Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Jeg mødte min mand, gennem 30 år, i et tog fra Fredericia til København. Min stramme nederdel var gledet et godt stykke op over knæene og benene, der var iklædt sorte strømper var lagt over kors. Ved ankomsten til København var vi så kærester og blev sammen i mange år. Hans venner fortalte siden, at da han beskrev mig overfor dem, var mine flotte knæ det første, han berettede om.

Selv med mine mest positive øjne må jeg indrømme, at der er langt fra de ben dengang, til hvordan de ser ud i dag med ankler, der hæver i sommervarmen, åreknuder og blodsprængninger m.m.
Alligevel elsker jeg mine fødder og ben. De har været med mig i de 24487 dage jeg, i skrivende stund, har levet. De har måttet følge med i alt, hvad jeg har lavet, og tit har de været udsat for rigtig hård belastning. Somme tider har de så givet mig små tegn, der er blevet totalt overhørt, for at fortælle, at nu trængte de til lidt omsorg.
Den omsorg, de så ofte forgæves har anmodet om, har jeg derfor besluttet, at de skal have nu, specielt her i sommervarmen.

Fødderne
Hvis man har ondt i fødderne, er alt andet næsten ligegyldigt.
Ifølge Louise Hay står fødderne for vores forståelse af os selv, af livet og af andre.
Apropos ovenstående er vi desværre ikke så gode til at passe på vores fødder. De bliver ofte presset i sko, de slet ikke er glade for. I disse tider er stilletter næsten et must. Brug kun stilletterne til festlige lejligheder. Scholl har nogle tynde gele hælpuder og forfodsbeskyttere, der kan være en hjælp og ganske dejlige at bruge.
Forkæl dine fødder og lad dem være i fokus en gang imellem. Nyd evt. et besøg hos en fodterapeut, hvor de bliver badet, masseret, filet for hård hud, smurt med nærende, fugtgivende creme og hvor neglene bliver ordnet og lakeret med en flot farve. Det ser godt ud i et par åbne sko eller sandaler.
Hold virkningen af besøget ved lige ved at tage et dagligt fodbad hjemme. Scholl har en masse dejlige fodbadeprodukter lige til dit behov. F.eks. Fresh step, der især er blødgørende til tørre fødder, eller vælg et brusende fodbad, der virker opfriskende på trætte og ømme fødder. Man kan også putte lidt olie i det varme vand.

Hård hud og revner på hælene
Det er meget almindeligt at få hård hud og revner på hælene. Tag det i opløbet, inden revnerne bliver for dybe og smertefulde. Find en god fil, der passer til dig f.eks. en carborundum dobbelt fodfil og brug en god hælcreme for sprukne hæle f.eks. fra Dr. Scholl.

Fodsvamp
Mange lider af fodsvamp især i denne varme og lidt fugtige tid. Ofte kommer det hos mennesker, der sveder meget eller har fået antibiotika. Det viser sig som små revner i huden og små pinefulde blærer, der væsker. Det er vigtigt at holde fødderne så tørre som muligt. Bruger du strømper, så brug rene bomuldssokker. Undgå sko af syntetisk materiale. Tee tree olie kan være en god hjælp. Du kan få en tea tree fodcreme, eller du kan smøre den rene olie på. Det kan også gøre godt at smøre fødderne med en Aloe Vera gel. Det bør gøres ca. 2 gange dagligt.
Kostmæssigt bør du være forsigtig med hvidt brød, gærprodukter og alkohol.

Fodsved
Lider du af fodsved, er der heldigvis også råd for det. Ofte hjælper det at bade fødderne i et fodbad tilsat essentiel citronolie evt. også med saften af en citron. Scholl har en fodspray, der bekæmper fugt og modvirker bakterier og svampe. Der findes også et super fod- og skopudder, der er absorberende. Endelig findes en fodgele, der er antiperspirant, og som virker i 24 timer og holder fødderne friske, tørre og lugtfrie.

Knyster
Det kan være smertefuldt med knyster. Ofte kommer de, hvis fødderne er blevet presset i for smalt og spidst fodtøj. Udover ren lægelige behandling kan du lindre smerterne med små knystplastre. Louise Hay skriver, at knyster på storetåen kan have årsag i manglende glæde over de ting, der sker i ens liv.

Efter en lang arbejdsdag
Er du bare træt og orker ingenting, fødderne er hævede, trætte og forpinte. Så sæt dig i husets bedste stol, med benene op i tilsvarende højde. Slap af, glem alting, læs evt. en god bog eller nap dig en lille lur. Har du ikke tid eller overskud til at tage dig mere af dine fødder den dag, så smør dem godt ind inden sengetid i en fugtighedscreme f.eks. Dr. Scholl. Massér de ømme punkter blidt så giver du dig selv en lille mild form for zoneterapi eller prøv en fodmassagerulle af træ.

Hævede ben
Døjer du med hævede ben og ankler i sommervarmen, kan det være en god ide at tage en ”nyrekur”. Lav en kande gyldenriste om morgenen og drik den i løbet af dagen. Den smager dejligt, især hvis du putter den i køleskabet og bruger den som iste. I 3 af dagens kopper Gyldenriste kan du putte 30 dråber nehprosolid. Det har ofte en rigtig god virkning på benene. Er benene meget hævede, kan det yderligere være en hjælp at undgå hvidt brød, pasta og andre fødemidler med hvidt mel. Hold dig desuden fra slik og andre søde sager. Sørg ligeledes for, at maven er i orden.

Kramper i benene
Kan være et symptom på at kroppen mangler magnesium. Dosering 300 mg 2 x dagligt. Bør altid tages med kalk og andre mineraler. Især skal du være opmærksom på magnesiummangel, hvis du tager vanddrivende medicin, som mange kvinder jo gør, hvis de døjer med hævede ben.

Ben der er trætte, tunge og evt. med åreknuder
For os, og især kvinder, der er over de 60 år, og for mennesker der står og går meget, kan trætte og tunge ben være et stort problem især her i sommervarmen. Har du problemer med benene, så gør ikke det samme, som jeg gjorde, da jeg var ung – nemlig bare at lade stå til. Lyt til dine ben, læg mærke til dem og føl om der er begyndende kredsløbsforstyrrelser og venesvaghed. Til en sommerkjole eller shorts ser det pænest ud med glatte sunde ben.
Wonder Legs tabletter fra New Nordic indeholder stoffer bl.a fra fransk maritim fyrrebark og vindrueblade, der støtter veneblodcirklationen og kan dermed hjælpe blodcirkulationen i benene, så fornemmelsen af at have trætte og tunge ben reduceres.
Easy legs består af 5 forskellige urter, der modvirker betændelse og styrker venerne. Bedring ved brug af Easy legs kommer indenfor 1 – 3 måneder.
Et andet middel mod tunge og trætte ben er Aesculaforce med hestekastanie, der fås både som dråber og tabletter.
Vær også opmærksom på at vælge sko med fornuftig hælhøjde, ikke mere end 2 – 3 cm. Her i Spanien er der meget hårde gulve, så vær opmærksom på ikke at stå op i for lang tid ad gangen.
Pas også på at kosten indeholder godt med rå grønsager og frugt og sørg for din daglige vitamin/mineralpille. C-vitamin hjælper med at bevare spænstigheden i både væv og årer. Husk motionen og undgå overvægt. En let form for motion er udstrækning af benene, hvor du ligger på ryggen og strækker benene et ad gangen strakt op mod loftet evt. med et tørklæde rundt om foden. Du kan mærke, hvordan det strammer godt i baglårene. Rotér bagefter fødderne godt hver sin vej og spred derefter tæerne. Det kan være svært at holde tæerne fra hinanden i begyndelsen, men efter lidt øvelse ser du pludselig, hvordan tæerne kan skilles. Få evt. en personlig vejledning hos en uddannet terapeut. Det kan gøre underværker og give en masse energi.
Flytelie skriver i sin bog ”Når naturen helbreder”, at han har fået refereret, at 1 tsk. æbleeddike på fastende hjerte hver morgen har haft en god effekt på åreknuder.
Plej også benene med en god olie eller creme. Jeg døjer meget med mine ben, så derfor stryger jeg let hen over dem nedefra og op, når jeg lige har smurt dem enten med en dejlig olie eller creme Det føles rigtig dejligt.
Støttestrømper eller rejsestrømpen, som den kaldes hos Scholl, er rigtig dejlig at have på, hvis din ferie foregår i mange timer pr. fly eller bil. Af hjælpemidler til kredsløbet til en lang fly- eller biltur kan også anbefales pycnogenol, der består af bark fra fransk strandfyr.
For lige at slutte af med at citere Louise Hay igen, skriver hun om åreknuder: ”Du står i en situation, du hader. Modløshed. Føler dig overarbejdet og overbebyrdet.” Hun anbefaler et nyt tankemønster, som lyder: ”Jeg står for sandhed og lever og bevæger mig med glæde. Jeg elsker livet og går frit omkring”.
Ovenstående er meget tankevækkende, så lad det psykiske og fysiske gå op i en højere helhed i denne sommer. Nyd sommeren, vær taknemmelig for hvert et skridt du tager og glæd dig over livet.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa