Det danske magasin i Spanien
Mød 20- og 25-års jubilaren Jesper Hertz

Mød 20- og 25-års jubilaren Jesper Hertz

Jesper Hertz kan i oktober fejre 20 års jubilæum på Costa del Sol og i november 25 års jubilæum hos Nordea, og dermed er det tid til at følge med ham en tur tilbage gennem det forgangne, kvarte århundrede.

Det var naturligvis ikke hos Nordea, at Jesper Hertz blev ansat dengang i 1985. Det var i stedet hos A. Vollmond & Co, der senere blev opkøbt af Privatbanken, der jo blev til først Unibank og så Nordea, og da ancienniteten følger med fusioner, runder Jesper i november det kvarte århundrede hos den nordiske bank.

Måneden før kan han dog fejre 20 års jubilæum på Costa del Sol.

"Jeg startede egentlig i finansverdenen allerede i 1981. Det var som vekselerer, eller fondsbørsvekselerer, som man kaldte det dengang, på Børsen i København. Fire år senere blev jeg så ansat i det firma, som Privatbanken overtog," forklarer Jesper Hertz om starten på sin karriere, der snart skulle føre ham sydpå. I første omgang var det dog en privatsag, der var årsagen til hans interesse for denne del af verden.

"Jeg havde altid haft en drøm om at komme til udlandet, og på en ferie i Spanien mødte jeg så en ung kvinde, Teresa, i Torremolinos," fortsætter Jesper med et smil og med det, mener han, at resten er underforstået.

Sydfrugter og fusioner
Spanien, inklusiv Teresa, trak i ham. "Privatbanken havde to kontorer på Costa del Sol, et i Fuengirola og et nyåbnet i Nueva Andalucía, så jeg søgte naturligvis hertil. Skæbnen ville, at de netop manglede en person med min profil, så jeg pakkede sydfrugterne," fortæller Jesper, som tog nævnte frugter med til Fuengirola.

Forholdet til Teresa holder den dag i dag og sammen har de to døtre. Jespers arbejdsliv i Spanien har dog ikke vaeret uden forandringer.

"Privatbanken fusionerede i 1990 med SDS og Andelsbank til Unibank, og det medfoerte naturligvis en lidt utryg periode, da jeg lige var ankommet Spanien. Blandt andet var der rokadestop, hvilket kunne virke temmelig handlingslammende. Jeg blev dog senere forflyttet til Nueva Andalucía, hvor jeg primært beskæftigede mig med kundeservice og opsøgende salg. Arbejdet i banken hernede var i øvrigt meget anderledes end den adrenalinfyldte hverdag på en børs, og jeg trivedes med at varetage individuelle investorers interesser," forklarer han.

Nogle år senere, nærmere betegnet i 2000, opstod Nordea, der således samtidig, som Jesper fejrer sine 20 år på Costa del Sol, runder de 10 år.
Starten paa Nordea som vi kender banken idag var en sammenlægning af finske Merita Bank og svenske Nordbanken til MeritaNordbanken i 1997. Tre år senere fusionerede denne med danske Unibanks moderselskab, for så i oktober 2000 at fusionere med norske Christiania Bank, hvor banken fik det nuværende navn.

Rutscheturene
I sine 25 år i bankverdenen har Jesper Hertz oplevet gode tider. Og han har set knapt så gode tider. Han mindes med gru finanskrisen i begyndelsen af 1990’erne, altså ikke lang tid efter, at han var flyttet hertil.


"Boligpriserne faldt godt 40 procent på et bare et år. Det var langt værre end det, vi er kommet ud af nu. Der var også mange, som forlod Kysten, og flere banker krakkede. Omkring 1994 vendte tingene, det mærkede vi i banken, og her i området kom der gang i byggeriet igen. Alle havde naturligvis derefter nogle gode år," fortæller Jesper, for hvem, det absolut sværeste har været, når en kunde har tabt penge, og han havde det ikke godt, den gang i 2007, hvor, som han siger: "Renterne steg, udlån stoppede og aktierne faldt med hundrede kilometer i timen. Det var ikke det bedste tidspunkt for bankfolk."

Historie, privilegier og et åbent hus
Også den krise, er han overbevist om, hører til i historiebogen. I et kapitel om en boble, som voksede sig alt for stor, alt for hurtigt, for derefter at briste. "Vi beskæftiger os jo med private banking, men hvad de spanske pengeinstitutter angår, så udstedte de for store lån på grundlag af meget små og få garantier. Der er en mening med, at banker kun bør give boliglån op til en hvis procent af en boligs officielle værdi, f.eks. 80 procent ."
Når han ellers kigger sig over skulderen, ser han mest positive kapitler, og han føler sig privilegeret. Han bor, hvor han allerhelst vil være, og han har et job, han trives med.

"Udover bankvæsnet og alt hvad det indebærer holder jeg meget af at arbejder med mennesker. Og de 20 år, jeg har boet her, har jeg mødt nogle fantastiske mennesker med nogle utrolige livshistorier. Jeg tager hellere end gerne mit arbejde med mig hjem, og jeg lægger nærmest aldrig min telefon fra mig, så vore kunder er altid velkomne til at ringe til mig," slutter chefrepræsentanten for Nordea i Sydspanien, der håber at se alle kunder, forretningsforbindelser og venner af huset til åbent hus den 5. november på kontoret i Nueva Andalucía.
Invitationen er hermed viderebragt.

Blå bog


Født: D. 10 april 1963 i København, opvokset på Frederiksberg.
Civil statut: Bor sammen med Teresa, sammen har de døtrene Elena (16) og Clara (11).
Bor: Fuengirola.
Hobby: Spanske vine. Om lørdagen skal fiskehandleren i markedshallen desuden besøges.
Sport: Spiller golf, går i motionscenter og ser gerne en fodboldkamp med Málaga CF på La Rosaleda.
Læser: Lige nu Lars Keplers Hypnotisøren
Udflugtsmål: Kører gerne en tur til Sevilla eller ud i det andalusiske bagland.
Sidste ferie: Denne sommer 3860 km via Salamanca, Santiago de Compostela, Asturien, San Sebastian, Segovia og Madrid.

Fem spørgsmål til privatpersonen Jesper

Hvordan blev du modtaget af din spanske svigerfamilie tilbage i 80’erne?
Jeg fik en fantastisk modtagelse. Familien levede af turismen, så de var meget åbne.

Hvad var den største udfordring?
At tale med min svigermor, som kun taler spansk.

Og hvordan kommunikerede du med din hustru?
Hun taler engelsk, men siden har jeg selvfølgelig lært spansk. Jeg startede med at se tegneserier og andet børne-tv, indtil jeg kunne følge med i nyhederne. Jeg ville lære sproget, og jeg ville vide, hvad der foregik omkring mig.

Hvordan føler du, I lever – spansk, dansk, blandet?
Vi lever nok mest på spansk.

Hvor ser du din egen fremtid?
Her. Jeg kan virkelig godt lide Costa del Sol og kunne ikke tænke mig at bo noget andet sted i verden.

Fem spørgsmål til bankmanden Jesper Hertz

Får vi en Finanskrise II?
Det kan jeg desværre ikke udelukke. Verdensøkonomien er i øjeblikket i afmatning, vi forventer dog ingen ny global recession.

Overvejede Nordea at lukke afdelingen i Nueva Andalucía?
Nej, men vi måtte tilpasse os og samlede vore aktiviteter på kontoret i Nueva Andalucía. Vi er Nordens største bank og tror fortsat at kundeunderlaget i Sydspanien gør det interessant at have vores lokale tilstedeværelse.

Hvad mener du om de spanske bankers resultater i stres-testen?
Ud af de 91 banker opfyldte syv ikke kravene. Desværre var fem af dem spanske, men forholdsvis mange spanske banker var med i testen. Set positivt, så har de største spanske banker nu fået bevist, at de ikke kun er solvente, men meget stærke.

Bør Spanien hæve pensionsalderen?
Nej, den behøver ikke være højere end de 65 år.

Hvis du kunne give José Luis Zapatero et godt råd?
Så ville jeg sige til ham, at han skal ringe til Angela Merkel. Og lytte til hende. Hun styrer Tyskland i den rigtige retning, og Spanien burde følge samme kurs.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.