Blokade med binyrebarkhormon og lokalbedøvelse

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Anlæggelse af blokade med binyrebarkhormon og lokalbedøvelse sker for at dæmpe irritation i og omkring væv. Man kan bl.a. få blokade lagt i skulder, knæ, hoftse, albue, ankel og omkring sener. Blokaden består af binyrebarkhormon og lokalbedøvelse. Lokalbedøvelsen virker ofte umiddelbart, og smerterne forsvinder eller bliver mærkbart mindre.
Hvis smerterne forsvinder, er der en stor sandsynlighed for, at blokaden også hjælper på længere sigt. Ofte er blokaden en hjælp i udredningen af patientens sygdom/lidelse og planlægningen af det videre forløb. Virkningen af lokalbedøvelsen svinder efter få timer. Efterfølgende kan patienten opleve en lille forværring i symptomerne, som et blåt mærke oven i den tidligere smerte.
Binyrebarkhormonets virkning indtræder ofte først efter et – to døgn og kan vare op til seks uger. Hormonet virker ved at dæmpe irritationen (overbelastningsbetændelsen) og blødgøre arvæv. Da hormonet også påvirker senerne, kan man kun give tre – fire injektioner i alt på et år for ikke at svække sener og væv uhensigtsmæssigt.
Effekten af blokaden kan være svær at forudsige. Hvis den hjælper, men generne kommer igen, typisk efter tre – fire uger kan man lægge yderligere blokader. I nogle tilfælde er én blokade nok. I andre tilfælde hjælper det slet ikke eller hjælper kun kortvarigt. Det skal understreges, at blokader sjældent kan stå alene, men skal følges op af tilpasninger i træningen og effektiv udspænding. Genoptræning skal påbegyndes samtidig. Det er vigtigt, at patienten registrerer, hvor lang tid blokaden virker.

Bivirkninger
Nogle patienter oplever en let forværring af deres symptomer i døgnet efter indsprøjtningen. Det skyldes binyrebarkhormonets lokalirriterende påvirkning. Der kan også komme en midlertidig forværring, fordi der bliver sprøjtet op til 10 ml. væske ind i en slimsæk eller i bindevævet, hvor der i forvejen er dårlig plads. Oftest er der tale om følger fra en lille blødning i vævet. Nogle patienter oplever en rødme af ansigtet, som om man har fået for meget sol. Det er ufarligt og svinder efter et par dage.

Stigende blodsukker
Sukkersygepatienter kan efter en blokade have svært ved at styre blodsukkeret i op til en uge efter indsprøjtningen.

Af Allan Larsen, overlæge, Ph.D, ortopædkirug

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa