Det danske magasin i Spanien
Lever livet i sneglefart

alt
Syv spanske kommuner er nu tilknyttet bevægelsen Cittaslow, der står for en langsom, bæredygtig og menneskelig livsstil. Af Det engelske ord ”slow” anvendes også i Spanien, og de syv kommuner, der har tilsluttet sig bevægelsen Cittaslow (langsom by), er Bigastro (Alicante), Pals, Begur og Palafrugell (Girona), Rubielos de Mora (Teruel) samt Mungia og Lekeito (Vizcaya), der samlet har omkring 50.000 indbyggere.
De mest ekstremistiske tilhængere taler om at bandlyse al motortrafik i byerne og forbyde ure, da alt som sker for hurtigt skulle være overfladisk, men ikke alle i bevægelsen er urealistiske.

Slow start
Filosofien startede som bekendt i 1980’erne i Rom med konceptet ”slow food”, der går ud på at tilberede maden ganske langsomt; som f.eks. at stege en lammekølle i ovnen i 20 timer ved 80 grader, i stedet for blot at give den fuld gas et par timer. Resultatet skulle være en både sundewre og mere velsmagende steg.
I løbet af 1990’erne bredte denne filosofi sig til andre af tilværelsens aspekter, og konceptet Cittaslow opstod, og fra en række italienske byer er det eksporteret til Norge (Levanger i Nord-Trøndelag og Sokndal i Rogaland), USA, Storbritannien, Tyskland og nu også Spanien.
Foreløbig har 50 byer konverteret til langsommeligheden – alle med færre end 50.000 indbyggere. Byerne skal overholde 55 kriterier om miljøpolitik, infrastruktur, teknologi, lokal produktion og gæstfrihed. Byerne kan til gengæld anvende mærket Cittaslow i forbindelse med reklamekampagner o.l.

Elsk som en snegl
Selvom bevægelsen kæmper mod globalisering og mcdonaldisering, afskriver ikke alle dens tilhængere moderne sager som teknologi. Computere gør kun livet lettere, og biler giver mere tid til at leve livet rigtigt langsomt, mener man, og hævder desuden, at man ikke behøver at være ineffektiv for at være ”slow”. I stedet bør vi bestræbe os på at opnå en bedre balance i livet, end den de fleste af os har nu.
I praksis går de ind for vedvarende energikilder, at undgå forurening og støj, for at man skal arbejde for at leve og ikke omvendt, ikke kun tillave men også spise sin mad langsomt, ikke se så meget fjernsyn, men i stedet være mere i kontakt med naturen, og at også elskov er bedst, når det foregår i sneglefart.

Citater:I

Alle hvide mennesker har ur, men ingen har tid.” Afrikansk ordsprog.

Vi ønsker at være langsomme, for det er vores liv allerede,” Inmaculada Martínez García, talsmand for kommunen Biagastro i Alicante, som har 7.000 indbyggere.

Sådan har man levet de sidste 800 år i min landsby. Alt tages med sindsro og hver ting til sin tid,” anonym læser på www.elmundo.es.

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.