som igen er helt tæt forbundet med dine meridianer.

Livstræthed, depressioner, muskelspændinger og følelsen af at være drænet for energi og overskud får os til at vende blikket indad i søgen efter støtte og styrke, og dette finder du i disse træningsformer der er sprængfyldt med chi.
Åndedræt og kropsholdning er afgørende for, at energien kan strømme frit igennem os. Prøv fx at tanke din krop op med ny energi ved at ligge på ryggen med den ene hånd på maven, den anden under hovedet. Ånd dybt ind gennem næsen, mærk luften fylde maven og brystkasse. Ånd langsomt ud gennem munden. Forestil dig, at alle spændinger og negative tanker og følelser forlader kroppen med udåndingsluften. Fortsæt gerne i 5 min. eller længere. Eller få vejret og mærk chi strømme i hele kroppen ved at stå på gulvet i bare tæer med let afstand mellem fødderne. Ånd dybt ind gennem næsen, før samtidig armene i vejret, og kig op. Forestil dig, at ilten strømmer ud til hver eneste celle i din krop. Ånd langsomt ud igen, mens du lader armene og overkroppen hænge afslappet. Gentag mindst tre gange.

En anden måde at blive ladet op med masse af sprængfyldt chi, og mærke fornyet livsenergi er at deltage på et af mine strand chi-yogahold her i juli måned. Du vil få vækket din livsenergi, det giver styrke, udholdenhed og smidighed i hele kroppen samtidig med at chi-yogaen virker beroligende og afbalancerende. Jeg har hold mandag (engelsk) og torsdag (dansk) på stranden bag Sohail borgen kl. 10.00-11.30. Det koster 7 euro pr. gang, og du behøver ingen tilmelding, du møder bare op, hvis du har lyst.

Af fysioterapeut og akupunktør Betiina Larsen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa