Det danske magasin i Spanien
Verdejo-druen er = Rueda-vine

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Hvem har ikke hørt om eller smagt vine lavet på Verdejo-druen? Måske har du allerede smagt Verdejo-druen uden at vide det, da det er den hvide drue som lige nu er på mode i vinens verden. På næsten alle barer og restauranter får du den serveret hvis du beder om et glas hvidvin eller en flaske af husets vin. Du kan være helt sikker på at finde den på vinkortet.

Men det er med Verdejo som med alle andre druer – der er ikke to vine som er ens selv om de er produceret på den samme drue. Også indenfor verdejo findes fantastiske vine fra seriøse producenter, men også masseproducerede vine af knap så gode druer, som holder priserne så lave at kvaliteten kommer i anden række.

Lad os se lidt nærmere på Verdejo-druen.

Historien bag Verdejo

Man mener at have fundet spor af Verdejo-druen, i Rueda (Castilla y Leon) området, helt tilbage til 1100-tallet. Druen siges at være en krydsning mellem Castellana Blanca og Savagnin, og kan være bragt til Spanien fra Nord Afrika dengang. Druen kendetegnes ved dens let grønlige farve, den modnes tidligt og er modstandsdygtig overfor tørke, og trives i et meget varmt klima.

Hvor dyrkes Verdejo-druen

Verdejo er en hvidvinsdrue, der især dyrkes i det distrikt der hedder Rueda. Dens navn, der relaterer til det spanske ord for grøn – ‘verde’ – var inspireret af det lysende grønne skær i vinens farve. Verdejo er hoveddruen i Rueda hvor man også i mindre omfang laver vine på sauvignon blanc druen. Verdejo er druen, der satte den lille region Rueda på verdens vinkort.

DO Rueda

Rueda ligger i Spaniens vestlige del, tæt ved Portugals nordlige ende, i højlandet lige syd for Valladolid i Castilla y Leon provinsen. Rueda dækker et areal på kun ca. 5685 hektarer.

Begunstiget af lange varme somre og kolde vintre byder området på fremragende klimatiske betingelser (lang vækstsæson) for især de grønne druer. 
Dertil kommer jordbunden, som er meget identisk med den man finder i Loire i Frankrig hvor Sancerre vinen stammer fra.

Rueda er præget og defineret af meget store temperaturforskelle mellem dag til nat. Dette giver optimale betingelser for at fremelske delikate frugtige nuancer, kombineret med en præcis, afstemt syre. Jordbunden består af kalksten, med dybere underliggende lag af lerjord.

Hvordan smager en Verdejo

Hvis vinen er ung og af en god kvalitet giver Verdejo-druen attraktive og aromatiske vine med sprød friskhed. Den er forholdsvis tør og letdrikkelig, med aromaer af frisk græs, æbler, pære, citrus med noter af tropikalske frugter som ananas, mango og passionfrugt. En velbalanceret vin uden for mange dikkedarer der smager godt og som falder i de flestes smag.

Druen kan også lave komplekse, kødfulde og mere detaljerede Verdejo-vine. Druen passer meget godt til gæring og ældning i tønder, hvilket giver vinene en elegant cremeagtighed og noter af mandel, valnød og honning. Der findes altså en Verdejo til enhver lejlighed.

Ung og frisk Verdejo

Den unge og friske Verdejo, som producenten Monteabellon laver er lige nøjagtig det man forventer af en vin i god kvalitet fra Rueda. På Monteabellons marker arbejder man for at fremelske Verdejo’s bedste udtryk, med udgangspunkt i høj kvalitet og værdi for pengene. Dette gøres ved nøjsomt arbejde i markerne, hvor der sigtes efter at give klima og jordbund de optimale betingelser for at sætte sit præg på druerne. Ved at beskære druestokkene løbende, og udføre en afstemt grøn høst, får man optimale betingelser for både jordbund og druestok. Sidst, men ikke mindst, forholder man sig til solen som den dominerende faktor, der leverer det nødvendige lys og varme, som i sidste ende definerer den høstede drue.

Hos Bodegas Monteabellon  formår de at fastholde samtlige smagsnuancer i en så forfriskende og suveræn enkel form at du ikke kan lade være med at forelske dig i denne vin. Den er forfriskende, mineralsk og med anstrøg af tropikalske frugter. Du kan bruge den til en aperitif eller til at nyde et glas på terrassen på en varm sommerdag. Den passer også fortrinligt til stegt fisk, pasta, krydrede retter, det asiatiske køkken, risretter og meget mere. Du kan altså ikke gå galt med denne Verdejo. Den kan købes hos Birdie Vinos for kun € 6,25

Fadlagret fyldig Verdejo

Franskmanden Didier Belondrade, blev forelsket i Spanien i midten af 80’erne og i 1993 fandt han efter flere års søgen i Rueda ønskedrømmen af de bedste vinmarker og etablerede derpå vinhuset Belondrade. Huset opnåede på kort tid en helt særlig status gennem vinen Belondrade y Lurton – en usædvanligt kødfuld, cremet og samtidig smidig og frisk hvidvin på Verdejo-druen.

Belondrade y Lurton er lavet på 95% Verdejo og 5% andre druer. Vinen er vildgæret på egetræsfade og efterfølgende lagret i selskab med gærresterne i 10 måneder, på franske fade. Dermed udsættes vinen både for mange forskellige gærtyper, lidt luft og eg, inden den gennemgår en nænsom filtrering og aftapning. Resultatet er en karaktérfyldt, dyb og intens vin med en fremragende balance og en smule fadkarakter med et lækkert strejf af æble og honning. På tungen cremet og fyldig og dog stadig med en rank syre og fornem friskhed. En avantgarde vin som denne har en stor personlighed der kræver en vis opmærksomhed og gerne mad på bordet – f.eks. stegt laks eller makrel, kylling, risotto med svampe eller paella med skaldyr. Vinen bør serveres ved 10-12 grader, endelig ikke køleskabskold. Kan købes hos os til € 39,85

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa