Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Jeg forlader Museo del Vino i Mijas med et smil på læben, og i særdeles godt humør. Ikke alene på grund af vinens påvirkning, men også fordi jeg netop har mødt en passion og entusiasme, der rummer hele den spanske tilgang til livet.

I en lille gyde i Mijas sladrer et aflangt flag uden på huset om, at der bag den tunge trædør gemmer sig et vinmuseum. Rent faktisk er der mere tale om et såkaldt Vinoteca, en vinbar, hvor der er mulighed for prøvesmagning og ikke mindst mulighed for at smage den rette vin til den rette mad.

Med smagsløgene på opdagelse
Mere end 2000 vine cirkulerer hvert år forbi de øvede næser og smagsløg hos ejeren af museet, Julian Sanjuán, og hans medhjælper, Francisco Rios, så de udstillede vine på museets hylder står ikke stille længe ad gangen. Det får de heller ikke lov til, mens jeg er på besøg. Der bliver svinget rundt med gamle og unge vine og fælles for dem alle er, at de beskrives af Julian som kvinder i forskellige stadier af deres liv. For eksempel lyder beskrivelsen af en hvidvin fra 1994 sådan her: ”En gammel vin er som en ældre dame. Den har modnet længe og behøver derfor ikke mere tid til at blive bedre. Den mister kraften, hvis den får lov til at stå for længe og få ilt. Så dør den,” forklarer Julian Sanjúan, mens han, med et på samme tid fast og respektfuldt greb, viser flasken frem. Samtidig bliver det igen lagt fast, at det gælder om at finde den rette vin til den rette mad og ens personlige smag. Selvom det kunne være meget rart med et klart bud på, hvilken der er verdens bedste vin, så er det åbenbart ikke sådan lige til at svare på. Der er mange ting at tage højde for, og det er netop derfor, at jobbet som sommelier, eller på dansk vintjener, er mere end en smagskonkurrence. Der skal sjæl og passion til at finde ind til sin egen smag og finde styrkerne i hver enkelt vin. Det lyder måske af lidt for meget eventyr og lidt for lidt konkret viden, men når Julian og Francisco med store armbevægelser og en gnist i øjet forklarer vinens smag med ord som ’eksplosion’ eller noget, der kan ’massere ganen,’ tvivler jeg ikke på, at de ved, hvad det hele handler om; det er passionen og indlevelsen i smagen og den fulde oplevelse ved at smage en vin. Jeg tager en tår, og tænker lidt over, om jeg selv kan føle en smagseksplosion. Det bliver kun til en kulinarisk knaldperle, men jeg synes, jeg har forstået ideen.

 


Vin og cigarer – en livsnyders paradis

Hos Museo del Vino får man hele pakken af smagsoplevelser, for som Julian fortæller: ”Vinen er den gode sovs.” Der skal god mad til en god vin. Og så skal der desuden også en god cigar efter begge dele. Det hele kan prøvesmages på museet, og både vin, mad og cigarer er af bedste kvalitet. Det er livsnyderens paradis, men man skal også gøre plads i kalenderen til at nyde alle herlighederne, for man får ikke lov til at forlade selskabet, før man har fået den fulde historie bag hver enkelt vin, og fået forklaret, hvad der adskiller den ene vin fra den anden.
Jeg forsøger at holde trit med talestrømmen og står og stirrer intenst ned i glasset, mens jeg bilder mig selv ind, at jeg kan se, om vinen har ’gardiner’ eller ej.


Kaffe og cigaretter

Museo del Vino repræsenterer det spanske modstykke til den amerikanske tradition med kaffe og cigaretter, som med stor succes er blevet adopteret i Danmark. I den lille gade i Mijas er det vin og cigarer, der nydes på terrassen, og der er skruet ekstra op for charmen og eksklusiviteten. Der er fokus på smag og nydelse frem for den umage kombination af afslapning og ekstra energi, der kommer ud af at blande kaffe og cigaretter. En energi, der i den spanske kultur i stedet kommer fra fordybelsen og passionen. Og af en mindre stresset hverdag.

Jeg er selv blevet betaget af interessen for vinen og den gode mad. Cigarerne er jeg ikke nået til endnu, men det kan være, det kommer senere. Det er i hvert fald tiltalende at begynde at gå op i, hvordan vinen smager, og hvad den skal drikkes sammen med. Og det er bestemt tiltalende at udskifte kaffen med vin. Men jeg har på fornemmelsen, at der med passion og nydelse følger respekt og fordybelse, og det er jeg ikke helt så sikker på, jeg er klar til at bruge tid på endnu. Der går nok lidt, før jeg finder min egen vinsmag og kan tillade mig at belære andre om, hvad der er en god vin. Så indtil videre må du selv gøre dig dine erfaringer, og Museo del Vino er et fortræffeligt sted at begynde.

Museo de Vino Mijas
C/ San Sebastián 14
Mijas Pueblo
Tel. 952 48 63 67
www.museovinomalaga.org

Af Jeppe Schjødt

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa