Havespalten februar 2010

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


 

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger uden for døren.
Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tel. 661 659 249.

Haven i februar
Dagene bliver længere, og af og til oplever vi, at temperaturerne begynder at være perfekte til havearbejde. Der er dog stadig perioder med kulde i hele landet, men heldigvis bor vi jo i Middelhavsområdet, hvor foråret er på vej.

På denne tid af året er temperaturerne stadig for lave til, at planterne i vores have kan genoptage deres udvikling, men i slutningen af måneden skulle der gerne begynde at ske noget.

Havearbejde i februar:
• Beskæring: Vi gennemgår træernes og buskenes tilstand, fjerner de tørre grene og de dele, som er beskadigede af vejr og vind. Dette fremmer væksten og gør træet stærkt og sundt.
I slutningen af februar måned kan man begynde at beskære rosenbusken.
• Plantning: Hvis jorden ikke er alt for våd og hård, kan man starte med at omplante store træer, buske og rosenbuske.
• Jorden: Det anbefales at ventilere/lufte jorden en af de varmere dage i måneden, ved at vende jorden med en spade. Det fjerner også alt ukrudtet og gør, at jorden får luft.
• Insektangreb: Hvis vi bemærker processionslarve-reder, fjernes de ved at klippe eller skære den inficerede gren af – og denne brændes.
Anvend et passende insektdræbende middel, hvis røde edderkopper eller bænkebiddere observeres på drivhusplanter.
• Græs: Det anbefales at sprede gødning i pulver/kugler, blandet med noget kiselsand, ud over græsset for at forebygge sygdomme forårsaget af svamp.
• Hvis man har en kunstig sø eller dam, er sidst på måneden den bedste og rette tid at tømme den og/eller rense den omhyggeligt.

I februar begynder mandeltræer og kirsebærtræer samt camellias og påskeliljer at blomstre.

Månedens træ: Appelsintræet

Ud over de frugter du kan høste og nyde, er frugttræer fantastiske som dekoration i haven.
Alle giver i deres helhed et middelhavs-look, a la de arabiske gårdhaver (patio´er), som for flere århundreder tilbage prydede alle hjem.

Appelsintræet bliver ca. 7 meter højt . Det er tornet og har duftende hvide blomster. Frugternes form, farve og smag afhænger i nogen grad af sorten og dyrkningsstedet.

Appelsintræet kræver meget gødning (makro-og mikronæringsstoffer). Det er et træ, der ofte lider af mangel på fx magnesium, som er nært beslægtet med overskydende kalium og calcium. Man må ikke begynde at gøde før ved begyndelsen af anden blomstring fra plantning.

Appelsiner plukkes ofte før de er modne, hvilket desværre får indflydelse på smagen, der bliver mere syrlig og mindre aromatisk.

Kalender for Appelsin-træet:
Forår: Plantning.
Sommer: Plante stiklinger af grønne skud.
Efterår: Mindske vandingen.
Vinter: Beskæring.
 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa