At julen kan udvikle sig til et logistisk mareridt, ved de fleste af os. Hvem skal holde jul hvor? – og med hvem? Hvad skal der spises? Og hvor dyre gaver må der gives? Er man tilpas træt af udsigten til den slags knap så hyggelige julerier, eller er det allerede besluttet, at den kommende jul skal fejres her i Spanien uden det helt store gæstebud fra Danmark, så gør som jeg: Hold jul på La Residencia. For her gøres det på den rigtig lækre måde.
Når jeg har brug for fred og ro, og trænger til at komme lidt væk fra Costa del Sol, tager jeg til Mallorca. Inkl. de 30 min. til indtjekning på indenrigsruten tager det små to timer at nå frem til Palma, hvorfra der er en halv times kørsel til et af verdens bedste hoteller, La Residencia i Deià. Her er selvfølgelig helt fantastisk på alle tider af året, men julen er noget ganske særligt, hvis man er til klassisk pynt, masser af stearinlys og ild i pejsen. Fredfyldthed, smuk natur der bare kalder på, at man bevæger sig ud i den, store kulinariske oplevelser lige fra den fantastiske morgenbuffet til frokosten på terrassen og middagen i restaurant El Olivo. Har man lyst til at krydre sin dag med aktiviteter, byder La Residencia på en masse af slagsen – og det er hotellets danske Leisure Concierge, Gitte Madsen, mesteren bag.
Denne jul har vi valgt en pakkeløsning, der inkluderer, at vi bliver kørt fra lufthavnen af hotellets limousineservice. Blæret, og meget komfortabelt.
Vi parkerer under en flok krogede oliventræer og det højeste juletræ, jeg nogensinde har set. Der er masser af lyskæder på det og en stjerne i toppen. Julestemningen er total. Overfor hotellet ligger Deià med sine kun 150 faste indbyggere, længere ude glimter havet, og på den anden side troner Tramuntana-bjergkæden. Vi bydes velkommen med et glas cava foran pejsen i receptionen, og snart vises vi op på vores værelse, hvortil kufferterne med julegaver og juletøj allerede er bragt. Vi skal bo i tårnværelset, som er vildt hyggeligt. En snørklet spiraltrappe fører os op på 1. sal, hvor der er et hyggeligt soveværelse og en lille trappe op til et enormt badeværelse med garderobe. Endnu en trappe fører op til en hyggelig stue med 360 graders udsigt og en lækker terrasse med liggestole og spiseplads. Her er bjælker, himmelseng og antikke møbler og så er her pyntet op til jul. Der er masser af stearinlys, hvilket jeg ikke tidligere har set på et hotelværelse. Der er cava på køl, frisk frugt og fine buketter, som dagligt udskiftes med nye varianter fra La Residencias egne haver – 10 hektar haver og terrasser med appelsin-, citron- og oliventræer omgiver hotellet.
Mallorquinsk julefred
Vores juleferie tilbringes i absolut fredfyldte rammer. Vi mærker næsten ikke hotellets andre gæster. På La Residencia føler man sig som en del af familien, hvor personalet repræsenterer den nære, mens de øvrige gæster er fjerne slægtninge. Noget af freden skyldes også, at mobiltelefoner kun må benyttes på værelset og ude foran hotellet – herligt!
Vi traver rundt i byens smalle gader, og kigger ind i forfatteren Robert Graves’ (Jeg, Claudius) hus, der i dag er et museum. Deià er en kunstnerby, og det mærker man, da der er pensler, farver og staffelier i mange vindueskarme. Vi tilbringer hyggelige timer foran den buldrende pejs med gode bøger, og juler med akvavit fra Aalborg (bartenderen kender ikke til det med snapseglas, men serverer rigelige mængder i whiskyglas). Jeg trakterer mig selv med en Citrus Siesta i hotellets lækre spa, og bagefter handler jeg hos en af Deiàs to købmænd, så vi kan indtage frokost i solen på vores terrasse. Om aftenen spiser vi i den ene af hotellets restauranter, Son Moragues, hvor der kræses for os med lækre, lette retter – der skal jo være plads til den følgende dags julemiddag.
Juleaftensdag går vi ned til havet, der som bekendt er eventyrligt smukt på Mallorca; blæksort, azurblåt og turkisgrønt, og 100% klart. Vi passerer kampestensvillaer med høje, mørkegrønne cypresser i haverne (bliver lidt misundelige, og få lyst til at flytte til Deià omgående) og på tilbageturen viser en glad-i-låget lille hund os vej via en gedesti, som ender på den anden side af landsbyen. Her møder vi en mand, der skælder hunden ud. Han skulle passe den for en veninde, og var selvfølgelig meget bekymret, da den pludselig var væk. Vi fortæller om hundens guidede vandretur, og snart er alle glade igen. Efter frokost går vi på opdagelse i La Residencias bygninger og i haverne.
La Residencia er en integreret del af Deià. Det består af to, mere end 400 år gamle herskabshuse, en bygning fra det 18. århundrede og et par nyere bygninger, opført i samme arkitektur som de ældre. Indretningen stod den famøse Richard Branson for, da han i 1987 konverterede bygningerne til hotel. Han solgte La Residencia til Orient Express-kæden i 2003.
Hotellet har 67 værelser i forskellige kategorier, fra eneværelser til suites med privat pool og have. Hvis I en kommer til La Residencia i sommersæsonen, kan jeg anbefale suite 61, der har den lækreste lille "kæreste-pool" bygget ind i væggen på terrassen – nærmest som en alkove. Det er de perfekte omgivelser til et ekstra glas rødvin i stearinlysenes skær efter middagen – og så dufter her helt pragtfuldt af træer og havens blomster.
Landstilen understreges med masser af hyggekroge både inde og ude, kæmpe krukker og lerfade med havens citroner og appelsiner.
Endelig blev det jul
Juleaften nyder vi en drink i vores "egen" stue, mens vi åbner gaver, og bagefter møder vi op i baren i stiveste puds til cava og canapeer sammen med alle de andre festklædte gæster og hotellets personale. Det er hyggeligt og vi mingler og sludrer. Så er der fem-retters menu på restaurant El Olivo. I stedet for at misunde jer med, hvad vi fik, har jeg lokket El Chef, Guillermo Méndez, til at løfte sløret for nogle af de retter, som vil blive serveret for gæsterne juleaften 2010; Carpaccio af rejer fra Soller med citrus, Lentejas med foie gras, trøfler og creme af hvide asparges, Krebinetter af kulmule med kammuslinger og sprøde cigalas, Vildt med timian, pærer i rødvin og kardemommeyoghurt… Ja, det var bare lidt af det.
Vi er en stor gruppe, der vil til midnatsmesse i landsbykirken (husk at tage godt med tøj på, for der er koldt i kirken). Her optræder lokale børn og vi synger Glade Jul på catalán, spansk, engelsk og tysk – og vi brummer med på dansk også. Bagefter er der varm chokolade på hotellet. En dejlig juleaften er slut.
Jeg begynder juledag med en løbetur. Nyder den friske luft, duften af lavendler og det faktum, at der er så rent på Mallorca – modsat her, hvor jeg desværre er vant til at løbe i vejkanter fyldt med tomme coladåser, plastikposer og burgeræsker. Og så er det, som om verdens flotteste, gamle oliventræer er samlet lige netop her.
I vores "pakke" kan vi vælge mellem frokost eller middag, og da vi stadig er mætte af morgenmaden på Son Fony, vælger vi det sidste. Og det giver tid til at følge med Gitte, hotellets fire æsler og 12 andre gæster på udflugt. Donkey Trail kaldes denne absolut bedste aktivitet, jeg har oplevet – men det kommer vi tilbage til. Blot vil jeg lige her indskyde, at hvis vi troede, at vi ikke skulle have frokost, så tog vi grundigt fejl.
Juledagsmiddagen er lige så overdådig, som den var juleaften, og bagefter slår vi mave foran pejsen i dagligstuen sammen med vores nye bekendte fra æselturen. Der bliver udvekslet juletraditioner fra England, Tyskland, Spanien, Sverige, Norge og selvfølgelig Danmark.
Næste formiddag siger vi farvel og på gensyn (vi tog endnu et ophold på hotellet i den forgangne sommer, og det er ikke sidste gang) til La Residencia og personalet, der giver knuser og vinker efter limousinen, der via snoede bjergveje bringer os sikkert til lufthavnen i Palma.
En vidunderlig jul på et meget særligt hotel er slut – noget som alle bør opleve mindst én gang i livet.
Mallorca til bords
Hotellet har to restauranter – El Olivo, hvor der serveres gourmetmad, og som er indrettet i områdets gamle olivenmølle, og Son Moragues, hvor menuen står på traditionelle mallorquinske retter.
Førstnævnte er måske Mallorcas bedste spisested, og jeg er så heldig, at chefen himself, Guillermo Méndez, har tid til at møde mig. Han er nemlig ikke kun en fantastisk kok, men også et meget dejligt menneske, der ikke er hoppet med på kokke-hysteri-bølgen, men derimod taler pænt til og samarbejder med sin store stab.
"Journalister spørger mig ofte, hvilken af mine retter jeg bedst kan lide. Det kan jeg ikke svare på. Det er ligesom at spørge, hvilket af dine børn kan du bedst lide? Jeg kan lide dem alle sammen, og når jeg skifter ud i retterne, er det ligesom, når et barn flytter hjemmefra. Vores carrer de cordero er dog ikke til at smide ud. Den bliver sikkert boende hjemme for altid", siger han med et lunt glimt i øjet.
Guillermo henter sin inspiration i middelhavskøkkenet og på rejser til Mexico, Cuba, Rusland og England. "Det er vigtigt at udveksle ideer med andre kokke og samtidig holde fast i sin egen linje. Jeg tror, vi er på vej tilbage til rødderne rent kulinarisk. Fokus er på gode, sunde råvarer dyrket i nærområdet. Økologi er godt, men jeg er ikke fanatisk", siger han. "Om jeg har en guru? Nej, egentlig ikke. Min bedstemor, måske. Jeg er sikker på, at fx Ferrán Adria har været en stor inspiration for mange. Det er madmode på den positive måde. Noget der er med til at udvikle vores måde at arbejde med maden på", siger Guillermo, der inviterer julegæsterne på smagninger af vin og olier i restauranten.
Lokal kunst
En gang om ugen er der kunstvandring i Deià, hvor man besøger Deiàs kunstnere sammen med hotellets kurator, Cecile Sheridan. Der er også en ugentlig kunstaften, hvor man på La Residencia kan snakke kunst med landsbyens lokale malere, keramikere og poeter. Hotellet har i øvrigt sit eget galleri med skiftende udstillinger og spændende ferniseringer.
På La Residencias værelser og i gangene ser man Joannas flotte keramikfade fyldt med citroner og appelsiner fra haven. Jeg forelsker mig i sådan et, og besøger hende i det mindste keramikerværksted, jeg nogensinde har set – lige overfor hotellet. Joanna taler som en vandfald på bredt amerikansk. Hun fægter med armene, mens hun pakker mit fad ind – på mirakuløs vis går det ikke i stykker. Hun er fuld af liv og entusiasme, og fortæller, at hun sejlede til Mallorca fra Jomfruøerne, da hun var færdig på kunstakademiet i USA. Da de ankom, var der dårligt vejr, så Joanna hoppede af. Det er nu 30 år siden. I mellemtiden har hun været gift, fået børn og haft en restaurant. I dag har hun en norsk kæreste, lever af sin keramik og underviser La Residencias gæster i pottemageri.
Alan Hydes er hotellets Artist in Residence – altså en kunstner med fast maleværksted på La Residencia, hvis gæster kan lade sig undervise og inspirere.
Alan er en meget anerkendt engelsk kunstmaler, der har portrætteret nogle af Storbritanniens mest kendte politikere, professorer etc. For 10 år siden besøgte han Mallorca for første gang, faldt pladask for Deià, købte et hus med en inspirerende udsigt, hvorfra der produceres både abstrakte og naturalistiske malerier i olie og akryl. Alan Hydes er medlem af den berømte Goucho Club i Soho, hvilket sikrer adgang til spændende mennesker – og til gode job. "Det er vigtigt med gode kontakter i min branche, men endnu vigtigere er det særlige lys, der er her på Mallorca, det varierede landskab er nærmest magisk og så den dybe stilhed. Den bliver man afhængig af", siger han.
Hotellets gæster er velkomne til at kigge ind til en kunstsnak i Alan Hydes hyggelige værksted, hvor han underviser både nybegyndere og trænede malere, der ønsker at forbedre teknikken.
Spa-oplevelser
La Residencias spa byder, udover opvarmet pool, sauna og dampbad, på et stort udbud af de lækreste ansigts- og kropsbehandlinger udført af dygtige kosmetologer og massører.
Jeg er helt vild med Citrus Siesta, som er en ganske unik behandling udført med naturlige, lokale produkter. Først peeles kroppen med en olivenoliescrub, hvorefter man masseres med essentielle olier af citron, appelsin og mandel. Denne zen-massage er dejligt afslappende, og duftene rene og afstressende. Bagefter byder massøren på en te med honning, appelsin og citron – så alt harmonerer. Noget af det fedeste ved La Residencias spa er udsigten. Normalt har man bare udsigt til behandlerens indrammede diplom, når man lægger sig til rette på en massagebriksen, men her kigger man ud over Deià, over til kirken og de grønne bjerge. Sådan skal det være.
Donkey Trail
Æselturen er en af de helt skønne oplevelser på La Residencia.
Kl. 10.30 mødes vi med Gitte Madsen (La Residencias Leisure Concierge) ved æslernes stald bag hotellets tennisanlæg. De fire langørede charmetrolde nægter imidlertid at gå så meget som et skridt, da de ikke er færdige med deres morgenfoder. To af den sadles med tasker og endelig begynder vandringen op ad bjerget. Vi sludrer med de andre gæster, nusser æslerne og griner af føllet, der er frækt som en slagterhund. Undervejs hører vi om, hvordan man er i færd med at bringe La Residencias jorde tilbage til det oprindelige. Fyrtræer fældes og buskads fjernes for at give de gamle oliven-, citrus- og mandeltræer plads til at gro. "I mere end 800 år har man drevet jorden, og så pludselig, for 30-40 år siden, begyndte folk at købe deres varer i butikker i stedet for at dyrke dem selv", fortæller æseldriveren, der nyder sit arbejde i Mallorcas skønne natur.
Vi når frem til et lille gammelt stenhus, som i sin tid var beboet af den mand, der havde ansvaret for jorden, og hans dyr. Udenfor er der dækket op til frokost ved et stort bord, og ud af huset kommer dagens glade kok og byder velkommen – og så går det ellers i gang. Den ene lækre, hjemmelavede, lokale specialitet efter den anden bæres ud til bordet, hvor vi sidder og luner os i bløde lammeskind. Her er rødvin, oliven, olier, pølser, honning, brød med tomat, coca (en slags pizza med grønsager), indbagt kød og grønt, oste og kager. Det er vildt lækkert. "Det er ligesom at være med i Godfather", siger en af gæsterne – og han har ret. Der sådan lidt siciliansk storfamilie over det – på den mallorquinske måde. Undervejs fortæller kokken, hvordan hver enkelt ret er lavet. Meget interessant og lærerigt. Vi slår mave på en god anislikør, inden vi bevæger os ned igen.
Denne tur er et must!
Og meget mere
Som sagt indbyder La Residencia til afslapning og fredfyldthed, men har man lyst til at røre sig, lære noget nyt eller lade sig forkæle, ja så er her masser af muligheder.
Yoga, Tai-Chi og pilates samt spændende BodyTalk, vandreture med indbygget meditation og åndedrætsøvelser, serve-konkurrencer på tennisbanerne, hvor træneren Shayne Tabb, der i øvrigt har mange kunder fra de skandinaviske lande i vinterhalvåret, også arrangerer små turneringer for gæsterne. Der arrangeres sejlture, koncerter, mountain bike-udflugter og cocktail parties, så gæsterne kan hygge sig sammen. Her er alverdens friske aviser, dagens film og et hav af filmklassikere, som kan lejes på DVD. En skøn lille butik har La Residencia selvfølgelig også, og her sælger Denny alt lige fra smart badetøj til lokalt fremstillet salt med hibiscus eller roser, hotellets verdensberømte orangemarmelade og olivenolie m.m.
Og så har hotellet sin egen lille avis, La Residencia’s Diary, som informerer om dagens aktiviteter, vejret, lokale markeder osv.
La Residencia har to store udendørs pools, lækre terrasser, udendørs spapool, fitnessrum etc.
Kontaktinformation
Hotel La Residencia
Son Canals
07179 Deià
Tlf.: 971 639 011
www.hotellaresidencia.com
Jul på La Residencia?
Hotellet tilbyder en speciel pakke over juledagene. Inkluderet i pakken er bl.a. transfer fra og til lufthavnen, 3 overnatninger, morgenbuffet, Cava og friske blomster på værelset, en juleaftensmiddag på El Olivo, samt enten frokost eller middag 1. juledag. Læs mere (også om "nytårspakken") på www.hotellaresidencia.com.
Málaga-Palma-Málaga
Flere flyselskaber flyver direkte mellem Málaga og Palma.
• Spanair: www.spanair.com
• Iberia: http://www.iberia.es
• Air Berlin: http://www.airberlin.com
• Air Europa: http://www.aireuropa.com
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001