Det danske magasin i Spanien
Spanien får international Rotary Klub i Marbella

Spanien får international Rotary Klub i Marbella

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Eva Lindblom, Lajka Hollesen (La Danesa), dagens taler Masha Malka og Michael Foltinger.

Henover sommeren begyndte forarbejdet til Spaniens første rent engelsksprogede Rotary Klub. Klubben hedder Rotary Club International Málaga-Puerto Banús, og dens medlemmer mødes en gang om ugen på restauranten El Cortijo de Guadalmina mellem Estepona og Marbella. Ideen til den internationale klub kom efter lang tids frustration over ikke at kunne deltage ordentligt i diskussionerne i de spansktalende klubber. La Danesa tog med til klubbens ugentlige møde til en snak med formanden i klubben, danskeren Michael Foltinger.

Fokus på børn i nød
Kendskabet til Rotary varierer en del, da klubbens medlemmer ikke prioriterer at markedsføre sig selv. En prioritering der udspringer af organisationens livsfilosofi og motto ”Service Above Self”. Med andre ord arbejder organisationen for at tjene samfundet og bidrage med velgørenhed primært i lokalområder. Michael Foltinger fortæller:

”Formandsposten roterer mellem klubbens medlemmer, som sidder et år ad gangen. Det er formanden, som beslutter hvilket område klubben vil fokusere på. Dette år er vores fokus børn i nød, og vi er i fuld gang med at finde relevante organisationer, som har alvorligt brug for donationer.”

Velgørenhed på engelsk
”Den engelsktalende klub mødte meget modstand fra spaniere, der mente, at Spaniens aktuelle problemstillinger udelukkende burde diskuteres på spansk”, fortæller Michael Foltinger og tilføjer:

”Så vi måtte overbevise dem om, at vi var mindst ligeså interesserede i at gøre en forskel i lokalsamfundet, hvad enten dette diskuteres på spansk eller engelsk. Og at denne mulighed ikke burde nægtes de bosiddende i området”.

Den 4. juni blev der således afholdt en auktion for 130-140 mennesker, som havde mulighed for at donere penge til et godt formål. Rotary International havde udvalgt cancer-fonden Cudeca, organisationen for voldsramte kvinder, Demeter og organisationen til afhjælpning af stofmisbrug, Horizonte. Cudeca og Demeter fik hver 1000 euro, og Horizonte 500 euro.

Én for alle…
Selvom klubben har fokus på børn i nød, tager medlemmerne stadig andre organisationer op til overvejelse.
”Vores styrke er, at Rotary er bygget på venskab. Det er ikke organiseret som en virksomhed, hvor man ofte har en hierarkisk struktur. Vi vedtager alt i enighed og alle stemmer bliver hørt”, fortæller Michael Foltinger og tilføjer:

”Det er vigtigt at pointere, at vi ikke er involveret i den enkelte organisation som sådan. Vi skaber opmærksomhed omkring de organisationer, der har brug for hjælp, og skaber kontakt til velhavende personer, der har lyst til at gøre en forskel”.

Gældende for alle Rotary klubber er, at de garanterer, at donationerne går til områder, hvor der er behov for pengene. På den måde bliver der givet donationer, hvor nogle måske ville have holdt sig tilbage af frygt for, at pengene skulle ende i de forkerte lommer.

Indflydelse er alfa omega
Det ikke alle og enhver, der kan blive medlem af en Rotary klub. Man skal opfylde betingelserne for professionalisme og relevans i forhold til det omgivende lokalsamfund. Michael Foltinger fortæller:

”Det er direktører og selvstændigt erhvervsdrivende med en vis indflydelse, der sidder med ved de ugentlige møder. Desuden er det et krav, at klubbens medlemmer samlet set repræsenterer et bredt udsnit af brancher.”

Rotary for yngre generationer
Gennemsnitsalderen for en rotarianer i klubben i Guadalmina ligger på cirka 50 år. Men der er initiativer til et Youth Exchange Programme, hvor unge mellem 15 og 22 år udveksles mellem Spanien og udlandet. Programmet er stadig under opbygning, da det først for nyligt er blevet obligatorisk for alle Rotary klubber i Spanien.

”Lige nu søger vi familier, der er interesserede i at have udenlandske unge boende i en halv- til helårsperiode. Vi formidler kontakter i hele området mellem Fuengirola og Estepona,” siger Michael Foltinger.

Rotary Club International Málaga-Puerto Banús holder møde hver torsdag kl. 14 på restaurant El Cortijo de Guadalmina. Alle er velkomne til møderne for at høre dagens foredrag eller høre mere om klubben og dens aktiviteter.

Læs mere om Rotary i Spanien på www.rotaryspain.org

Fakta om Rotary:
Rotary er især kendt for den globale indsats Polio Plus, hvor rotarianerne har bidraget med over 500 millioner USD til vaccination af over en milliard af verdens børn.

Rotary’s programmer omfatter også Rotary Youth Exchange, som er et udvekslingsprogram for studerende på gymnasieniveau. Mere end 30.000 mænd og kvinder fra 100 nationer har studeret i udlandet indenfor rammerne af Ambassadorial Scholarship, som i dag er verdens største privat finansierede udvekslingsprogram.

I Spanien er der 5000 rotarianere fordelt på 200 klubber. Mellem 1927 y 1936 havde Rotary en afgørende rolle for tilblivelsen af Málagas lufthavn og den første golfbane i Guadalmar blev ligeledes finansieret med bidrag fra Rotary.

I Danmark er der ca. 11.700 medlemmer i 272 klubber. Københavns Rotary Klub var den første danske Rotary Klub, og den blev grundlagt den 30. november 1921 og fik charter den 3. august 1922.

Af Rotarys æresmedlemmer kan blandt andet nævnes:

George W. Bush, Thor Heyerdahl, Kong Carl XVI Gustaf af Sverige og Winston Churchill.

Af Lajka Hollesen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa