Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Grund til optimisme på det spanske boligmarked

Det vil tage tid at stabilisere markedet for fast ejendom i det sydlige Spanien, men der er lys for enden af tunnelen. Nationale såvel som internationale købere har vist interesse i hovedsageligt Marbella – køberne er tiltrukket af prisfald på op til 30%.
Ifølge rapporter over de seneste salg af fast ejendom, offentliggjort af udviklingsministeriet, fandt der 6.457 handler sted i sidste kvartal af 2010 i Málaga, hvoraf 14% var udenlandske købere. Dette afslører en stigning på 31% sammenlignet med foregående kvartal. Eksperter i boligsektoren mener, at der er grund til optimisme. Ángel Yagüe, koordinator for det andalusiske Institut for finansielle Undersøgelser, udtaler til avisen Diario Sur, at det nuværende prisniveau på ejendomsmarkedet især er attraktivt for købere i lande, som er på vej ud af økonomisk recession og derfor er i den tro, at det nu er gode tider til at investere på boligmarkedet.
José Prado, som er formand for bygge- og udviklingssammenslutningen, understreger, at byens nye PGOU udviklingsplan, som har gjort det muligt for legalisering af tusindvis af tidligere ulovlige ejendomme, ligeledes har bidraget til, at efterspørgslen er ved at stige igen.


Faldende salg får tobakspriser til at stige

Hvis det faldende tobakssalg fortsætter, står staten til at tjene 14,8% færre skatter i år. Det siger tobaksproducenten Altadis. Det svarer til 1,13 milliarder euros. Tobakssalget er faldet med 26,5% de første tre måneder af 2011, og da 78,9% af tobakspriserne er skatter, går det hårdt ud over statskassen. Som modsvar stiger priserne på tobak, men den stigende pris har haft den modsatte virkning, da færre køber cigaretterne.
Den faldende skatteindtægt kan få konsekvenser for det offentlige Spanien, da hullet skal lukkes med penge fra andre områder.


Politisk polemik til morgenmad

Under et interview på TVE var María Dolores de Cospedals kritik af TV-stationen tæt på at ligne en ”Bertel”.
TVE’s sidetunge linje, når det gælder politisk debat mellem PP og PSOE på kanalen, er almindelig kendt, men det er alligevel sjældent, at det kommer til konfrontation på direkte tv. Forleden dag var morgenkaffen imidlertid tæt på at koge over for María Dolores de Cospedal, generalsekretær for PP, da hun deltog i et interview TVE. Den garvede politiker følte sig provokeret af studieværten til bl.a. at udtale, at TV-stationen var blottet for politisk objektivitet. Studieværten, Ana Pastor, kæmpede for at få et ord indført og forsvare TVE’s redaktionelle linje – dog uden det store held.


Eksport-boom

Man siger, at når en dør lukkes, åbner der sig en ny. Og det er heldigvis også tilfældet i Málaga, hvor krisen har lukket masser af døre de seneste år. Imidlertid har international handel åbnet mange nye, og således steg provinsens eksport med hele 26% i 2010, i flg. Eksportrådet (ICEX). Eksporten nåede op på godt 1, 3 mia. euros.
Normalt overstiger provinsens import langt eksporten – i 2007 importeredes der næsten dobbelt så meget, som der eksporteredes, men nu er vi tæt på at balancere med kun 11% mindre eksport end import. Den største stigning er sket indenfor forbrugsvarer (68% stigning/288,2 mio. euros), men for hovedparten af eksporten står stadig råvarer og industriprodukter.
67,6% eksporteredes til resten af Europa, med Italien som aftager nr. 1 (olivenolie), og derefter kommer Frankrig og Portugal.


Mourinho skyder skylden på dommerne

Real Madrids træner José Mourinho beskylder dommerne for at holde med Barcelona efter gårdsdagens nederlag, hvor Real Madrid tabte med 2-0, efter Pepe blev udvist. Mourinho fik samtidig det røde kort for en spydig kommentar til linjedommer Wolfgang Stark, og han måtte derfor se resten af kampen fra tribunen. Efterfølgende beskylder Mourinho dommerne for at holde med Barcelona.
Mourinho kalder det for en ’umulig mission’ at vinde returopgøret om en uge i Barcelona og derved gå videre til finalen i Champions League.


Mangelfuld engelskundervisning

Turisme er, som bekendt, den vigtigste indtægtskilde i Málaga provinsen, hvorfor stærke engelskkundskaber er et must. Men selvom vi skriver 2011, har den offentlige sprogskole (la Escuela Oficial de Idiomas, EOI) endnu ikke mulighed for at tilbyde eleverne at lære engelsk på et maximalt niveau. Kun universiteter og privatskoler kan i dag tilbyde avanceret engelskundervisning.
Inden for EU har man etableret to nye niveauer, C1 og C2, som definerer den studerende som kompetent og kyndig engelsktalende. Problemet er, at kurserne endnu ikke findes i det andalusiske sprogundervisningssystem, og at eleverne selv skal betale for at opnå et såkaldt C-niveau i engelsk.
Modestina Romero, som er leder af EOI i Málaga, udtaler til Málaga Hoy, at skolen har sendt adskillige anmodninger til regeringen, men at de stadig ikke kan levere undervisning i niveau C. Romero påpeger, at det er de studerende, som er de store tabere, men at det i sidste ende også bliver Costa del Sol som turistdestination, det går ud over.Årets “walkathon” blev præsenteret på en pressekonference i Marbella tidligere på ugen.

International “walkathon” i Marbella

Så er det med at komme ud at lufte stængerne – nu skal der nemlig trænes til den smukkeste vandretur på kysten. Fra den 9. til den 12. oktober kan interesserede i alle aldre deltage i Marbella 4 Days Walking Event, et såkaldt ”walkathon”. Deltagerne vil gå 20 km om dagen i områdets skønne natur og langs strandene på et tidspunkt af året, hvor temperaturen er perfekt til vandreture. Ruterne er lagt, så man kommer til at opleve uventede dele af Marbella. Organisationen bag eventen håber, at det, som skal blive en årligt tilbagevendende begivenhed, vil blive større år for år. Der er allerede tilmeldinger fra Holland, Spanien, Israel, Storbritannien og Schweiz til dette års walkathon.
Begivenheden har sin oprindelse i Holland, hvor 47.000 friske sjæle hvert år samles for at tage del i den både hyggelige og sporty event. I år er det første gang, Marbella byder på et lignende arrangement – og du er inviteret til at deltage!
Læs mere om ”the walkathon” på www.marbella4dayswalking.com.


Læs flere nyheder…

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa