Det danske magasin i Spanien
Alkohol som ven ven eller fjende

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Let adspredt sidder jeg og følger sagerne i TV om Brixtofte og Connie Hedegaards spindoktor uden helt at tage stilling til de voldsomme konsekvenser, det har for de omtalte personer og deres omgivelser. I begge tilfælde er der alkohol involveret, og én ting er helt sikkert. De resultater, begge har opnået på hver deres felt, er uden tvivl ofte kommet i hus efter en god middag og dertilhørende god rødvin eller anden alkohol. Det gav inspiration til denne artikel.
 

Vi nærmer os nu de måneder, hvor alkoholindtagelsen traditionelt øges for det enkelte menneske. Diverse julefrokoster, juletræsfester m.m. er så småt startet. I den anledning får jeg meget lyst til lige at lade advarselssignalerne stråle om kap med julelysene. Julen og dens fester skal gerne være en dejlig tid fyldt med kærlighed, glæde og munterhed i stedet for en tid præget af druk, tømmermænd, sorg og bekymring, men vi mennesker har en underlig tilbøjelighed til at tiltrækkes af ting, vi ikke har godt af.
Gravide, kvinder og alkohol – her er ingen ligeberettigelse
Undersøgelser har vist, at gravide, der drikker 7 genstande om ugen eller mere, har op til 80% risiko for for tidlig fødsel. Undersøgelser viser, at alkohol, selv i mindre mængder, kan medføre hjerneskade, væksthæmning og deformiteter hos børn. Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen nu, at gravide totalt undgår alkohol. Det der sker, når du drikker alkohol er, at alkoholen optages i dit blod, og det lille foster får den samme alkoholkoncentration i blodet som dig, fordi alkoholen går direkte fra dig og over i moderkagen. Da alkohol er et organisk opløsningsmiddel, ved vi, at det er skadeligt for barnet. De eventuelle skader, der opstår ved indtagelse af alkohol, er livsvarige og kan ikke rettes. I Danmark fødes årligt mere end 400 børn med svær alkoholskade.
 

Det viser sig også, at kvinder har større risiko for at blive alkoholikere end mænd, der kan drikke meget mere, før de er i farezonen. Konklusionen på forskning viser, at drikker kvinder mellem 8 – 14 genstande om ugen, øges kvinders risiko for at blive alkoholiker med tre gange, hvorimod først, når mænd når over 21 genstande ugentlig, øges risikoen markant.
Endnu en uhyggelig kendsgerning er, at brystkræft nu også kædes sammen med alkohol. Kræftens bekæmpelse beretter, at for hver genstand kvinder drikker pr. dag, øger de risikoen for brystkræft med 3%. Forklaringen er, at alkohol øger produktion af østrogen, og kvinder, der drikker alkohol, har et højere østrogenindhol i blodet. Desuden frigør nedbrydningen af selve alkoholen et stof, der i sig selv er kræftfremkaldende.
Det er en stor europæisk undersøgelse, der står bag disse oplysninger.
Kvinder forbrænder alkohol dårligere end mænd. Dels fordi deres kropsvægt og lever er mindre, men også fordi alkohol optages i de dele af kroppen, der indeholder vand, og mænds krop indeholder mere vand end kvinders. Lidt groft sagt: hvor en mand bruger 1 time på at forbrænde 1 genstand, bruger kvinden 1½ time.

Børn – unge og alkohol
Jeg husker med gru, da jeg var ung forælder og nogle af vores venner med stolthed fortalte, hvordan deres små poder, der lige akkurat havde lært at stavre rundt om sofabordet, tømte slatterne, der stadig stod i vinglassene, fra aftenes udskejelser. Heldigvis endte historien godt, og ingen af disse børn endte som alkoholikere. Men lad mig slå fast med syvtommer søm. Ingen alkohol til små børn! Det må være helt klart. Det har vist sig, at jo tidligere børn starter med at drikke, jo mere drikker de. Husk selv som forældre at være det gode eksempel. Alkoholvaner ser ud til at være en smitsom lidelse, og derfor er det aldrig godt for børn at se deres forældre stærkt berusede. Til børn under 16 år anbefales det slet ikke at drikke nogen form for spiritus, mens unge mellem 16 – 18 år anbefales at drikke mindst muligt. Disse skrappe opfordringer er, fordi børn og unges organer og specielt hjernen ikke er færdigudviklet. Derfor er de mere følsomme overfor alkoholens skadelige virkning. Desværre føler disse unge mennesker sig voksne, og at de er med på noderne, når de drikker sammen med kammeraterne. Børn af alkoholikere har en betydelig større risiko for selv at få et misbrug, end børn der har forældre med et moderat alkoholforbrug. 40% af alkoholikere, der modtager behandling for alkoholmisbrug, er vokset op i hjem, hvor alkohol et et problem.

Fakta om alkohol
I Danmark regnes 1 genstand som den mængde alkohol, der er i en almindelig dansk pilsner, hvilket er 12 gram. Det siges, at der er en genstand i et glas vin på 12 cl., et glas hedvin på 8 cl. Og 1 glas spiritus på 4 cl. En flaske vin på 75 cl. og 12% indeholder 6 genstande og en flaske spiritus på 70 cl. indeholder 18 – 20 genstande. Den reneste alkohol er vodka. Det regnes med, at 860.000 danskere drikker mere end de anbefalede grænser, som er 21 genstande for mænd og 14 genstande for kvinder ugentligt. Det tilrådes maksimalt at drikke 5 genstande ved samme lejlighed. Statistikker fortæller os, at mere end 90% af alle danskere indtager alkohol mere eller mindre regelmæssigt. Forbrænding af alkohol sker hovedsagligt via leveren.
Mange undersøgelser viser, at mennesker med et moderat forbrug af alkohol, dvs. 1 – 2 genstande dagligt, faktisk lever lidt længere end folk, der er totalt afholdende. Grænsen er hårfin, fordi de mennesker, der drikker mere end 3 genstande dagligt, til gengæld dør hurtigere end andre.
Kombinationen tobak og alkohol er dårlig, idet alkoholens skadelige virkning øges af tobak.
Når du drikker alkohol, optages det i kroppen fra mavesækken eller tyndtarmen. Allerede få minutter efter indtagelsen, kan det måles i blodet. Optagelsen kan forsinkes, hvis man spiser fedtholdig mad, men forbrændingen er rimelig konstant. Alkoholpromillen er et udtryk for, hvor meget alkohol, du har i blodet.
Skal du passe på din vægt, er der undersøgelser, der peger på, at alkohol nedsætter den normale fedtforbrænding.
 

Er du i fare for at blive alkoholiker?
Det regnes med, at mellem 5 – 7% af os let kunne blive alkoholikere, hvis vi ikke passer på. Når dine tanker drejer sig om alkohol og fylder meget i hverdagen, og du får det dårligt, hvis du ikke har drukket alkohol i nogle timer så tænk, mærk og føl ærligt overfor dig selv, hvorvidt du har et alkoholproblem, for inden du selv erkender, du har et problem med alkohol, er der ingen, der kan hjælpe dig. Antallet af alkoholikere skønnes i Danmark at være ca. 140.000.
 

Nedsættelse af alkoholindtaget eller afvænning
Jeg har en meget kær veninde, der midt under et enormt karrierepres og med et mangeårigt dagligt alkoholindtagelse, stoppede med alkoholindtagelse fra den ene dag til den anden. Det er nu to år siden, og hun siger, at trangen stadig er der, men heldigvis stærkt aftagende. Det, der styrede hende igennem, var, at hun havde en stærk og klar intention om at skabe sig et bedre, sjovere og sundere liv uden alkohol. Det værste er de sociale forbindelser og de mange forretningsforbindelser, der ofte bliver lidt småsure og uforstående, når hun, i stedet som før, hvor hun altid bestilte en udsøgt årgangsvin, nu bestiller en vand med brus.
Beslutter du dig for en afvænning, hvilket er en stor mundfuld lige netop i de kommende måneder, men måske netop derfor særdeles vigtig, er det nødvendigt, at du begynder at spise sundt og varieret, derunder passe på med sukker, sodavand og cola, kaffe samt for meget kød og syredannende fødeemner. Drik gerne grøn te, en god saft og vand. Af sidstnævnte drik gerne 8 glas dagligt. Vand er naturens rensemiddel. Vær bevidst om at spise godt med hvidløg og løg, det hjælper din lever, ligesom juice af hvedegræs også hjælper til at afgifte leveren. Spis gerne godt med avocados og hvedekim.
 

Har du en trang til alkohol, kan det være en fantastisk hjælp at tage aminosyren L-Glutamine. Dosis er 500 mg to gange dagligt på tom mave. Glutamine er kendt for at reducere trangen og behovet for alkohol, selv hos vanedrankere. Samtidig må du tage en base af et godt vitamin/mineralprodukt, f.eks. Spektro, Omnimin eller Mivitotal. Dertil er det godt at supplere med et stærkt B–vitamintilskud evt. Multi B gerne med et ekstra tilskud af B1 vitaminer ca. 300 mg dagligt. Det er godt i en periode at tage ekstra C-vitaminer 1 – 2 gram dagligt, ekstra E-vitaminer samt ekstra A-vitaminer. Af mineraler er det, udover det der er i det daglige vitamin/mineralprodukt, godt at tage ekstra selen 200 mcg, zink 40 mg og chrom 200 mcg. Det er især vigtigt med chrom, fordi det modvirker blodsukker-svingninger, der ellers kan øge trangen til alkohol. Dertil er magnesium også meget vigtigt gerne ca. 600 mg der, ligesom zinken, bedst indtages om aftenen. Selvfølgelig skal der også spises godt med de essentielle fedtsyrer især omega 3. Det kan anbefales at hjælpe leveren med udrensning. Dertil kan bruges f.eks. Hepar eller Siliverin, der begge har Marietidsel som en vigtig bestanddel.

Nogle mennesker får hudklkøe, når de drikker alkohol. Er det tilfældet, så få tjekket din lever. Det kan være en indikator for, at din lever ikke har det så godt. Pas ligeledes meget på med at drikke alkohol, hvis du får medicin. Det er sjældent en god kombination. Lider du af diabetes, må du også være ekstra forsigtig med at drikke alkohol i større mængder – helst ikke mere end 1 – 2 genstande dagligt. Lider du af diabetes og har drukket mere end det anbefalede, så husk at tage en natmad, inden du går i seng. Lider du af nogen form for overfølsomhed kan selv moderat indtagelse af alkohol forværre overfølsomheden og reaktionerne. Er der tale om en såkaldt ”aldersbetinget” intolerance, kan det være mangel på aminosyren Taurine.
Drikker du meget alkohol, så sørg samtidig for at spise godt med fiskeolie. Det menes nemlig, at fiskeolie måske kan hjælpe med at beskytte hjernen mod alkoholbetingede skader.

Ved du, at du en aften skal i byen og vælger at drikke lidt rigeligt med alkohol, kan det være en god ide at tage Cactus (Opuntia ficus indica). Det er et 100% naturligt produkt, der forebygger tømmermænd. Produktet består af mexicansk Nopal-kaktus, hvoraf der indtages 3 tabletter ca. 5 timer før indtagelsen af alkohol og 3 – 4 tabletter ved sovetid. Lad kapslerne være en hjælp og ikke en sovepude, til at øge mængden af indtagelse af alkohol. Det kan være en god ide, at beslutte sig hjemmefra til at tage et glas vand for hver genstand alkohol, så bliver du ikke så dehydreret. Husk at spise godt og aldrig gå ud at drikke på en tom mave. Til at stabilisere blodsukkeret dagen efter kan det være godt med en banan, revet æble med solsikkerkerner evt. med lidt honning. Har du Aloe Vera juice i huset, er det også godt med et par store slurke.
Vil du vide mere om alkohol og dens virkning kan det findes på www.alkohol.dk

Af Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa