Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

ETA lover en ende på pengeafpresning

ETA har på skrift givet tilsagn om, at organisationen ikke længere vil gøre brug af pengeafpresning mod erhvervsdrivende i Baskerlandet og Navarra. Forbundene for erhvervsdrivende i henholdsvis Navarra (CEN) og Baskerlandet (Confebask) har begge modtaget en skriftlig meddelelse fra ETA, hvori organisationen garanterer en ende på den mangeårige pengeafpresning af erhvervsdrivende i de to regioner.

Med trusler om mord og tortur samt repressalier mod virksomheder er erhvervsdrivende i Baskerlandet og Navarra blevet truet til at betale betydelige summer til ETA. Metoden har stået på siden 1978 og har været terrororganisations største indtægtskilde lige siden. Ifølge en undersøgelse foretaget af Mikel Buesa, lektor i økonomi ved universitet i Madrid, har ETA i perioden 1978 til 2008 inddrevet et beløb på 115 millioner euro ved pengeafpresning og det er dermed, ifølge hans undersøgelse, den største finansieringskilde ETA har haft gennem de sidste 40 år. Mikel har desuden kunnet klarlægge, at ETAs pengeafpresningsmetoder har ændret sig betydeligt i løbet af de sidste fire årtier. I 1970’erne var det kun store banker og virksomheder, der var ofre for pengeafpresningen men med efterretningsvæsnets succes med optrævling af flere sager, ændrede ETA taktik, og siden 1980’erne har alle med ”penge” i Baskerlandet og Navarra været mulige ofre for ETA.

José Antonio Sarría fra CEN udtaler til Málagahoy.es, at ETAs meddelelse er blevet grundigt studeret, og at han på den baggrund er sikker på, at budskabet er sandt. Ifølge ETA er der tale om endnu et skridt i processen mod et demokratisk ETA. Andre kilder mener dog, at både våbenhvilen, der trådte i kraft i januar i år og nu et komplet stop for pengeafpresning, er en del af ETAs forsøg på at kunne opstille kandidater til det kommende kommunalvalg den 22. maj. Flere politiske kandidater fra det baskiske parti Bildu menes at have tilknytning til ETA, og PSOE har nu indgivet flere af valglisterne til Rigsadvokaten for at få dem annulleret. Partido Popular (PP) har siden Bildus stiftelse søgt at få partiet forbudt, og kilder fra PP mener, at PSOE med under en måned til kommunalvalgene handler alt for sent. Frygten er baseret på tidligere erfaring med det nu forbudte baskiske parti Batasuna, hvor regeringen op til de sidste kommunalvalg ikke tids nok ansøgte om en suspendering af valglister, hvor kandidater fra Batasuna stillede op, hvilket betød, at flere af deres kandidater blev valgt ind.

Men her slutter ETA-polemikken ikke. Gnisterne springer mellem PSOE og PP i sagen om Antonio Troitiño, et ETA-medlem der blev frigivet i april efter af have afsonet 24 år af en straf lydende på 2.746 år for 22 begåede mord. Antonio Troitiño skulle have afsonet den maksimale straf på 30 år, men højesteret mente, at de seks år, ETA-medlemmet havde siddet fængslet, mens sagen blev behandlet af domstolen, skulle medregnes i de 30 år. Der var dog tale om en fejl, og Antonio Troitino skal derfor afsone de resterende seks år. Problemet er, at Antonio er gået under jorden, og selvom han er eftersøgt via Interpol, er der ingen spor af ham. PP beskylder PSOE for ikke at have gjort nok i sagen og udtaler, at PSOE er gået med til frigivelsen af Antonio som et led i regeringens forhandlinger med ETA. PSOEs kommentar hertil er, at beslutningen er taget af højesteretten, og at regeringen intet har haft med sagen at gøre.


Global opvarmning giver mere alkohol i vinen

På Tredjeverdens kongressen om klimaforandringer og vin, afholdt i Marbella i april, kom det frem, at der skal tænkes i andre vinsorter, hvis Spanien og Frankrig skal beholde deres status som store vinproducerende lande. For det første vil de nuværende sorter få en højere alkoholprocent og lavere syreindhold. Mange steder er alkoholprocenten allerede steget fra 10 til 11 og fra 14 til 14,5 procent. Det kan føre til, at visse rødvine mister deres farve, mens andre mister smagen. Mange hvidvine vil samtidig miste deres kvaliteter, og der vil derfor blive produceret flere rødvine end hvidvine.

Forskning har vist, at lokale druer er bedre til at modstå klimaændringerne, end importerede druer. Det kan betyde, at de lokale druer som garnacha, moristel, parraleta og alcañon bliver genindført i stedet for de nuværende druer fra Frankrig, chardonnay og carbernet sauvignon, siger Ernesto Franco Aladrén fra det spanske fødevareinstitut.


Contador får svar før Tour de France

I et svar fra den internationale sportsdomstol, CAS, fremgår det, at de vil komme med en afgørelse i 11s dopingsag i starten af juli. Det åbner op for Contadors muligheder for at deltage i årets Tour de France, hvilket ellers var truet af, at den internationale cykelunion, UCI, ankede den spanske cykelunions frifindelse af tourvinderen i februar.


Fagforeningsboss forudser, at arbejdsløsheden når op over 21 %

CCOO’s formand havde forventet, at Spaniens ledighed ville stige til over 21% i årets første kvartal, hvormed antallet af arbejdsløse ville nærme sig de kritiske fem millioner.

I Punto Radio meddelte generalsekretær fagforeningen, (CCOO), Ignacio Fernández Toxo, forleden dag, at tallene fra en undersøgelse om arbejdsløshed i Spanien ikke ser for lovende ud. Toxo forklarer blandt andet, at de arbejdsmarkedsreformer, som blev indført sidste år, ikke har tjent det forventede formål. “Når økonomien stadig ligger i dvale, som vi oplever det i Spanien, er det ingen overraskelse, at arbejdspladserne fortsat forsvinder”, udtaler generalsekretæren.

Arbejdsløsheden lå ved udgangen af sidste år på 20,33 %, viser en undersøgelse (EPA) udarbejdet af Det Nationale Statistiske Institut (INE). Ud af de 27 medlemslande ser situationen nu værst ud for Spanien.

Økonomiminister, Elena Salgado, udtalte i går til avisen, Málaga Hoy, at antallet af arbejdsløse ligger på 4.696.600 og dermed ikke er nået de frem millioner. Dog understreger Salgado, at regeringen nu må lægge alle kræfter i at reducere tallet.


Ny hastighedsbegrænsning giver penge i kassen

Regeringens beslutning om at sænke hastigheden på de spanske motorveje fra 120 til 110 km/t havde allerede i marts måned reduceret benzinforbruget med 7,9%. I flg. industriminister Miguel Sebastián har det betydet en besparelse på hele 94,2 mio. euros på brændstofkontoen. Yderligere har bøder, udstedt til fartsyndere, spækket godt i kassen.


Spanske børnefamilier får glæde af dansk opfindelse

SOLUTIONS Infantiles European i Málaga fremlagde i går, den 28. april, i La Laguna de Fuente de Piedra et nyt program til børn. Programmet består af en bred vifte af dansk-designede modeller af biler, motorcykler og go-carts, som hele familien kan nyde, imens de mindste kan lege.

Ved gårsdagens arrangement deltog blandt andre repræsentanter for La Corporación Muncipal samt lokale erhvervsfolk, som har interesse i dette nye og spændende projekt. Ifølge den spanske initiativtager har projektet haft succes i andre europæiske lande, og set fra en pædagogisk og psykologisk vinkel spiller legeredskaberne en vigtig rolle. I parken var der ligeledes en udstilling med børnene som hovedpersoner, hvor deltagerne effektivt kunne se, hvor meget sjov og ballade, det unge publikum havde med køretøjerne.

Fra Det danske Konsulat på Costa del Sol deltog Susanne Leth, som fortæller, at de spændende køretøjer rent faktisk er en dansk idé. En dansk ingeniør og ekspert i togbaner designede i 1955 en vogn af blandt andet træ, som skulle være solid til leg og som skulle kunne bære op til 200 kg. Leth udtaler, at hun med stor fornøjelse selv kørte en sådan vogn som barn og hun er ikke det mindste i tvivl om, at legeredskaberne vil blive et ligeså stort hit i Spanien, som de i årevis har været i Danmark og andre europæiske lande. Arrangementet var i det hele taget en succes takket være deltagernes store modtagelse og støtte af præsentationen af projektet.
Parken, Parque Natural, ligger ca. 70 km. fra Málaga centrum mod La Laguna i den lille landsby, Fuente de Piedra.


¿Que pasa? i denne lange weekend


Helligdage

2. maj: 1. Majdag falder en søndag, og helligdagen flyttes til mandag.
3. maj: Lokal helligdag i Alhaurín el Grande og Coín.


Málaga

1. maj
La Liga-fodbold på La Rosaleda stadion, Málaga CF – Hercules.
Tidspunkt: Se dagspressen eller kontakt La Peña de Dinamarca tlf. 617 700 424.

1. maj kl. 19.00
Koncert med Ismael Serrano på Teatro Cervantes.


Mijas

1. maj
Sardinens Dag med grillede sardiner til alle afholdes i La Cala de Mijas.


Nerja

30. april kl. 21.00
Hamborgs filharmoniske orkester spiller Vivaldis De Fire Årstider i Kulturhuset. Entré 20 euro.

 

Læs flere nyheder her…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa