Det danske magasin i Spanien

I fremtiden vil det være helt normalt at finde sit drømmejob på en international jobportal og rykke hele familien med til udlandet. Derfor er der mere end nogensinde brug for organisationer som Danes Worldwide, siger Mærsk-direktør Nils Smedegaard Andersen – årets taler på foreningens Kronborgmøde.
I fremtiden kan far og mors drømmejob lige så godt ligge i Østrig som på Østerbro. Og det åbner masser af nye muligheder for en organisation som Danes Worldwide.
Det fastslår Nils Smedegaard Andersen, koncernchef i A. P. Møller – Mærsk og daglig chef for 15.000 medarbejdere i Mærsk, hvoraf mange befinder sig tusinder af kilometer fra hovedkvarteret på Esplanaden.
"Fremtidens arbejdsmarked er åbent. Det vil ikke kun være folk, der bliver udstationeret, der rejser til udlandet, men i langt højere grad være enkeltpersoner, der finder et job i udlandet. Derfor kan en organisation som Danes Worldwide få en stor og vigtig rolle at spille i forhold til at rådgive både de danskere, der rejser ud – men også de udlændinge, der kommer til Danmark," siger Nils Smedegaard Andersen.
Han har selv tilbragt ni år af sit voksenliv som udstationeret for Carlsberg i Spanien, Tyskland og Schweiz. Alle årene sammen med sin kone, Kirsten Andersen, og deres tre – i dag voksne – børn. Han ved derfor af egen erfaring, hvor vigtigt det er at få hele familiens hverdag på skinner i det nye land.

Man skal engagere sig
De to døtre og en søn har talt flydende dansk, tysk og engelsk, siden de gik i børnehave. De to store også spansk.
"Det er vældig vigtigt, at man ikke graver sig ned i et dansk netværk, men får lært lokalsproget. Man får mere ud af opholdet, når man engagerer sig i de lokale forhold," siger Mærsk-direktøren, der altid har prioriteret sprogundervisningen højt.
"Da jeg blev udstationeret første gang, havde jeg lange arbejdsdage på op til 14 timer. Om morgenen før arbejde havde jeg sprogundervisning og hørte et par lokale radioaviser. Om aftenen prøvede jeg at få set to lokale Tv-aviser."

Lokal børnehave
Børnene har gået i lokal børnehave og international skole, når de nåede skolealderen. Men mellem mor, far og børn er der altid blevet talt dansk. Danes Worldwides tilbud om fjernundervisning og sommerskole har været med til at styrke den danske forbindelse.
"Det giver forældrene en aflastning omkring at fortælle om dansk kultur. For selvom man taler dansk, så glemmer man måske at tale om, hvilke slotte der for eksempel findes på Fyn. Man får et bredere indblik i dansk kultur," siger Nils Smedegaard Andersen.
Han er overbevist om, at familiens ni år i europæiske storbyer har bragt dem tættere sammen og kan ikke pege på en eneste negativ ting ved at være udstationeret.
"Man bliver et mere velorienteret og bredere menneske. For familien giver det et vældigt godt sammenhold, fordi man er mere henvist til hinanden i opstartsperioden."
Men det nye liv skaber ikke sig selv, erkender han.
"Det kræver en stor tilpasning, specielt i starten. Og man skal opbygge en ny vennekreds hver gang – det skal man være indstillet på."

Mangler netværk i Danmark
Netop der kan en organisation som Danes Worldwide spille en stor og vigtig rolle, mener direktøren, der selv har mange danske ansatte i udlandet og også "indstationerer" mange veluddannede udlændinge i Danmark. De finder ofte sig selv med et interessant og attraktivt job – men uden omgangskreds.
På trods af, at en stor koncern som Mærsk har sit eget program for medarbejderne, er det ikke altid nok.
"Danskere kan godt virke lukkede. Vores program i Mærsk er fokuseret på rådgivning om skole, bolig, skatteforhold – men vi kan jo ikke fra et kontor ‘booke en ven’ eller indrullere dig i en sportsklub. Der tror jeg, at Danes Worldwide kan spille en stor rolle," siger Nils Smedegaard Andersen.
Blandt andet ved at skabe netværk mellem danskere og udlændinge.
"Danes Worldwide kan tage en mere aktiv rolle i forhold til at byde udlændinge velkommen i Danmark. Man kunne forestille sig, at folk, der er tilknyttet organisationen og selv har været udstationeret eller boet i udlandet, kunne være interesserede i at møde de udlændinge, der kommer til Danmark. Og måske også være interessante samarbejdspartnere eller venner og bekendte for de mennesker, der kommer til landet i kortere eller længere perioder."

Danmark vigtig – for danskere
Selv vendte han hjem til Danmark med familien i 1999. Det er han glad for.
"Man er altid usikker på, hvordan det bliver at vende næsen hjem. Men det har været en helt igennem god oplevelse. Vi er meget glade for at bo i Danmark."
Han lægger ikke skjul på, at han hører til i Danmark og altid vil føle sig dansk.
Men hvad er det?
"Danmark – det er hjem. Man mestrer sproget, kulturen og nuancerne og kan bedre vurdere mennesker, fordi man har den samme baggrund. Man er mere engageret i den politiske udvikling, fordi det er der, man for eksempel må stemme. Det at være dansk er ens rødder – ens rigtige hjem," siger han.
"Men vores lille land har kun den betydning, vi selv tillægger det," understreger han.
"Danmark er en lille plet i verden, som kun har relevans for danskere. Men når man er dansker, er det jo også vigtigt."

Fakta
Nils Smedegaard Andersen, født 1958
Uddannet Cand.Oecon.
1983: Ansat i Carlsberg, arbejdet som bl.a. direktør for spanske og tyske afdelinger
2001: Adm. direktør i Carlsberg Breweries A/S i 2001
2005: Medlem af bestyrelsen i A.P. Møller-Mærsk
2007: Afløste Jess Søderberg som administrerende direktør i Mærsk

Af Marie Brynskov, Danes Worldwide

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.