Korte nyheder august 2010

Korte nyheder august 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Coín første andalusiske by til at forbyde burkaen

Byrådet i Coín har vedtaget at forbyde brugen af burka i byen. Forbudet gælder i alle offentlige bygninger.
Det blev vedtaget med stort flertal og med støtte fra både de socialistiske og de konservative byrådsmedlemmer. Venstrefløjskoalitionen IU mener dog, at forbudet diskriminerer muslimske kvinder.
Forbudet ventes imidlertid ikke at få de store konsekvenser for hverken dem eller indbyggerne i Coín, da det er sjældent, at den muslimske beklædningsgenstand er set i byen, og faktisk mener nogen, at der slet ikke findes burkaer i byen. Initiativet kan dog ses som præventivt.
Det lokale forbud blev indført, efter flere catalanske byer, blandt andet Lleida og Barcelona, har forbudt klædestykkerne, og landets senat anbefalede et landsdækkende forbud mod brug i offentlige bygninger.
Under en afstemning om brug af burka på gaderne den 20. juli i kongressen, stemte 183 dog imod og kun 169 for et forbud. Det var først og fremmest medlemmer af det konservative parti PP, der stemte for, og talskvinde Soraya Dáenz de Santamaría sagde efter afstemningen, at man har svært ved at forstå, at mens spanske tropper forsvarer friheden i Afghanistan, har regeringen ikke mod til at gøre det hjemme i Spanien.
Regeringen overvejer dog stadig at forbyde brug af burka i offentlige bygninger så som i retssale.

Alle skal overholde ny abortlovgivning
I juli trådte den nye lovgivning omkring abort i kraft. Fremover har kvinder således ret til, at få en graviditet afbrudt indtil uge 14, og er moderens liv i fare endog op til 22. uge. Derudover kan unge kvinder ned til 16 år få foretaget abort uden forældrenes samtykke.
Lokalregeringerne i Navarra, Valencia og Murcia, der alle er ledet af det konservative parti, Partido Popular, har dog afvist at godkende den nye lov.
En talsmand for lokalregeringen i Navarra, Alberto Catalán, har således meddelt, at kvinder fra regionen vil have adgang til at få foretaget en abort, men at selve indgrebet vil blive foretaget i en anden region.
I Valencia vil kvinder, der ønsker at få foretaget en abort, blive vist videoer og billeder af fostre, ligesom de vil få foretaget en 3D scanning, så de kan ”genoverveje etikken ved en abort”, lyder det der fra. En komite skal nu undersøge hospitalspersonalets ret til at nægte at foretage en abort.
Murcias regeringsleder, Ramón Luis Valcárcel har udtalt, at man i lilleputregionen ikke vil foretage aborter overhovedet, indtil forfatningsdomstolen måtte godkende loven. Det er PP, som har bedt den højeste af landets domstole se på den.
Sundhedsminister Trinidad Jiménez (PSOE) har dog advaret regionslederne om, at alle skal følge loven.

Penélope Cruz og Javier Bardem gifter sig

To af Spaniens største skuespillere, Penélope Cruz og Jarvier Bardem, giftede sig i begyndelsen af juli i hemmelighed på Bahamas.
Rygterne har længe svirret om et forestående ægteskab mellem de to, og midt i juli kom det så frem, at brylluppet havde fundet sted. Omstændighederne er dog så hemmelige, at end ikke den præcise dato er kendt, hvilket naturligvis får rygterne til at svirre yderligere. Blandt andet forlyder det, at Penélope er gravid.
Det er første ægteskab for både Cruz (36) og Bardem (41).

12,5 procent flere velhavende spaniere

Mens størstedelen af landets befolkning i 2009 så sine bankkonti svinde ind, steg antallet af velhavende spaniere alligevel med 12,5 procent til 143.000 personer, afslører en ny analyse fra Merrill Lynch.
På verdensplan steg antallet med 17,1 procent til 10 millioner personer.
For at blive klassificeret som velhavende skal man have en formue på over 800.000 euro plus den primære residens.
Ifølge analysen betyder de flere rige et stigende salg af lystyachter, malerier og luksusbiler, specielt i Brasilien og Kina, hvilket, man forventer, vil vare ved i hvert fald året ud.

12 omkomne ved togulykke var ”selv ude om det”
De 12 unge mennesker, der omkom Skt. Hans aften i Castelldefels ved Barcelona, var selv skyld i ulykken, lyder konklusionen fra de spanske myndigheder.
Myndighederne har ellers fået skylden for ulykken, fordi en gangtunnel skulle have været for dårligt markeret, og en gangbro lukket, hvilket skulle have forvirret gruppen af unge, som derfor valgte at gå over skinnerne. De var på vej til stranden i den catalanske kystby for at fejre Skt. Hans.
Her kom så hurtigtoget, på vej fra Alicante til Barcelona, og af gruppen på omkring 30 personer, døde de 12 ved sammenstødet. Eftersom redningsarbejdet var meget vanskeligt, og identificeringen af de afdøde tog flere dage, mente man på et tidspunkt, at 13 var omkommet, men det var alligevel ikke tilfældet.
Andre har sendt skylden videre på togselskabet, Renfe, da toget kørte med 149 km/t.
Men José Blanco, minister for offentlige arbejder (Fomento), har affærdiget alle beskyldninger og udtalt, at det i stedet var de unge mennesker selv, som burde være klare over risikoen ved at forsøge at gå over togskinnerne.
De afdøde var alle herboende sydamerikanere.

2,02 procent færre arbejdsløse i juni
Antallet af arbejdsløse i hele Spanien faldt i juni med 2,02 procent i forhold til maj, mens den i Andalusien kun blev 0,17 procent mindre, hvilket svarer til en nettotilgang på arbejdsmarkedet på 1.523 personer. Dette på trods af, at der ellers normalt har været langt højere beskæftigelse i sommermånederne, hvor turismen er på sit højeste, end de øvrige måneder.
Det betyder, at der var 3.982.368 arbejdsløse i hele landet, hvoraf de 866.935 var at finde i den sydspanske region. Altså er 21,7 procent af alle arbejdsløse spaniere andalusiere.
I Andalusien registreredes den største nettotilgang i Málaga-provinsen, hvor 3.404 kom i beskæftigelse, mens 2.023 eksempelvis mistede deres job i Almería.
Sammenligner man tallene med tidligere år, var der cirka 10 procent flere arbejdsløse i juni, eller 78.823 personer flere, end i samme måned i 2009.

Mand fængslet for at save arm af Jesus-statue
En mand, hvis identitet kun afsløres som Luis C.O., er anholdt i Sevilla for at have savet en arm af en statue af Jesus i den andalusiske hovedstad.
Statuen blev skabt af Juan de Mesa, der blev født i Córdoba i 1583 og døde i Sevilla i 1627. Den står på Plaza San Lorenzo ved basilikaen og klostret ved samme navn i byens centrum.
Politiet fandt den afsavede arm i Luis C.O.’s rygsæk, og han er nu anklaget for vandalisme mod historisk ejendom.
Det skulle efter sigende være nemt at sætte armen tilbage på statuen.

Fem procent færre nyfødte

I 2009 fødtes fem procent færre børn end året forinden. Det var første gang i 10 år, at der fødtes færre babyer. Helt præcist fødtes 10,73 børn per tusind indbyggere.
Antallet faldt i alle af landets 17 regioner. Også antallet børn født af udenlandske mødre faldt, nemlig med seks procent. Spanske mødre har nu gennemsnitligt 1,40 barn mod tidligere 1,46, mens tallene for udenlandske mødre er hhv. 1,69 og 1,81.
Folk er desuden blevet mindre giftelystne, da der blev indgået 10,8 procent færre ægteskaber i 2009 end året forinden. 175.952 par valgte sidste år at blive gift, og af disse var en eller begge udlændige i 36.715 af tilfældene.

Nedsat dom til kvinde, der satte ild til datters voldtægtsmand
María del Carmen G.E., der var idømt otte år og seks måneders fængsel for at sætte ild til den mand, som havde voldtaget hendes datter, har af højesteret fået straffen nedsat til fem år.
Datteren var 13 år, da Antonio C.V, voldtog hende. Han blev fængslet, men da han i 2005 blev prøveløsladt, mødte han moderen og spurgte hende, hvordan hendes datter havde det. Moderen fulgte så efter ham til en bar, hvor hun overhældte ham med benzin og satte ild til. Han døde 10 dage senere.
Højesteret har nedsat dommen med den begrundelse, at hun led af angst og depressioner, da hun satte ild til voldtægtsmanden.

Omstridt pool i Torrox endelig klar i år
Den kommunale swimmingpool navngivet María Palaez i Torrox skal nu blive klar i oktober.
Arbejdet på poolen startede i 2006, men blev stoppet i 2009 på grund af problemer med byggefirmaet. Det var ejet af Leonardo Chaves, som er bror til Manuel Chaves, tidligere leder af den andalusiske lokalregering og nuværende tredje vicestatsminister. Leonardo erklærende selskabet konkurs.
Siden har en arbejdsgruppe bestående af medlemmer fra IU, PSA, PIU og PP forsøgt at få aftalen med Leonardo Chaves’ selskab annulleret, så man kunne afslutte arbejdet på poolen.
Det er nu lykkedes, og et nyt selskab er kontraheret til at færdiggøre arbejdet.

Dommer sætter immigranter på tortilla-test
En dommer i Madrid-bydelen Getafe har skabt sin egen, uortodokse test for udlændinge, der ansøger om spansk statsborgerskab.
Blandt spørgsmålene er alt fra historiske data til sportsstjerner så som Rafael Nadal og hvordan man laver en omelet, en tortilla.
Ansøgeren skal kunne bevise, at immigranten er tilstrækkelig integreret og dermed har opnået kendskab til spansk kultur og livsstil, og hertil mener denne dommer, at man bør have kendskab til omeletter.
Ifølge dagbladet El País cirkulerer kopier af listen over dommerens spørgsmål blandt immigranterne i Getafe.

Andet Guggenheim udskudt
Bilbaos byråd havde længe arbejdet på at skabe yderligere et Guggenheim museum i kommunen. Det var planen, at det ikke som det første skulle ligge i selve byen, men i Urdaibai, som er et nærliggende naturreservat.
Det nuværende museum, Frank Gehrys imponerende Guggenheim Bilbao, tiltrækker omkring 680.000 besøgende om året, og håbet var, at det i Urdaibai ville øge dette antal med 148.000. De besøgende opholder sig nu i byen gennemsnitligt 1,8 dage, men med yderligere et museum at besøge, håbede myndighederne, at de ville blive gennemsnitligt 2,6 dage. Flere og længere besøg ville naturligvis resultere i flere arbejdspladser på museerne og også på hoteller m.v.
Planen var, at kommunen og regionen skulle betale hver halvdelen af omkostningerne, som samlet var budgetteret til 200 millioner euro. De baskiske myndigheder har på trods af fremskredne planer besluttet, at man ikke vil støtte projektet, hvorfor det foreløbig er skrinlagt.

Politiske fanger fra Cuba til Spanien
Spaniens udenrigsminister, Miguel Ángel Moratinos, besøgte i juli Cuba for at forhandle om frigivelse af politiske fanger.
Årsagen til det noget forhastede besøg var, at en af de politiske fanger, Guillermo Fariñas, var døden nær. Fariñas havde siden februar nægtet at indtage fast føde – en sultestrejke med krav om løsladelse af alle østatens politiske fanger. Spaniens udenrigsminister så en mulighed for at få Castro-brødrene til at løslade fangerne, da de var nervøse for konsekvenserne, hvis Fariñas skulle dø.
Forhandlinger med overhovedet for den katolske kirke i Cuba, Cardinal Jaime Ortega, og Raúl Castro ledte til løsladelse af de 52 fanger. De fik valget mellem at blive på østaten eller at få asyl i Spanien.
De var de sidste af de i alt 75 dissidenter, der blev fængslet i 2003, hvorefter EU besluttede at sanktionere landet.

Boligsalget stiger endelig

Boligsalget i Málaga-provinsen steg i maj for første gang efter fem måneder med konstante fald.
Der blev på den ene måned solgt 1.790 boliger i provinsen, hvilket er 9,68 procent flere end måneden før. Det er den største stigning i 12 måneder.
Set på årsbasis er boligsalget dog faldet med 24 procent siden maj 2009. De fleste økonomiske eksperter mener imidlertid, at det går den rigtige vej – selv om det går langsomt.

Sean Connery sigtet i Marbella-sag

Den 79-årige skuespiller Sean Connery og hans hustru, Micheline Roquebrunel, har i nogle måneder været mistænkt for at være involveret i en sag omkring ulovlig bolighandel i Marbella, hvor parret i flere år havde deres hjem.
I juli besluttede dommer Ricardo Puyol at sigte dem for ulovligt byggeri og skatteunddragelse for 1,6 millioner euro, oplyser blandt andet dagbladet El Mundo.
Sagen er blevet døbt Operation Goldfinger og handler om opførelse af 72 luksuslejligheder på den grund i Marbellas, hvor Connerys tidligere bolig, kaldet Malibu, lå frem til 1999.
Ifølge efterforskningen er skuespillerparret også involveret i en sag om ejendomsspekulation i Colinas del Limonar i Málaga. Ejendomsselskabet Montegalagres S.A., som ejes af Connery-familien, skulle efter anklageren have solgt rettighederne til opførelse af et omfattende nybyggeri på to byggegrunde i området Los Almendrales de Málaga for 5,5 millioner euro, hvoraf der skulle have været betalt godt 1,6 millioner euro i skat.

Militære flyveledere i civile lufthavne

Der var i juli et sygefravær på op til 46 procent blandt flyvelederne i landets civile lufthavne. Det har fået minister for offentlige arbejder (Fomento), José Blanco, til at sende luftvåbnets flyveledere på et kursus, så de kan overtage kontrollen af det spanske luftrum.
Regeringen mener, de mange sygemeldinger i virkeligheden er ulovlig arbejdsnedlæggelse, hvilket flyveledernes fagforening (USCA) nægter.
Flyvelederne skulle efter sigende være vrede over, at José Blanco i foråret satte dem ned i løn. 200.000 euro om året, mente ministeren, måtte være nok. Det er flyvelederne dog ikke enige i, eftersom de indtil da havde tjent gennemsnitligt 350.000 euro om året. Det var for et arbejdsår på 1.200 timer, hvilket ofte ikke var nok, og det var nødvendigt, at mange tog overarbejde, hvilket resulterede i, at nogle af dem tjente op til 700.000 euro om året. De havde desuden ret til at gå på en slags førtidspension ved det fyldte 52. år, uden at deres grundløn blev sat ned.
Fagforeningen havde beklaget den drastiske nedgang i lønningerne, men højesteret gav regeringen ret til at sætte lønningerne ned, med hvad der svarer til cirka 40 procent.
Siden februar har sygefraværet været tre gange større, og i juli eskalerede sygemeldingerne. Nogle af luftvåbnets flyveledere blev derfor i slutningen af måneden sendt på et kursus, som, forsikrer Blanco, er samme type kursus som en civil flyveleder gennemgår, når han eller hun skifter fra en mindre til en større lufthavn.
Regeringen har beføjelser til at sætte militæret ind, hvis flytrafikken trues. Og annullering af fly her i sommersæsonen er jo ikke, hvad landet har brug for.
Flere lufthavne er allerede kontrolleret af militæret, men åbne for civil trafik, heriblandt er León, Salamanca og Valladolid.

Saudi Arabiens kongefamilie vil bygge seksstjernet hotel i Estepona
Den saudiarabiske kongefamilie planlægger at bygge et seksstjernet hotel i Estepona, meddeler dagbladet Málaga Hoy.
Hotellet får 170 værelser, alle suites. Ressorten skal også inkludere 1.477 boliger, der naturligvis beskrives som luksuriøse, og store haver og kommer til at ligge på et 600.000 kvadratmeter stort område, på vej mod San Pedro. Det er ikke offentliggjort, hvor meget byggeriet vil koste.
Det vil blive det første hotel med seks stjerner i Spanien, og det skulle efter planen stå klart om to år.
Kommunen venter nu på endeligt grønt lys for opførelsen af ressorten fra Junta de Andalucía.

Spanierne et af Europas ulykkeligste folk
En undersøgelse fra Gallup viser, at spanierne skulle være et af de mest ulykkelige folk i Europa. Faktisk er man helt nede på en 17. plads på den europæiske liste, som kun tæller 21 lande, mens man ligger som nummer 43 i verden.
Analytikere bag undersøgelsen peger på, at velstand er afgørende for folks lykke. Spanierne lider meget under krisen og den høje arbejdsløshed, og det mener man altså, er årsagen til den megen ulykke. En undtagelse i denne teori er Costa Rica, som ligger på en sjetteplads på verdensranglisten.
Undersøgelsen er foretaget fra 2005 til 2009 i 155 lande. Resultatet er målt både ud fra folks tilfredshed med deres liv generelt og ud fra oplevelsen af en enkelt dag.
Det mest ulykkelige land er afrikanske Togo. Danmark ligger igen øverst på listen over verdens mest lykkelige mennesker, skarpt forfulgt af Finland, Norge og Sverige.

La Linea overvejer at indføre vejskat på vejen til Gibraltar

Borgmesteren i La Linea de la Concepción, Alejandro Sánchez, overvejer at indføre en vejskat til bilister, der kører gennem byen for at komme til Gibraltar. Millioner af mennesker kører hvert år gennem byen, uden at stoppe og uden at bruge penge der. I stedet, mener borgmesteren, lægger folk fra Spanien årligt 350 millioner euro i den britiske koloni.
Der er i dag 10.000 arbejdsløse i La Linea.

Politiet optrævler netværk af TV-pirater
Policia Nacional har anholdt 27 personer, som de mistænker for ulovligt at have solgt adgang alle Europas TV-kanaler. Gruppen har opereret i flere andalusiske provinser.
En talsmand for det spanske politi har udtalt, at TV-piraterne bliver stadig kløgtigere, og det er svært for politiet at fange dem. Den nye teknologi, piraterne anvender, inkluderer blandt andet et system kaldet cardsharing, hvormed man opfanger signalet fra lovlige sendere via internettet og retransmitterer sendingen til andre seere.
Yderligere 77 personer formodes at være involveret i gruppen, som også har fanget Europols interesse.

Málagas kandidatur til Kulturby 2016 officiel

Det har længe været en slags offentlig hemmelighed, men det var faktisk først i juli, at Málaga officielt afleverede ansøgningen om at blive Europæisk Kulturby i 2016.
Hvert år udvælger to EU-lande en by, som får titlen ”Europæisk Kulturby”, og i 2016 bliver det en by i Spanien og én i Polen.
I alt 15 spanske byer har søgt, heriblandt flere, som kan give Málaga skarp konkurrence, nemlig San Sebastian, Segovia, Córdoba, Burgos og Cáceres.
I september afgør en jury, hvilke byer der går videre til semifinalen. I 2011 vil den endelige vinder blive valgt
Der er meget at vinde, da titlen vil betyde mange investeringer og mange flere besøgende. Selvom Málaga er Costa del Sols ”hovedstad”, tager de fleste ferierende hjem herfra, uden at have aflagt byen et besøg. Og det vil titlen ændre på, mener man.
Málaga er allerede en fantastisk by, men for at vinde, har byrådet med borgmester Francisco de la Torre i spidsen, besluttet, at skal der investeres omkring 70 millioner euro i flere kulturelle udbud. Hvilke det er, har man ikke afsløret, da borgmesteren er bange for, at informationen vil komme de konkurrerende byer til gode.
Følg med på www.malaga2016.es


Nyhederne i tal

420 euro
Vil arbejdsløse uden ret til egentlig arbejdsløshedsunderstøttelse også få udbetalt de næste seks måneder, besluttede kongressen i slutningen af juli.

0,3%
Faldt inflationen i juni.

2018
Er året, hvor Spanien sammen med Portugal håber at blive vært for VM i fodbold. Ansøgning er sendt til FIFA.

200 personer
Evakueredes, da der den 13. juli udbrød skovbrand ved El Padrón i Estepona. Ingen kom til skade ved sommerens første skovbrand i kommunen.

0,59 grader
Varmere var gennemsnitstemperaturen januar til juni i år end gennemsnittet de samme måneder i årene 1961-2005.

200 procent
Er antallet af skilsmisser steget de sidste 10 år.

102.432 spaniere
Forlod sidste år Spanien for at finde arbejde andetsteds.

24,4 millioner euro
Fik det spanske fodboldforbund for at vinde VM i fodbold.

600.000 euro
Fik hver af de 23 spillere for sejren i Sydafrika.

30.000 euro
Skulle Madrids zoologiske akvarium have budt for blæksprutten Paul, der dog forbliver i Tyskland.

2 meter pytonslange
I Lleida blev en mand anholdt, da han gik en tur i byen med sin 2 meter lange albino pytonslange. Han er løsladt og skal bare udrede nogle papirer.

230 portioner sværdfisk
Fik en restauratør på Plaza de Los Naranjos i Marbella ud af en sværdfisk på 99 kilo. Den serveredes grillet og med patatas a lo pobre.

50 euro
Betalte ejeren af en iskiosk Cádiz en anden mand for at sætte ild til en konkurrerende kiosk. Branden forårsagede skader for 3.000 euro. Begge er anholdt.

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa