Det danske magasin i Spanien
Havespalten august 2009

alt

Den dansktalende gartner Eutimio fra Zona Verde Lopez giver gode råd og tips til, hvad du kan gøre lige nu i din spanske have.
Det spanske klima og den spanske flora er meget forskellig fra det, vi kender fra Danmark, og kræver derfor anderledes pasning – men det betyder ikke, at vi skal holde os fra havelivets glæder. Er du nybagt haveejer, eller er du bare ikke blevet dus med din spanske have endnu, så læs med i La Danesa’s månedlige havespalte. Her forklarer Eutimio, hvordan du med enkle midler får det optimale ud af den have, der nu alligevel ligger udenfor døren.
Hver måned får du en række årstidsrelevante råd, men du har også mulighed for at stille spørgsmål om have- og poolpasning til eutimio@zona-verde-lopez.com eller tlf. +34 661 659 249.

Selvom varmen stadig er trykkende, stiger temperaturerne ikke mere, og dagene bliver også kortere. Det begynder at påvirke planternes vegetative cyklus. Varme og tørke kan bremse blomstringen af vores planter, og havearbejdet bliver mere afslappet, da plante-arterne også arbejder langsommere, mens de forbereder sig på vinterens tvungne hvile.

August måneds opgaver:
Med undtagelse af den normale rensning af jorden og fjernelse af ukrudt, kræves der ikke meget havearbejde i denne måned. Det vil være nødvendigt at opretholde kontrollen med ukrudt, der somme tider skal sprøjtes med lidt kemikalier – det vil med tiden gøre arbejdet nemmere og mere begrænset.

Kunstvanding og de nødvendige forholdsregler er de samme som i sidste måned. Tjek vandsprederne og programmet ca. hver tredje dag, så risikerer man ikke, at haven tørrer ud. I denne tørkeperiode kan især forholdsvis nyplantede buske; azaleas, camellias mv. ikke undvære vand. De har brug for en kold, fugtig jord for at fremme væksten.
Det er tilrådeligt regelmæssigt at vande de unge frugttræer. Planter med frugt kræver en konstant tilførsel af vand, og som er tilstrækkeligt til at tilføre frugten tilstrækkelig væske (æbler, pærer, kiwifrugter osv.).

Formering af planter: det er tid til at skære semi-hårde stiklinger. Du kan også formere buske ved layering (dannelse af rødder på grene, som sidder på planten og er et stykke over jorden). På grund af den høje varme er det generelt ikke smart at gøde, men gød årlige planter for at de kan bevare styrken og fortsætte med at blomstre indtil efteråret.
Nu kan du forberede stiklinger af Geranius, Cyclamen, Oleander, Fuchsia og Cole.

Bladlus, bænkebider, hvidfluer og rød edderkop er almindelige skadedyr om sommeren, og de kan lægge nogle sorte svampelignende mærker på blomsten og bladene. Kontroler dem og sprøjt med kemikalier hver 15. dag.
Vær opmærksom på insekt- og svampeangreb, som ofte forekommer på roserne i denne periode og hindrer fremkomsten af nye blomster.

Hvis vejret er meget tørt, lad da græsset vokse højere end normalt, så modstår det bedre tørken. Det er også vigtigt at slibe plæneklipperens knive, så den skærer bedre.

Månedens plante: Hypericum Calycinum
Hypericum Calycinum er en lavt voksende busk, som tilhører slægten Hypericum (Clusiaceae). Almindeligt dyrket for sin store gule blomster, som har givet planten navne som Sharon Rose eller Jerusalems stjerne.

Det er en lav, snigende, træagtig busk på omkring 1 m høj, men ofte mindre. Dens grønne, ovale blade vokser i ulige par. Blomsten er 3-5 cm i diameter, den består af fem kronblade, dens farve varierer fra en intens gul til en svag gullig. Den kommer fra det sydøstlige Europa og sydvestlige Asien. Det er en populær, semi-evergreen busk, som giver haven det, den mangler – som prikken over i’et.

Af Zona Verde Lopez

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.