Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Peter, min ældste søn, har lige været på besøg. Peter har allergi overfor mine to hunde og får astma af dem. Derfor står huset på den anden ende mht. rengøring, lige inden han kommer. Jeg har været sygeplejerske for mange år siden på en børneafdeling, hvor der var børn med astma, og det har nærmest gjort mig panisk angst for mennesker med astma. Derfor bliver hundene vasket og klippet før hans besøg. Hundekurve, hundeskåle, sofabetræk m.m. bliver vasket. Der bliver støvsuget og vasket og luftet ud i alle de fjerneste kroge. Alligevel må vi som regel, i bedste fald, have døren op til terassen, så han kan sidde der og konversere med os, eller vi må tage tøj på efter vejret og opholde os udendørs. Hans soveværelse holder vi altid hundefrit, og han klæder om ude på badeværelset for ikke at have hundehår med ind i sit sovested. Da han elsker hundene, sker det, at han klapper dem, og bagefter må han skrubbe hænderne.
Denne gang forløb besøget fuldstændig anderledes…
Han havde nemlig sin nye kæreste med. De to mennesker var simpelthen så glade for hinanden, og strålede begge som to sole, så det varmede os allesammen langt ind i hjertet. Det allerbedste var, at han ”glemte” at få astma. Han sad til bords uden åbne vinduer og var sammen med os fuldstændig normalt. Det var helt vidunderligt.
Ovenstående er et skoleeksempel på, hvorledes immunsystemet og psyken hænger sammen. Allergikere, som fx Peter, er meget tit særdeles følsomme mennesker. De astmatiske reaktioner, som er en følge af allergi ses ofte typisk hos mennesker, der har en side med fortrængt sorg, og en følelse af, at der ikke er en plads til dem her i livet. Andre medvirkende psykiske faktorer kan være vrede og skyldfølelse.
Selvfølgelig er det ikke ”bare psykisk”. Generelt handler det om, at immunforsvaret skal styrkes. De mest almindelige symptomer, der viser en allergi er astma samt astmatisk bronkitis, eksem derunder børneeksem, høfeber og nældefeber.
Ofte ses ”utætte” slimhinder i tarmen. Ved disse utætte slimhinder kan uønskede stoffer trænge gennem den barriere, som stærke slimhinder ellers danner. Hos mange er tarmfloraen ikke i orden. En god tarmflora er vigtig for et godt immunsystem.
Ordet allergi stammer fra Græsk og betyder ”en anden reaktion end normalt” og det vil alle allergikere helt sikkert nikke bekræftende til.
Allergi kan have mange forskellige årsager f.eks. dårlig vitamin- og mineralbalance, gamle infektioner, der har belastet, eller stadig belaster, immunsystemet, eller der kan være tale om en forkert kost. Selvfølgelig spiller arvelige faktorer også en rolle. I disse moderne tider er kemikalier fx miljøforurening fra bilerne, industrien og landbruget også en væsentlig årsag. Den seneste erfaring jeg har haft, var en kunde, der led af allergi over for elektrosmog. Det er allergi overfor de pulserende stråler, der udgår fra vores strømnet, højspændingsledninger, og de højfrekvente elektro-magnetiske felter, der udgår fra mobiltelefonsendere. Ret uhyggeligt.
Det skønnes, at ca. hver 4. dansker lider af et problem, hvor allergi/intolerance kan relateres. Antallet af tilfælde er vokset markant de senere år, selvom overfølsomhedsproblemer har været kendt i flere tusind år.
Angående kosten finder jeg, at der er mange, der ikke tåler mælk og mælkeproteiner, samt produkter med hvede og dermed hvedeprotein (gluten).
Det er vigtigt at finde årsagen til allergien. Når den er fundet, må årsagen i videst mulige udstrækning selvfølgelig undgås. De hyppigst allergifremkaldende stoffer er f.eks. pollen, husstøv, dyrehår, visse fødemidler, parfume, lægemidler osv. Vær opmærksom på, at der også kan være tale om en evt. kviksølvforgiftning fra amalgamfyldninger.
Lider du af høfeber i form af pollenallergi, så vær opmærksom på, at der kan være krydsreaktioner med nogle fødevarer, og derfor kan det være en god ide at undgå disse mademner, i hvert fald i pollensæsonen. Du kan finde ud af, om du har en krydsreaktion, ved at du mærker, når du spiser et bestemt fødemiddel, at læberne hæver og klør, kløen kan fortsætte helt ned i mund og svælg og føles næsten helt ud i ørerne. Der kan også forekomme andre mere diffuse symptomer f.eks. diarre, hyperaktivitet, tristhed, og arrighed, træthed og udmattelse.

Hjælp til selvhjælp
Det kan være nødvendigt med antihistaminer, og drop dem for alt i verden ikke uden at have talt med din læge først. Styrkelse af dit immunsystem kan sagtens anvendes i kombinaton med den lægelige behandling.
Det kan være meget svært at få den fornødne hjælp til at udrede en allergi, så ofte må du selv lege detektiv og finde ud af, om der er noget, der gentager sig, når du pludselig føler, at der er noget galt.
Allerførst må du tænke i kostbaner, og det kan være en god ide at få råd og vejledning hos en professionel vejleder. Helt typisk er der tale om mælkeprodukter, hvede, hvidt sukker, farvestoffer og kaffe. Udelad de kostemner du ikke kan tåle i 3 måneder, så kan maden ofte spises igen i mindre og sjældnere mængder.
Er det pollenallergi, er der forskellige midler, der kan prøves f.eks. perillablad, der et naturligt histamin. Midlet findes både i flydende og kapselform og også som tyggegummi. Virkningen kommer som regel indenfor ½ time. Du får størst virkning af midlet, hvis du starter ca. 10 dage inden pollensæsonen
Der er også Nazalese, der er noget så simpelt som cellulose fra træer, hvor man ved et pust i hvert næsebor skaber en barriere så pollen ikke kan trænge over til mastcellerne og udløse et allergisk anfald. Et pust eller to om dagen kan være virkelig effektivt. Midlet kan tåles af børn – også små børn.
Diasin er et middel med et højt indhold af diaminoxidase og midlet er godt til at bringe balance, idet det nedbryder histamin fra histaminrige fødevarer f.eks. pølser, ost, tomater m.v. i tarmsystemet. Dosis er 1 – 3 kapsler dagligt før maden.
Oralmat er et kosttilskud udvundet fra rugplanten og kan hjælpe til at styrke immunsystemet.
Det er af stor betydning at vitamin/mineralbalancen er i orden. En del overfølsomme mennesker har ofte flere mangler både på vitaminer og mineraler, og ofte kan symptomerne mindskes radikalt bare vha. kosttilskud. For at skabe en naturlig barriere i dine slimhinder er det vigtigt, at der er nok af A-vitaminer, der styrker slimhinderne, samt B, C, D og E-vitaminer. Det virker tit som om, at C og E-vitaminer sænker blodets indhold af histamin. Husk især mineralerne zink, silcium og magnesium. Magnesium stabiliserer cellemembranerne. Magnesiummangel er almindelig og kan være med til at forværre en allergi eller overfølsomhedstendens. Har du nedsat nyrefunktion, skal du dog være varsom med magnesium. Der er også beskrevet i nogen litteratur, at molybdænmangel synes at øge tendensen til allergi. Endelig må de vigtige omega 3-fedtsyrer også tages ved alle former for allergi, idet det kan berolige et overreagerende immunsystem.
B6 er et naturligt antihistamin. B6 er især vigtig ved allergi, hvor der er væskeansamling, hvilket er en af de almindeligst forekommende reaktioner. Desuden medvirker B6 også ved dannelsen af de røde blodlegemer, så modstandskraften styrkes. Dosering kan være mellem 50 – 200 mg dagligt. Bør altid, efter min mening, tages sammen med multi B-produkt, ellers skabes der bare nye ubalancer. Giver din allergi sig udslag i nældefeber, kan det være nødvendigt med 200 mg op til 3 x daglig, evt suppleret med C-vitamin 1000 til 3000 mg dagligt.
Det kan også i nogle tilfælde være godt med tilskud af Q10.
Leverproblemer kan disponere til allergi og intolerance, fordi det er helt væsentligt, at leveren kan fjerne de fremmede stoffer, der optages fra tarmsystemet, selv når det er sundt. Vi skal altid passe på vores lever. Alt for meget mad, alkohol og kemikalier er en stor mundfuld for vores lever, så det kan evt være en god ide at tage en kur af og til med Marietidsel, der er god til at regenere leveren, når den har lidt overlast. Marietidsel fås i kapselform, men kan også drikkes som te, 1 – 5 kopper dagligt. Spis gerne samtidig med bitre ting fx grapefrugt, blåbær, artiskok, julesalat, gurkemeje m.m.
Ligesom du skal passe din lever, må du også være opmærksom på dine binyrer. I disse år tales mere og mere om trætte binyrer, der også kan medvirke til at udvikle allergi. En god hjælp til binyrerne er ikke at presse sig selv for hårdt i alle situationer. Sørg i stedet for at opprioritere de ting, der gør dig glad. Tag dig tid til at pleje dig selv, læse gode bøger, tilbringe dejlig tid med dine kære m.m. Spis sundt og sørg for at få søvn nok, mindst 8 timer hver nat.

Små tips
Pas på med rygning og begræns alkohol mest muligt. Alkohol kan forværre tendensen til at udvikle overfølsomhed.
Mange mennesker med forskellige former for overfølsomhed har fået stor hjælp ved akupunktur. Er du pollenallergiker, skal det være særlig virksomt at få akupunktur i begyndelsen af sæsonen.
Opsøg evt. en kiropraktor for at få korrigeret din rygsøjle. En afspændingspædagog er ofte god ved astma.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa