Det danske magasin i Spanien
Hvornår skal jeg begynde at børste tænderne på mit barn?

Hvornår skal jeg begynde at børste tænderne på mit barn?

Der anbefales at børste tænderne på børn, så snart den første tand kommer frem i tandkødet. Der kan nemlig nemt komme hul i tanden, hvis ikke den holdes ren. Desuden er det godt, at barnet vænner sig til tandbørstning både morgen og aften. Hvis du som forælder ikke får lov til at børste dit barns tænder, kan det blive et problem på længere sigt, når barnet for første gang skal til tandlægen. Det er vigtigt at anvende en blød tandbørste og en tandpasta med fluor både morgen og aften. Tandpasta er den bedste måde at sørge for, at tænderne får den fluor, de behøver. Fluor er yderst vigtigt, da det styrker og beskytter tænderne mod huller. Udover tandpasta med fluor kan man også anvende mundskyld, der indeholder fluor. Man skal dog være opmærksom på, at mængden af fluor, som barnet sluger, ikke er for høj, da det kan påvirke de tænder, der er ved at vokse. Tandpasta specielt til børn indeholder meget mindre fluor end tandpasta til voksne. Det er også vigtigt at bruge en tandpasta, som barnet kan lide men pas på, at barnet ikke selv kan få fat i den. Når de første tænder kommer frem, bør man bruge den mængde tandpasta, som kan ligge på barnets lillefingernegl. Så snart barnet har mistet sine mælketænder, er det på tide at begynde at bruge tandpasta til voksne.

Hvornår skal mit barn begynde at gå til tandeftersyn?
Vi anbefaler, at barnet kommer til tandeftersyn en gang om året, fra barnet er tre år. Først og fremmest for at barnet skal blive bekendt med tandlægen og miljøet på klinikken. Derudover har tandlægen mulighed for at opdage problemer med barnets bid, karies med mere, der helst skal opdages hurtigst muligt.

Mit barn vil ikke børste tænder. Hvad skal jeg gøre?
Gør tandbørstningen sjov.
" Læg dit barn på et håndklæde over dine knæ enten i din seng eller sofa i stedet for at skulle kæmpe med dit barn i et koldt badeværelse. Så kan du også bedre se, hvad du laver, og hvor du børster!
" Børn elsker at deltage, afprøve ting og hjælpe til. Lav en byttehandel med dit barn: hvis dit barn får lov til at børste dine tænder, så får du lov til at børste hans/hendes tænder.
" Børn "kan selv". Køb derfor to tandbørster, en som barnet kan lege med og tygge på, og en tandbørste som du bruger til at børste barnets tænder med. Det ideelle er, hvis tandbørsterne er nøjagtigt ens.
" Det er lige meget, om du starter tandbørstningen i over- eller undermunden, på inder- eller ydersiden. Det vigtigste er, at du altid følger samme procedure, så du er sikker på, at tænderne bliver ordentligt børstet.

Min datter på tre år vil selv børste sine tænder. Skal jeg give hende lov, og bliver tænderne rene nok?
Små børn har ikke den rette motorik til selv at børste tænder. Når barnet er fem år, kan man lære ham/hende, hvordan man gør, men først når barnet er 12 år, bør man lade han/hende børste tænderne selv. Men det er stadig vigtigt at holde øje med, om det bliver gjort ordentligt. Også teenagere skal man holde øje med, da de har en tendens til at miste interessen for både det ene og det andet!

Når jeg børster tænderne på min fireårige søn, kan jeg se mørke pletter på tænderne. Kan det være karies/huller? Hvis det er karies, har det måske ikke betydning, da han stadig har mælketænder, som han jo alligevel taber?
Det er meget muligt, at din søn har karies. Så snart du opdager noget mistænksomt på dit barns tænder, bør du tage barnet til en tandlæge. Selvom dit barn med tiden vil tabe sine mælketænder, kan han få ondt i tanden, hvis der er hul i den. Hvis hullet er tilstrækkeligt dybt, kan det måske være nødvendigt at trække tanden ud. Tandudtrækningen kan påvirke barnets bid, hvilket kan medføre, at barnet skal have reguleret sine tænder senere hen. Hvis der er tale om et dybt hul, og tanden ikke trækkes ud, kan det påvirke den permanente tand, der vokser op efter mælketanden. Det er derfor yderst vigtigt at lade tandlægen undersøge dit barns tænder og bedømme situation.

For mere information, kontakt os på Nordic Dental Centre.

Af Nordic Dental Centre

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.